Fostul patrimoniu al UTC s-a transformat in pulbere capitalista

10 milioane de lei care s-au evaporat, dotari scumpe si moderne, pentru ultimii ani de comunism si o cladire evaluata la cateva milioane de euro astazi, au fost bunurile Uniunii Tineretului Comunist din Timis. Din ce a fost atunci, acum mai sta in picioare doar cladirea, construita de tinerii comunisti, la propunerea fiului dictatorului, Nicu Ceausescu.

Cladirea a fost construita prin 1972, prin munca patriotica a tineretului, nu poate nimeni sa se erijeze ca e a lui. Casa Tineretului era institutia de baza pentru educarea prin munca si pentru munca a tinerilor. Noi aveam 120.000 de tineri in evidentele organizatorice ale UTC, iar unii dintre acestia au constribuit activ la aceasta cladire. Acum nu se mai intampla nimic acolo, desi imobilul este gestionat de o fundatie care se vrea a fi pentru tineri”, spune Pavel Kassai, fost secretar al comitetului judetean al UTC.

Casa Tineretului, un monolit incremenit inca in comunism

Cladirea pare incremenita in timp si in ceea ce priveste fatada, dar nici in interior lucrurile nu stau mai bine. Scarile in spirala au aceeasi forma, aceeasi balustrada, candelabrele cu tuburi dau aceeasi lumina galbuie, difuza, dulapurile de prin incaperile transformate in sali de curs stau pe pozitii de zeci de ani.

Casa Tineretului, sediul central al tineretului comunist, a ajuns acum o cladire folosita, in principal, pentru expozitii si spatii de inchiriat. Fostul secretar al UTC Timis, Pavel Kassai, spune ca aceasta cladire a fost construita de catre tinerii de atunci si ca ar trebui ca si astazi sa se adreseze tot acestora, dar ca acest lucru nu se intampla mai deloc.

Mai mult, Kassai spune ca avutia UTC-ului era una destul de mare cand a fost preluata de catre FITT, organizatia care detine acum cladirea, in conturile UTC-ului, existand la momentul 1989 aproximativ 10 milioane de lei, bani economisiti de fostul comitet judetean pentru investitii in ceea ce ar fi trebuit sa fie un club cultural.

Patrimoniul imobiliar de milioane de euro apartine Fundatiei Judetene pentru Tineret Timis (FITT), o organizatie non-guvernamentala care se autofinanteaza in proportie de 100% si care a primit acest imobil in 1990. Prin FITT se pot folosi de aceste spatii, gratuit, toate organizatiile de tineri din oras, ligile studentesti si orice alta asociatie care desfasoara activitati dedicate tinerilor, insa mai nimeni nu stie, astfel ca tinerii prefera sa isi organizeze petrecerile in cluburi de fite, unde agatate de tavane nu stau candalabre comuniste somptuoase, ci tinere inchise in custi.

In ceea ce priveste cele 10 milioane transferate din conturile UTC, reprezentantii FITT sustin ca nu au habar. „Nu stiu ce s-a intamplat cu banii aceia. Au fost multe conduceri intre timp. Stiu ca au fost si bani in cont, dar eu auzisem de un milion de lei, nu de zece milioane. Posibil sa fi fost un cont comun cu fostul Birou de Turism pentru Tineret“, a spus Boga Anucin, directorul executiv al FITT.

Actualii reprezentanti ai FITT sustin ca ar fi vorba de doar un milion de lei si ca banii respectivi nu au ajuns niciodata in posesia acestora. Pana una alta, FITT-ul detine o cladire care valoreaza, chiar si in aceasta perioada de criza, aproape sapte milioane de euro, dar care nu este deloc profitabila. Prin FITT se pot folosi de aceste spatii, gratuit, toate organizatiile de tineri din oras, ligile studentesti si orice alta asociatie care desfasoara activitati dedicate tinerilor.

Timpuri vechi, moravuri noi

Pavel Kassai

Pavel Kassai

Pavel Kassai a fost ultimul lider al tineretului comunist din Timis si spune, cu nostalgie, ca ii pare rau ca imobilul Casei Tineretului nu le mai apartine tinerilor.

Casa Tineretului era sediul central. Aici se intampla tot ce era important: petreceri dansante, cenacluri, intalniri culturale, concursuri de miss”, isi aminteste Kassai.

Sala de spectacole a Casei Tineretului a primit, in cei aproape 40 de ani de functionare, zeci de mii de persoane, la evenimente diverse: cenacluri, seri de teatru, cinema, dansuri, concursuri de miss, evenimente politice etc. In martie 1990, sala a fost locul unde s-a desfasurat Procesul de la Timisoara, cand au fost audiati 21 de securisti si inculpati din Revolutia din 1989. Peste ani, la un concert al trupei Cargo s-au extras cateva randuri de scaune si nu au mai fost puse nici in ziua de azi. Aceeasi draperie grea atarna peste scena veche, iar locul este ca o intoarcere in timp.

Conform lui Boga Anucin, director executiv al FITT, sala este singurul loc din cladire unde nu s-a intervenit cu nimic pentru reamenajare. S-a estimat ca de cel putin 500.000 de euro ar fi nevoie ca sala, cu o capacitate de peste 500 de persoane, sa capete facilitati de secol XXI. Bani care nu sunt. In decursul anilor, s-a reusit schimbarea geamurilor, dar si montarea unui sistem de incalzire propriu, investitii care au necesitat miliarde de lei.

Fiul dictatorului, fan al Timisoarei

Un mare sprijin au primit UTC-istii timiseni de la Nicu Ceausescu. Acesta era un mare fan al Timisoarei si sprijinea initiativele tinerilor. “Nicu Ceausescu venea foarte des la Timisoara, ii placea mult. Ura insa linguselile. Nu suporta ca sedintele sa inceapa cu acele discursuri laudative la adresa tatalui sau si tin minte ca odata chiar i-a spus prim-secretarului Matei sa nu il mai proslaveasca pe Ceausescu”, mai spune Kassai.

Cei care se ocupa acum de Casa Tineretului nu mai primesc ajutor de la nimeni, iar finantarea se face din inchirierea spatiilor, la preturi modice. Ca structura de organizare, deciziile se iau in cadrul unei Adunari Generale din care fac parte reprezentanti ai mai multor organizatii de studenti sau de tineret locale. Pentru acestia, spatiul nu este dintre cele mai atractive, desi el este gratuit, dar nu are functiuni moderne. Un bal al bobocilor nu se va mai organiza, probabil, niciodata la Casa Tineretului, cand exista discotecile si cluburile de fite. Nici expozitiile nu isi mai gasesc casa potrivita in fosta asezare UTC-ista si asta pentru ca s-au deschis imobile dedicate evenimentelor de acest gen, a aparut si oferta Iulius Mall, cu spatiile sale unde traficul este mare, iar targurile care alta data animau cladirea de langa stadion s-au mutat in corturi mobile.

Chirii la preturi de dumping

Practic, cladirea este intretinuta din chiriile mai mult decat modice: intre 2 si 6 euro pe metru patrat, in functie de etaj. Exista diferite institutii, cum ar fi Centrul Romano-Arab unde chiria este de 200 de lei pe luna.

Pentru o expozitie, un pret minim pe inchiriere de 12 ore este de 1.000 de lei, plus plata utilitatilor. Un chilipir pentru o piata imobiliara unde se practica inca preturi destul de mari.

O parte substantiala este ocupata de clubul Poli Timisoara, care si-a mutat sediul in aceasta cladire, dupa ce s-a ocupat de vechiul hotel al FITT. Cu o investitie de 400.000 de euro, societatea BKP, patronata de omul de afaceri Marian Iancu, si-a asigurat spatii de cazare pentru fotbalisti sau diferite delegatii venite in cantonament.

Hotelul este al FITT, era un soi de hotel de nici o stea la momentul respectiv. Am facut un contract de inchiriere cu BKP cu compensarea lucrarilor pe un timp mai lung. Ei au investit, iar la terminarea compensarii, tot ce e acolo ramane la FITT, dar se plateste si chirie. Sunt vreo 14 camere. Le folosesc doar pentru Poli, nu stau jucatorii in ele. Mai vine echipa a doua, se mai folosesc la cantonamente”, a spus Dan Diaconu, fost director de programe al FITT.

Cladirea este evaluata la maximum 7 milioane de euro, din cauza crizei

Situata intr-un spatiu destul de aproape de centru, langa Complexul Studentesc, cladirea Casei Tineretului este evaluata de expertii imobiliari la modesta suma de 6-7 milioane de euro, data fiind criza economica.

La ora actuala, tinand cont ca e criza, Casa Tineretului valoreaza intre 6 si 7 milioane de euro. Dar cine da atata in perioada asta!? Suma asta imi iese la calcul, daca luam in considerare un pret mediu de 500 de euro pe metru patrat. Inainte de declansarea crizei economice, in 2007 – 2008, cand piata imobiliara mergea cu moatoarele in plin, cred ca pretul putea sa fie chiar dublu. Referindu-ma la cladire si tentativa de rentabizare a spatiilor  de acolo, pot sa va spun ca un pret la chirie situat intre 2 si 6 euro pe metru patrat e foarte bun. E pretul pietei. Eu abia am gasit chiriasi la un spatiu comercial din Piata Operei, la doar 5 euro pe metru patrat!”, spune Nicoleta Pop, directorul unei agentii imobiliare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Articol insuficient documentat. In conturile FITT au intrat in 1990 la preluarea patrimoniului aproximativ 35 de milioana.
    Boga era un simplu angajat la Lugoj. Dan Diaconu nici macar nu era student.
    Conita mai sapa, poate afli adevarul.

    • Sorine, stii ce au ratat fetele in documentare? In podul salii de spectacole al Casei Tineretului era o copie fidela a mumiei lui Lenin. N-am vrut sa le-o arat ca prea semana cu Horatiu Tudorache!

  2. Uite, de aia se duce naibii si cultura si agricultura, si nici gazetarii de pe Lotru nu mai sint ceea ce au fost!

  3. Pacat mai Nicule ca nu le-ai aratat mumia. Dar la cat sunt de profesioniste si de deontoloage cred ca ar fi confundat-o cu pitzypoanca nesiliconata din epoca lui „tutangamon”. Daca fatucele care au fost in documentare ar fi fost atente, cred ca fi zarit si portretul lui Nea Nicu in cabina electricianului. Oare pe electrician de ce nu l-au intrebat? Sau pe hocheiste?
    Eu m-am intrebat de ce nu au solicitat o parere si lui Nea Bidiviu (portarul Casei Tineretului) sa-si dea cu presupusul dand dovada de maxima competenta ce ar fi trebuit sa se faca cu banii.
    Mai bine ar face o paralela intre Casa Tineretului care inca este in picioare si de bine de rau este administrata si se mai face ceva si Hotelul International – fosta casa a lui Ceausescu de pe bd. Loga, care a ajuns o paragina in proprietatea nu se stie cui.
    Toti care au trecut pe la Casa Tineretului in ultimii 20 de ani, macar au incercat sa faca si ceva bun nu numai sa fure sau sa distruga, asa cum ar reiesii din articol.

  4. E foarte veche clădirea casei tineretului