TIMISOARA. Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost arestati preventiv. Locuintele lor fusesera perchezitionate marti dimineata, ulterior fiind retinuti pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri, spalare de bani. Prejudiciul ajunge la aproape 50 de milioane de lei.
Cei doi fosti manageri ai UCM Resita au fost arestati pentru 29 de zile, a decis Tribunalul Timis. Decizia a fost imediat atacata cu recurs la Curtea de Apel Timisoara, de catre avocatii celor doi.
Adrian Chebutiu si Adrian Preda sunt cercetati pentru evaziune fiscala in forma retinerii si nevarsarii, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, in forma continuata (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, spalare de bani, atunci cand banii, bunurile sau alte valori provin din savarsirea unei infractiuni de coruptie, asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.
De asemenea, in acest dosar este cercetata si Laura Simona Truti (fosta Sinea), pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), in forma continuata, si asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.
Potrivit procurorilor, in perioada 2005-2010 Chebutiu si Preda au constituit, impreuna cu alte persoane, o asociere infractionala in vederea savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, deturnare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, urmarind obtinerea pentru sine sau pentru altii de foloase patrimoniale. La aceasta asociere, cei doi au fost sprijiniti de Truti.
In perioada august 2009-noiembrie 2010, Chebutiu si Preda, care se aflau la conducerea UCM Resita, au dispus cu intentie retinerea si nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, impozit pe veniturile din salarii, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari sociale de sanatate, in cuantum total de 13.118.648 de lei.
Din suma mentionata, Chebutiu si Preda au dispus ca 2.297.910 de lei, reprezentand contributia de asigurari de sanatate aferenta perioadei august 2009-septembrie 2010, sa fie utilizata in alte scopuri, fiindu-i schimbata destinatia contrar prevederilor legale. In acest mod, ar fi fost cauzata o paguba in dauna bugetului Ministerului Sanatatii, arata DNA.
Potrivit sursei citate, Adrian Chebutiu, abuzand de prerogativele functiei sale, a incheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Resita (in calitate de beneficiar) cu SC AC Management SA (in calitate de prestator), societate la care tot Chebutiu era, initial, asociat unic, iar ulterior persoana direct interesata.
Pentru a ascunde interesul personal al SC AC Management SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atat de Laura Truti, cat si de alte persoane. in acest mod, a fost creat un prejudiciu UCM Resita SA de 27.363.303 de lei.
Din acest total incasat de AC Management de la UCM Resita SA, suma de 16.125.229 de lei a fost directionata ca folos, la firmele detinute si controlate de inculpatii Chebutiu si Preda, printre care si Kmobil SRL Timisoara, administrata de Adrian Chebutiu, si A&D Management SRL Timisoara, administrata de Adrian Preda.
Procurorii DNA arata ca, in 23 decembrie 2008, a fost incheiat un antecontract de vanzare-cumparare active intre UCM Resita SA – reprezentata de Chebutiu si AC Management SRL – reprezentata de Truti, avand ca obiect teren si constructii „Debarcader Valiug”, pentru suma de 2.358.300 de lei, fiind utilizate ca modalitati de plata diferite compensari. Prin aceasta modalitate, UCM Resita SA a fost deposedata de Casa de odihna Valiug.
Dupa aceasta deposedare, pentru a disimula originea ilicita a achizitiei, Chebutiu a infiintat o noua societate, al carei administrator era sotia sa, iar prin intermediul societatii nou create, SC AC Management SRL Timisoara si-a introdus Casa de odihna Valiug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicita a activului, Chebutiu a cesionat partile sociale ale SC AC Management SRL Timisoara in favoarea unor societati reprezentate tot de el si sotia sa.
Prin aceasta operatiune, Chebutiu si SC AC Management SRL Timisoara au supus procesului de spalare a banilor suma de 2.358.300 de lei.
Totodata, Chebutiu, ca reprezentant al UCM Resita, a incheiat contracte cu diferite societati comerciale pentru care au fost facute platile serviciilor. Aceste contracte au fost executate partial, nereprezentand utilitate si interes pentru UCM Resita SA, care a fost astfel prejudiciata.
Conform sursei citate, prin activitatea infractionala desfasurata s-a inregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 de lei si foloase nelegitime infractionale catre sine sau catre societatile controlate in valoare de 16.487.776 de lei.
Marti, procurorii au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a lui Adrian Chebutiu si Adrian Preda, care miercuri vor fi dusi la Tribunalul Timis, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Laura Truti a primit interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile.
Cei doi fosti manageri ai UCM Resita Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost ridicati, marti dimineata, de procurorii DNA Timisoara, in urma mai multor perchezitii in Resita si Timisoara. Ei au fost dusi, alaturi de contabila Laura Truti, la audieri care s-au incheiat in jurul orei 1.00, in noaptea de marti spre miercuri, cei doi barbati fiind ulterior retinuti.
Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, de returnare de TVA, alaturi de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, in august 2010, UCM Resita a emis o factura prin care ar fi vandut catre SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisa pe baza unui contract continand obligatii fictive, iar motoarele erau intr-o avansata stare de degradare – nu erau functionale si erau alcatuite din piese uzate. Procurorii anticoruptie spuneau ca valoarea reala a marfii era de 50 de ori mai mica decat cea din factura. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebutiu si Preda au fost condamnati in prima instanta la cinci ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la sapte ani de inchisoare, decizia nefiind definitiva.