Sistemul de joc care a isterizat Europa, celebrul 4-3-3 folosit de Pep Guardiola la Barcelona va fi implementat si la Poli Timisoara incepand cu acest retur. Ordinul a venit din loja prezidentiala, iar staff-ul tehnic, atat de la prima echipa, cat si de la echipa secunda s-a conformat.
Asa se face ca in cele patru partide amicale disputate de echipa mare in cantonamentul din Spania, tehnicianul Valentin Velcea a aliniat patru echipe distincte, insa toate asezate in acelasi sistem: 4 fundasi in linie, 3 mijlocasi, doua extreme si un varf, puncher, asa cum il numesc englezii. tinand cont ca a fost pentru prima data cand s-a folosit acest sistem, Poli a pierdut primul amical (0-5 cu Lech Poznan), a castigat un meci (3-0 cu Zestafoni) si a avut alte doua infrangeri .
De fapt ce este 4-3-3?
Pentru a intelege mai bine sistemul de joc am incercat sa vorbim cu fosta glorie a Polithehnicii Timisoara, Emerich Dembovschi, fost technician al alb-violetilor. Sistemul 4-3-3 isi are la baza sistemul de joc 4-2-4 modificat de Brazilia la Cupa Mondiala din 1962 care de altfel a si castigat marele trofeu folosind pentru prima data sistemul 4-3-3. Echipa care a facut faimos sistemul 4-3-3 a fost cea a Olandei de la Cupa Mondiala din ’74 si ’78 cand Portocala Mecanica a lui Cruyff a jucat fotbalul total, dar care nu a reusit sa castige Cupa Mondiala.
De-a lungul timpului, mai multi antrenori, printre care Zdenek Zeman sau Giovani Trappatoni au preluat sistemul, l-au perfectionat, au castigat trofee, astfel ca astazi, in formula 4-3-3, Barcelona lui Josep Guardiola sa fie considerata echipa care a jucat cel mai frumos fotbal din intreaga lume. Secretul, spun specialistii ar fi chiar insusi sistemul de joc care ofera fotbalistilor o mai mare arie de exprimare pe faza ofensiva, precum si un contraatac care spulbera orice defensiva din cauza vitezei cu care mingea circula de la fundasi la mijlocasi si apoi la atacanti care, ramasi singuri in fata portii adverse, pot finaliza in situatie de unu contra unu cu portarul advers. “Este un sistem care se joaca si noi vrem sa ne apropiem de fotbalul modern. Dupa acest sistem trebuie sa joci cu doi mijlocasi ofensivi de viteza, un varf de atac care puncteaza, care e tot bazat pe viteza. La mijlocul terenului iti trebuie un mijlocas la acoperire, iar ceilalti doi sa fie recuperatori, constructori, sau mijlocasi cu pase decisive”, explica reputatul antrenor al Timisoarei.
Superioritate in atac
In opinia lui Dembo sistemul este letal pentru adversar cand alegi sa joci pe contre, insa si atunci cand ataci pozitional. “De exemplu cand urca fundasii laterali se creaza superioritate numerica in atac, si asa iti e mult mai simplu sa ai posesie in terenul advers, ca sa controlezi jocul. Cu o posesie buna in terenul adversarului scoti foarte rapid oameni din joc, iar adversarului ii e greu sa recupereze, pentru ca practic acest sistem face ca mingea sa alerge, nu jucatorul. Pe faza de aparare se regrupeaza echipa, in asa fel incat sa faca densitate la mijlocul terenului oferindu-ti posibilitatea sa recuperezi rapid mingea si sa declansezi contraatacul. Poti lasa adversarul sa vina peste tine, sa-i dai momeala, sa-i dai impresia ca te aperi, si datorita pozitionarii jucatorilor poti face presing in teren propriu in asa fel incat sa-ti haituiesti adversarul sa nu-l lasi sa se apropie de poarta ta. Daca ai jucatori care au viteza, e foarte greu sa-i opresti“, mai spune fostul antrenor al Politehnicii. in cele 90 de minute de joc sistemul se poate adapta in functie de rezultat, de adversar, de momentul de joc. in viziunea lui Dembrovschi sistemul este foarte bun, pentru ca poti juca si pe contraatac dar si pozitional.
Dar, totusi, pentru ca niciun sistem nu este perfect, la 4-3-3 apar probleme cand terenul e greu, iar adversarul a decis sa aplice tactica retragerii, lucru foarte des intalnit la echipele romanesti. “Problemele apar cand vin echipe mai slabe care se betoneaza in aparare. Atunci intervine problema posesiei in terenul advers si aici trebuie sa ai un clarvazator pentru faza decisiva, dar si un finalizator care sa vina pe centrare, pe pasa inapoi“, mai explica Dembrovschi. Tehnicianul de la Poli are totusi incredere ca tehnicianul Vali Velcea va gasi cheia acestui sistem. “Problema antrenorului e sa gaseasca solutiile, dar eu cred ca le va gasi. Velcea e un antrenor dibace, citit, care a jucat fotbal la nivel de Divizia A, cunoaste jucatorii foarte bine, le stie calitatile si defectele si stie exact ce sa le ceara, chiar daca nu sunt obisnuiti cu acest sistem de joc”, conchide „Omul cu statuie“.
Probleme la satelit
Daca lui Velcea i-a mers noua asezare in teren, nu acelasi lucru se poate spune de omologul sau de la satelit. Antrenorul Adrian Stoicov si-a asezat jucatorii in sistemul 4-3-3, insa fotbalistilor le e greu sa se obisnuiasca. „Jucatorii care au venit de la juniori nu au fost obisnuiti cu 4-3-3. Dar, de aia suntem aici sa facem lucrurile sa mearga”, explica tehnicianul alb-violetilor mici.
De ce este celebru sistemul de joc 4-3-3?
Tehnicianul brazilian Aymore Moreira l-a utilizat la Cupa Mondiala din 1962. Rezultatul: Brazilia a castigat trofeul dupa sase partide in care a facut doar un egal. Feyenoord castiga in sezonul 69-70 Cupa Campionilor Europeni (actuala Champions League). Ba mai mult, in turul preliminar, olandezii antrenati de Ernst Happel zdrobeau 16-2 la general pe Knattspyrnufelag Reykjavikur, o mai veche cunostiinta a celor de la Dinamo Bucuresti. in acelasi sistem, Rosenborg a castigat 13 campionate consecutive (1992-2004) in Norvegia si s-a calificat de 10 ori in grupele Champions League. Olanda anilor 74-78 juca fotbalul total cu Johan Cruyff in teren.
Tot Cruyff a implementat acest sistem la Barcelona si trofeele au curs: 4 campionate si o Cupa a Cupelor la inceputul anilor 90. Cel mai cunoscut exemplu al eficientei acestui sistem de joc este insa Josep Guardiola. Tehnicianul Barcelonei a schimbat sistemul de joc al Barcei in 2008 de cand a preluat echipa catalana din 4-2-3-1 in 4-3-3, iar de atunci succesele se tin lant de echipa lui Lionel Messi: trei titluri in Spania: 2009, 2010, si 2011, doua Champions League: 2009 si 2011 si de doua ori castigatoare a Campionatului Mondial al Cluburilor: 2009 si 2011, plus alte trofee „minore “: o cupa si 3 supercupe ale Spaniei, si doua ale Europei.