Fosta Cancelarie de Razboi, din centrul istoric, isi schimba infatisarea la Timisoara

TIMISOARA. Primaria Timisoara trece la reabilitarea cladirilor pe care le are in proprietate si va incepe cu una aflata chiar in buricul targului.

CITESTE SIAvem 12 oferte pentru construirea Centurii de Sud din Timisoara. Ce urmeaza

Imobilul se afla pe strada Vasile Alecsandri, la numarul 1, pe partea stanga a strazii cum mergi inspre Piata Unirii. Cadirea cu acoperis de tigla si ziduri verzi este acum pictata partial cu graffiti, iar reabilitarea a fost anuntata inca de anul trecut de catre municipalitate. In scurt timp se va da drumul la lucrarile de reabilitare, iar cladirea va fi mult schimbata fata de cum arata acum.

Cladirea este intre putinele imobile care apartin Primariei Timisoara in cartierul Cetate, iar starea sa de degradare era una insemnata. In cursul anilor 2015-2016 s-a realizat proiectul de consolidare, reabilitare si inaltare a imobilului, astfel incat acesta sa ajunga la nivelul celorlalte cladiri de pe strada Vasile Alecsandri. Un lift exterior amplasat in curte, demolarea unor corpuri parazitare, dar si reconstructia unora vor completa proiectul de reabilitare. Curtea interioara, una foarte generoasa, va fi amenajata si va beneficia de o scena permitand astfel realizarea unor evenimente culturale, asemenea marilor orase cu aceeasi arhitectura din Vestul Europei. Ordinul de incepere a lucrarilor va fi dat in aproximativ doua saptamani„, a anuntat viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Imobilul este unul simbol pentru Timisoara si poate fi introdus si in circuitul turistic, mai ales ca se afla in vecinatatea Primariei Vechi din Libertatii.

Cladirea de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 este una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara, mentionata in hartile vremii inca de la inceputul secolului 18. De-a lungul timpului aici a functionat Cancelaria de Razboi, cladirea avand in general o functiune administrativa„, a completat Dan Diaconu.

Imobilul va fi complet refacut in 2 ani.

La licitatia pentru reabilitarea cladirii au participat patru firme, iar pretul cel mai scazut l-a oferit Alex Dia Construct, 2.681.299 lei, ceea ce reprezinta 64% din pretul estimat initial, de 4 milioane de lei. Termenul de executie a lucrarii este de 24 de luni, dupa care imobilul ar putea intra si in circuitul turistic„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Dan Diaconu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce naționalist imputiti e robu asta,păi de ce nu spui ca au construit ungurii,iar apoi au fost cazați si soldati austrieci si la urma si români,vi rusine sau încercați să acoperiți adevărul,80%din centrul vechi ei l au construit si nu voi,

  2. aşa este. adevărul e deformat şi va fi întotdeauna adaptat după placul fiecăruia. în sec. 18 aproape că nu era urmă de români în zona asta. majoritatea locuitorilor erau nemţi, unguri şi sârbi. dar totul este în schimbare. bănuiesc că aşa e peste tot. nu numai la noi. atâta timp cât nu vor fi ţiganii majoritari, nu văd să fie vreo problemă, că doar suntem oameni, trebuie să ne înţelegem şi să trăim împreună civilizat.