TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu spune ca unul dintre liderii UDMR, fostul ministru Laszlo Borbely, a spus DA mutarii Coloanei Fidelitatii din Cimitirul Eroilor in Piata Nicolae Balcescu. Edilul-sef i-a propus si amplasarea unei placi comemorative dedicata unor personalitati maghiare, posibil in acelasi loc sau in alt spatiu din Timisoara.
„Domnul ministru Laszlo Borbely a avut o vizita in Timisoara si cu aceasta ocazie a tinut sa aiba o intrevedere si cu mine. Desigur ca l-am primit cu placere, am stat de vorba la o cafea, cu o discutie in termeni foarte amiabili, foarte civilizati. I-am explicat domnului ministru cum stau lucrurile (n.r. cu mutarea Coloanei Fidelitatii) si evident ca nu si-a inchipuit ca ar avea vreo conotatie etnica gestul acesta. Sunt convins ca dupa discutie chiar n-a putut pleca cu nicio umbra de suspiciune pe aceasta directie. Mi-a spus ca este o anumita sensibilitate a minoritatii maghiare la acest monument si ca poate ar fi fost bine sa gasim un alt loc, Parcul Botanic, care a si fost propus de catre UDMR. Eu i-am explicat cum se vad lucrurile din perspectiva mea si alte detalii, inclusiv istorie am discutat, dar in termeni foarte amiabili, pozitivi, constructivi”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul spune ca le-a propus liderilor UDMR din Timis amplasarea unei placi dedicate revolutionarilor maghiari, pentru a le demonstra ca decizia de mutare nu are conotatii negative. Daca se doreste, Robu e de acord sa puna placa chiar langa Monumentul Victoria, asa cum se numeste oficial Coloana Fidelitatii.
„I-am spus domnului ministru ca am facut propunerea ca sa nu existe nicio posibilitate ca cineva sa dea conotatii straine de spiritul Timisoarei acestui gest, ca simultan sa dezvelim o placa dedicata unor personalitati maghiare, revolutionari de la 1848 sau alte personalitati, ce considera UDMR. Nu s-a stabilit locul, le-am cerut mai demult sa vina cu o propunere. Nu exclud, aceasta placa poate fi si in Piata Balcescu, e vorba de o placa, trebuie din punct de vedere arhitectural, din punct de vedere estetic sa cadreze cu ce e acolo, cu monumentul. N-am discutat nicio locatie, am discutat numai ideea in sine. Eu as suferi sa vad ca in Timisoara cineva face o incitare pe criterii etnice”, a mai spus Robu.
Intrebat daca, pana la urma, Borbely a fost de acord cu mutarea, primarul a precizat ca liderul UDMR a agreat decizia.
„Da, e de acord cu varianta asta. Domnul ministru a agreat, mi-a spus ca daca nu exista alta locatie, i-am explicat ca nu avem alternative, ca daca ar fi fost mai multe si mai bune am fi recurs la ele… mi-a spus ca apreciaza faptul ca m-am gandit si la o solutie de genul acesta si o sa discute si dansul cu colegii de la UDMR Timis sa vina cu propunerea concreta inspre mine”, a conchis primarul.
Istoria Monumentului Victoria are legatura cu asediul trupelor revolutionare maghiare impotriva garnizoanei Timisoarei din anul 1849, aflata sub comanda austriecilor. Orasul nu a putut fi cucerit. La trei ani de la asediu, imparatul Franz Joseph a sosit in Timisoara si a pus piatra de temelie a monumentului dedicat celor ce si-au pierdut viata in asediu. In iarna anului viitor a avut loc inaugurarea Coloanei Fidelitatii in fosta Piata de Parada, actuala Piata Libertatii, chiar in fata Garnizoanei. Coloana este opera arhitectului Josef Kranner, cel care a renovat, printre altele, si catedrala Sfantul Vitous din Palatul Hradčany din Praga. Monumentul are aproape 20 de metri, spunea profesorul timisorean Daniel Vighi.