Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a lansat cartea ’16 ani in slujba Timisoarei’: ‘Actuala administratie are sansa istorica sa faca ceea ce am planificat’

TIMISOARA. La un an de cand nu mai este primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, cel care a tinut fraiele orasului vreme de 16 ani, a lasat un volum-raport drept mostenire timisorenilor. L-a lansat chiar in prezenta fostilor colegi din primarie si de la institutiile din subordine, de la soferi pana la sefi de directii sau simpli angajati, la Casa Adam Muller Guttenbrunn, partener de nadejde al lui Ciuhandu. Fostul primar a umplut sala de „simpatizanti”, asa cum ii place sa le spuna. Marele absent a fost insa actualul primar al Timisoarei, aflat in Coreea de Sud, pentru „a promova Timisoara”.

Cartea „16 ani in slujba Timisoarei” este mai degraba o sinteza a activitatii fostului primar Gheorghe Ciuhandu, care a fost ales de 4 ori primar al Timisoarei.

„Omul uita prea usor si uita prea repede. Am tinut sa precizez lucrurile asa cum au fost, cata vreme ele mai pot fi verificate. Aceasta carte nu este nicio apologie a vreunei persoane. (…) Nu vreau sa fiu caustic, dar pot sa spun ca raspund tuturor acestor insinuari si afirmatii care se fac, vreau sa prezint o realitate asa cum a fost. (…) Eu nu-mi arog merite, lucrurile astea le-am facut cu niste oameni, niste colegi, poate de-aia se afla aici, sa vada, poate meritul meu este ca i-am coordonat. (…) Nu s-au stiut multe lucruri, pentru ca n-am avut timp sa ies zilnic si sa le popularizez (n.r. asa cum o face primarul Nicolae Robu). Am stat si am rezolvat problemele orasului. Evident ca au fost si neimpliniri, cand mi-am dat seama cu cine am de-a face la Bucuresti. Nu vreau sa arunc cu piatra, dar pe ei nu-i interesa decat sa aiba autostrada la mare si la Pitesti, nu-i interesa de Banat. Sansa noastra a fost ca am gasit mijloacele financiare”, a spus Gheorghe Ciuhandu, vizibil emotionat ca in sala se afla si nepoteii lui.

Fostul primar a atras atentia care au fost principalele probleme ale Timisoarei: in primul mandat somajul si nevoia stringenta de capital strain, in al doilea reorganizarile din primarie – era nevoie de Directii de Urbanism si Dezvoltare -, iar mai apoi PUG-ul orasului, datand din 1992.

Ciuhandu: Actuala administratie are sansa istorica sa faca ceea ce am planificat

Gheorghe Ciuhandu a dezvaluit ca era cat pe ce sa nu mai prinda un al patrulea mandat, in 2008, cand nu a mai vrut sa candideze. A facut-o totusi.

„In 2008 nu mai eram hotarat sa candidez, m-am gandit serios sa ma retrag. Eram tracasat, desi aveam viceprimari din partidul de guvernare, am luat si anumite decizii politice gresit, pentru ca in plina guvernare PD eu m-am opus intrarii PD in PPE. Ei vedeau in mine taranistul, omul Dracului, care le tulbura apele. Eu m-am gandit ca poate n-ar fi corect sa ipotechez viitorul acestui oras. Atunci cand am intrat in Uniunea Europeana, am candidat din dorinta de a pune pe fagas aceste proiecte europene, pentru ca trenul va pleca in 2015. Daca pana atunci noi nu reusim sa punem in practica proiectele astea, pierdem banii, ba mai mult, poate venim cu bani de acasa. Sper ca acum UE ne mai pasuieste un an, pana in 2016. Actuala administratie are sansa istorica, ca pe baza acestor proiecte predate, mare sanse contractate, daca conduce si reuseste sa duca la bun sfarsit procedurile de achizitii locale, sa faca ceea ce am planificat si ceea ce am gandit noi. Acest efort cred ca pana la urma a meritat, pentru ca tot ce se intampla acum, se cladeste pe aceste proiecte. Eu am plecat cu inima impacata ca mi-am facut datoria”, a explicat Ciuhandu.

Fostul edil a vorbit si despre proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana, aratandu-si speranta ca Timisoara are o sansa, daca isi duce la bun sfarsit proiectele europene incepute de acum cativa ani. In volumul „16 ani in slujba Timisoarei”, Ciuhandu vorbeste si despre mult hulitul sistem de parcare TelPark, implementat in oras in ideea de a „disciplina traficul”. Nici subiectul palatelor tiganesti nu a scapat de „analiza” lui Gheorghe Ciuhandu. El a trecut in carte toate procesele pe care municipalitatea le-a dus cu romii din oras.

„Am scris cate procese am avut, cate case am demolat. Restul organelor statului, procuratura, politia, toate lucrau pentru oamenii astia. Era o lupta inegala si tot primaria a fost acuzata. Am fost transformati in tapi ispasitori. Eu mi-am asumat niste riscuri, pentru ca stiam ca nu duc acasa nimic. Seara cand ma duceam acasa, ma duceam numai pe mine. Har Domnului, dorm linistit. Acum sa vedem, daca ma vor lasa altii sa dorm, o sa dorm linistit”, a completat Gheorghe Ciuhandu.

Ce il deranjeaza pe fostul primar!

Cat despre proiectele europene, cu care se lauda acum primarul Nicolae Robu, fostul primar a tinut sa precizeze ca nu vrea sa intre in polemici cu cei de fata sau cu cei absenti, dar „aceste proiecte s-au facut de administratia pe care am prezidat-o de la cap la coada, pentru Timisoara, nu pentru uzul lui Ciuhandu”.

„Ca vin acuma pentru uzul domnului Robu si a administratiei pe care o prezideaza, e foarte bine! Dar odata capitolul asta trebuie sa se inchida. Domne’, noi trebuie sa avem o atitudine de colaborare in folosul acestui oras. Nu mai conteaza, eu nu mai periclitez pe nimeni, ca pozitie politica nici nu ma mai intereseaza. Daca mi se solicita un ajutor si pot sa dau, il dau. Nu ma inghesui sa critic, sa ma bag in fata, sa ma bage altii in seama. Ma deranjeaza atunci cand se insinueaza ca anumite chestiuni nu s-au facut corect, si s-au facut, cand se lanseaza bule de-astea numai pentru uzul presei ca sa le aud la radio, fara sa intrebe cineva daca e real sau nu. Asta e deranjant si cred ca si acest lucru ar trebui sa fie pentru noi toti un prilej prin care sa renuntam la astfel de practici si sa mergem inainte, pentru ca avem multe, avem aceste proiecte, avem statutul de Capitala culturala pentru care trebuie sa luptam si avem o sumedenie de prioritati legate de viata de zi cu zi si de viitorul copiilor nostri”, a mai spus fostul primar al Timisoarei.

In cartea sa, Ciuhandu a cuprins si idei de dezvoltare pentru Timisoara, care, in viziunea lui, ar trebui introduse in Planul Urbanistic General la care se lucreaza acum.

Gheorghe Ciuhandu: M-as bucura sa lase si altii o mostenire la fel de grea Timisoarei

Intrebat ce anume a facut pentru Timisoara in acesti 16 ani si n-ar fi facut orice alt primar pentru un oras ca Timisoara, Gheorghe Ciuhandu a raspuns „nu stiu, eu pot sa spun ce-am facut eu, ce-ar fi facut alt primar, nu stiu. Nu pot raspunde la o asemenea intrebare, m-am straduit sa fac ce-am promis si asta zic ca am facut in cea mai mare parte. Pentru cei care locuiesc in Timisoara”, a spus acesta.

„Am scris cartea pentru binele meu sufletesc, ca sa zic asa. Nu regret ca m-am retras, era normal sa ma retrag, si din ratiuni de varsta – in primul rand, dar si din ratiuni politice, este o atmosfera politica ce nu-mi prieste si m-am saturat. Sunt multumit ca anumite proiecte si acele proiecte la care am tinut foarte mult au pornit„, a mai spus Ciuhandu.

Cat despre cei care spun ca Gheorghe Ciuhandu a lasat o mostenire grea Timisoarei, acesta le raspunde simplu: „m-as bucura sa lase si ei o mostenire la fel de grea”.

Volumul „16 ani in slujba Timisoarei” cuprinde 12 capitole, in care se afla inserate toate realizarile din cele 4 mandate, iar un capitol special este destinat TelPark, un altul problemelor cu populatia roma, altul colaborarilor internationale, altul proiectului Timisoara – Capitala culturala europeana, iar altele destinate proiectelor cu finantare internationala, perspectivelor de dezvoltare si regionalizarii. Nu lipsesc nici cateva impresii despre fostul primar, evocate de economistul Nicolae Taran, de istoricul Victor Neumann, de Mircea Pora si de Gabriel Liiceanu.

De altfel, Victor Neumann si Nicolae Taran au participat la lansarea de luni, de la Casa Adam Muller Guttenbrunn, si au tinut sa precizeze ca timisorenii ar trebui sa fie mandri ca l-au avut ca primar pe Gheorghe Ciuhandu.

„Cred ca timisorenii l-au indragit, in calitate de primar, pentru ca am gasit in domnia sa un autentic cetatean al orasului, cu un spirit civic care pe mine ma impresioneaza. Domnia sa a asigurat o pacie sociala intre diversitatea de grupuri. (…) Este o adevarata sarbatoare faptul ca revine printre noi domnul Ciuhandu. Regret ca nu este domnul Robu printre noi, pentru ca eu am scris aici, la final, in carte, ca intre un primar si altul trebuie sa existe continuitate. Trebuie sa ne mandrim cu faptul ca a condus timp de 16 ani orasul, rezultatele pozitive se gasesc in aceasta carte-document”, a spus istoricul Victor Neumann.

A fost completat imediat de economistul Nicolae Taran, care a prezentat si cateva date economice pentru cei prezenti.

„Gheorghe Ciuhandu este un lider reprezentativ pentru Timisoara, pentru spiritul Timisoarei. Reprezinta o figura aparte a politicii, nu numai prin cele 4 mandate. Acesti 16 ani au fost esentiali pentru revigorarea economiei timisorene si a judetului Timis. Privatizarea a fost o calamitate, domnul Ciuhandu s-a trezit in fata unei situatii dificile. Efortul lui a fost ca a avut un grup de experti pe care i-a consultat mereu, nu in lumina reflectoarelor”, a spus Taran.

Economistul a scos in evidenta si bunele relatii pe care fostul primar al Timisoarei le-a avut mereu cu nemtii.

„Poti sa fii rector la orice universitate din Romania, daca nu te cunoaste nimeni la Berlin… nu rezolvi nimic. Fara aceasta notorietate lucrurile nu vor merge, una este sa discuti cu Angela Merkel in limba germana, alta este sa discuti in romana, cum o face domnul Ponta. La ora actuala, Timisoara – care reprezinta 80% din economia judetului – are cei mai multi salariati, raportat la alte judete din Romania. Timisul este singurul judet care are un PIB peste media nationala, in afara de Bucuresti”, a explicat Nicolae Taran.

La lansarea de la Casa AMG au fost prezenti cei mai importanti oameni din Primaria Timisoara: de la secretarul Ioan Cojocari, sefa Directiei de Dezvoltare – Aurelia Junie, caruia primarul i-a multumit special pentru scrierea proiectelor europene, seful Directiei Tehnice – Culita Chis, fosta sefa a Directiei de Comunicare – Violeta Mihalache, fostul purtator de cuvant, actual consilier local – Flavius Boncea, pana la fostul sofer al lui Ciuhandu, actualul sofer al primarului Nicolae Robu. N-au lipsit nici unul dintre sefii Politiei Locale – Dorel Cojan, dar nici fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis – Viorel Coifan sau directorii regiilor din subordinea primariei. Din sala a lipsit insa fostul coleg al lui Ciuhandu, taranistul Adrian Orza. Toti cei prezenti l-au aplaudat la scena deschisa pe Gheorghe Ciuhandu si au stat la coada sa ia autografe, dupa ce au primit un exemplar din cartea sa.

Volumul „16 ani in slujba Timisoarei” costa 30 de lei si va putea fi cumparat din librariile timisorene incepand de saptamana viitoare. Gheorghe Ciuhandu a ocupat fotoliul de primar al Timisoarei in perioada 1996 – 2012.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa stii ca receptia a fost aminata de 3 ori pina cind constructorul a platit la refacere aproape cit valoarea initiala.problema este ca terasamentul nu rezista la marea de tiruri intraba-te de ce nu avem centura,de asta nu a raspuns Ciuhandu.

  2. de ce a lipsit fina cea iubita?
    mai mult ca sigur ca sa isi pastreze postul .

  3. Pacat ca a plecat exact in acest moment crucial. Robu o sa ne duca la sapa de lemn, cu tot cu chitara lui acustica.

  4. o sa urmeze in viitorul apropiat si volumul 2 si 3 , sunt in lucru . volumul 2 avand titlul ; 16 ANI ,,MASTER CHEF” LA POPA SAPCA ! iar al 3 lea ; REINTOARCEREA LA TZATZANA – SATRA !