In timp ce autoritatile romane se straduiesc sa-si convinga omologii din Siria de necesitatea extradarii teroristului Omar Hayssam, care urmeaza sa-si ispaseasca pedeapsa pentru rolul jucat in rapirea jurnalistilor romani in Irak, la Timisoara se deruleaza o actiune in justitie prin care urmasii lui Johann Theodor Stanis incearca sa recupereze din paienjenisul unei retele de afaceri araba ceea ce a mai ramas din firma “Rio Soft Drinks”. Urmasii fostului proprietar vor sa dovedeasca in instanta ca, in urma cu 12 ani, preluarea afacerii cu sucuri si apa minerala de catre arabii din Bucuresti s-a facut prin camatarie si o inginerie financiara de proportii, care a socat si grabit decesul fostului proprietar al afacerii, Stanis Johann Theodor.
Intr-o plangere penala inregistrata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (nr. 530/ 4.06.1999) Johann Theodor Stanis a descris cu lux de amanunte modul in care i-au fost luate fabricile de la Timisoara si Vatra Dornei, in contul unui imprumut a carui garantie, firma “Rio Soft Drinks”, fusese executata inainte de termenul scadent…
Un imprumut de 800.000 de dolari, girat cu actiunile fabricii „Rio Soft Drinks”
“In cursul anului 1998, i-am cunoscut la Bucuresti pe numitii Omar Mohamad si Hayssam Mohamad, care cunosteau deja multe aspecte legate de persoana si activitatea mea, cat si a firmelor mele, aratandu-se interesati sa punem bazele unei colaborari de perspectiva. Initial am convenit cu cei doi sa cesionez lui Omar Mohamad o parte din actiunile pe care le detineam la SC “Bucovina Mineral Water” SA, incheind si actele aferente intelegerii noastre, astfel acesta dobandind calitatea de coactionar in procent de 1/4 din totalul actiunilor, ulterior majorandu-l prin efectuarea de noi cesiuni de la alti actionari. Prin luna martie 1998, am avut unele probleme de ordin financiar, astfel ca intre subsemnatul si Omar Mohamad a intervenit, la data de 30.03.1998, un contract de imprumut prin care am primit o suma mai mica decat cea cuprinsa in cuprinsul actului, diferenta intre suma primita in realitate si cea fictiv mentionata in act reprezentand dobanda pe care urma sa mi-o perceapa imprumutatorul cu ocazia restituirii, la data de 30.04.1999, stabilita drept termen scadent, cand obligatia mea devenea exigibila. Pentru a avea garantia restituirii imprumutului, numitul Hayssam Mohamad a pretins sa semnez o serie de acte cu privire la garantarea cu totalul actiunilor mele detinute la SC “Rio Soft Drinks” SA din Timisoara”, se dezvaluie in plangerea adresata Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Conform contractului de imprumut autentificat sub nr. 347, in data de 30.03.1998 Omar Mohamad i-a dat lui Stanis Johann, cu titlu de imprumut de consumatie, suma de 1.420.000 USD, adica echivalentul a circa sase miliarde de lei vechi. Conform documentului in cauza, restituirea banilor trebuia facuta pana la data de 30 aprilie 1999.
“In cazul in care imprumutatul nu achita integral in termenul convenit, prezentul inscris, ce constituie titlu executoriu, va fi investit cu formula executorie. Imprumutatul garanteaza suma imprumutata cu cele 136.377 actiuni detinute ca actionar – persoana fizica – la societatea comerciala SA, cu sediul in Timisoara, str. Dumitru Gruia nr. 7, astfel ca imprumutatorul este in drept sa ceara fara somatie, fara punere in intarziere sau chemare in judecata, investirea prezentului inscris cu formula executorie si sa solicite executarea silita”, se precizeaza in acel document de imprumut, iar aceasta prevedere contractuala a fost speculata de afaceristii arabi pentru a intra in posesia fabricii.
“Rio Soft Drinks” a intrat in grupul de firme coordonate de Omar Hayssam prin executarea garantiei inainte de termen. Cu alte cuvinte, creditorul Omar Mohamad nu a mai asteptat pana la data de 30 aprilie 1999 pentru a cere investirea contractului de imprumut cu formula executorie, asa cum era stipulat in document, ci a devansat acest termen cu aproape o luna. Printr-un act aditional la statutul societatii incheiat la data de 22 martie 1999, Omar Mahomad a intrat in firma si a devenit actionar majoritar.
“Fabrica a fost furata prin falsificarea semnaturii tatalui meu!”
Fuga din tara a lui Omar Hayssam a avut rolul de a scoate la iveala o parte dintre inselatoriile care i-au adus arabului in cont peste 100 milioane de euro. Alin Stanis, fiul fostului patron decedat, sustine ca firmele „Bucovina Mineral Waters“ si „ Rio Soft Drinks “ au fost preluate abuziv de la tatal sau. “Rio Soft Drinks” Timisoara a fost infiintata de Johann Stanis in 1991, iar in 1993, la Vatra Dornei, a pus bazele afacerii cu apa minerala „Bucovina”. „Directorul fabricii din Timisoara a furat insa cu nerusinare, iar tata pentru a salva afacerea a inceput sa ia bani cu camata”, povesteste Alin Stanis.
„Tata l-a pus apoi director pe Mihai Petrachioiu, fost sef al Serviciului Economic din Politia Timis, care i-a intermediat relatia cu Omar Hayssam. Tata avea nevoie de bani si i-a cedat lui Hayssam 20% din “Bucovina”. Arabul a profitat de datoriile tatalui si, in 1998, a preluat toate actiunile la fabrica din Vatra Dornei”. In scurt timp, timisoreanul a pierdut si actiunile la „ Rio Soft Drinks“, dupa ce a imprumutat de la fratele sirianului, Mohamad Omar, suma de 800.000 de dolari, obligandu-se sa-i restituie 1.420.000 de dolari. Contractul de imprumut stipula ca garantie actiunile de la „Rio Soft Drinks“.
O zi mai tarziu, la notarul Octavian Radulescu, se autentifica un act aditional prin care Stanis ceda actiunile fratelui lui Hayssam. Pentru cesionare era nevoie, insa, de acordul celorlalti actionari. „Semnatura tatei este falsa, si trei actionari dintre cei cinci care apar acolo nu erau atunci in tara. Actul a fost un fals, iar tata a pierdut firma”, sustine Alin Stanis.
Johann Stanis a depus plangere penala impotriva notarului Octavian Radulescu, dar Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a decis neinceperea urmaririi penale. „Prin biroul meu trec zilnic sute de persoane. Nu-mi amintesc de acest caz”, a sustinut notarul Radulescu cand a fost intrebat despre acest dosar, recunoscand, totusi, ca Hayssam i-a fost client. Rezolutia procurorilor in acest caz l-a daramat pe Stanis. „In cateva luni, tata a slabit 25 de kilograme, iar in 2000 a murit”, spune fiul lui Stanis. In prezent, acesta a redeschis procesul prin care revendica fosta fabrica a tatalui sau, bazandu-se pe schimbarea declaratiei a cel putin unuia dintre fostii actionari…