Fosile de mamut gasite in apropiere de Timisoara. Noi ‘comori’ intrate in patrimoniul Muzeului National al Banatului. Foto

TIMISOARA. Mai mult fosile de mamut au intrat in aceasta saptamana in patrimoniul Muzeului National al Banatului, dupa o donatie facuta de un timisean.

Tiberiu Fantana este numele celui care a decis sa dea aceste comori muzeului, pentru ca pe viitor sa poata fi vazute si de cei care vor trece pragul institutiei.

Fosilele giganticelor mamifere au fost gasite de-a lungul timpului in raul Bazos, care trece prin apropierea localitatii ce a fost atestata documentar prima data in urma cu mai bine de 3 secole.

Mamutii, aceste creaturi maiestuoase care au calcat pamantul timp de milioane de ani, pana la sfarsitul ultimei ere glaciare, au fost inrudiți indeaproape cu elefanții de astazi, facand parte din aceeasi familie taxonomica, Elephantidae. Linia lor genealogica isi are radacinile in Africa, de unde au migrat in Europa acum circa 3.5 milioane de ani. In decursul erei lor, au existat patru cronospecii principale, fiecare adaptandu-se la schimbarile climatice si ecologice prin modificari morfologice remarcabile, in special la nivelul dentitiei. Mamutul lanos, cea mai cunoscuta specie, a coexistat cu omul preistoric, care a vanat aceste creaturi pentru carne si a folosit oasele si fildesul lor in scopuri diverse, de la constructia locuintelor la fabricarea uneltelor si obiectelor de arta.
Acest tezaur paleontologic, nu doar ca adauga o valoare inestimabila patrimoniului muzeal, dar ofera si o fereastra spre trecutul indepartat al regiuni noastre, punand in lumina mediul dinamic si spectaculos in care au trait oamenii din vremuri indepartate.„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.