TIMISOARA. Toamna si-a facut aparitia destul de repede, in acest an, asadar gospodinele s-au grabit sa isi umple spaisurile cu conserve pentru iarna. Roadele Toamnei este un targ care a devenit deja traditional pentru timisoreni, o ocazie buna de a-si face ultimele pregatiri in camara pentru iarna.
Asadar, la finele lui septembrie, Muzeul Satului Banatean se umple de producatori din patru judete care vin cu legume si fructe din productia proprie, dar si cu produse lactate, de carne si de panificatie.
Inn unele gospodarii sunt deja pregatite cele necesare pentru iarna, insa multi au asteptat pana la finele lui septembrie ca sa pregateasca borcanele cu muraturi si zacusca sau macar sa puna cateva pungi cu legume la congelator.
Chiar daca au ceva de lucru, gospodinele prefera sa cumpere produsele proaspete si sa prepare ele dupa retetele proprii, conservele pentru iarna.
Asta chiar daca preturile din ultimii ani la legumele proaspete au crescut constant, insa muraturile si zacusca puse acasa au alt gust fata de cele pe care le gasim in comert. Mai mult decat atat, conservantii folositi acasa pot doar fi naturali, nu artificiali, asa cum sunt pe rafturile marilor magazine. „Este al doilea an cand vin aici sa imi cumpar ce-mi trebuie. Am fost si anul trecut si nu mi-a parut rau. Preturile mi se par destul de bune, dar am siguranta ca produsele sunt de calitate”, spune o timisoreanca.
Insa Targul este si o ocazie de a gasi produse mai putin accesibile sau chiar de nisa, cum ar fi mezeluri, branzeturi, bauturi alcoolice traditionale si multe altele, aduse din toate colturile Banatului sau din alte zone ale tarii. Pe de alta parte, micii producatori care nu au posibilitatea sa intre in marile lanturi de magazine, incearca sa-si gaseasca si ei un loc pe piata sa-si prezinte si sa-si vanda produsele.
Cele mai intrebate sunt mustul, vinul, palinca sau sucul de mere 100% made in Banat. Preturile nu sunt tocmai mici, dar producatorii ne garanteaza ca isi merita banii. ”Este un deliciu. Nu am avut recolta prea mare, dar calitatea este excelenta”, ne spune Toderel Buliman, un producator de vin biologic din Jamu Mare. ”Am plantat via destul de recent, dar va spun ca iese un vin excelent la noi la Jamu Mare”. Pe langa vin, firma acestuia mai produce faina si paine, toate atestate bio.
Putin mai incolo, un agricultor sta la targ cu cateva cutii de suc de mere. ”Este 100% natural, de la Cornereva, din Caras Severin. Avem livezile noastre si il imbuteliem noi” spune barbatul. 15 lei costa cutia de 3 litri, dar calitatea este deosebita.
Insa nu toti producatorii sunt multumiti. ”Nu prea merge vanzarea. Oamenii trec, se uita, le place, dar nu cumpara. Adevarul este ca lumea nu prea mai are bani”, este de parere un producator de dulicuri de casa, venit la targ cu ciocolata si prajituri de tot felul.
In general, preturile sunt la fel sau ceva mai mari decat cele din pietele Timisoarei, insa marfa promite sa fie de calitate: ardeiul gras 3 lei/kg, gogonele 3,5 lei/kg, conopida 3,5 – 4 lei/kg, varza 1 leu/kg, castraveti 4 lei/kg, cartofi de Belint 1-1,5 lei/kg, dovelcei – 3,5 lei/kg, praz 3 lei/buc, struguri albi de Recas 5 lei/kg, struguri hamburg de Recas 8 lei/kg, carnati de casa 25-35 lei/kg, must 7 lei/litru, miere 20 lei/kg, unt de casa 35 lei/kg, cas de oaie 25 lei/kg, ceapa alba 1-1,5 lei/kg, ceapa rosie de Turda 3 lei/kg, suc natural de mere 4-5 lei/litru.
Targul este deschis astazi pana la orele 20.00 si duminica intre orele 10.00-20.00.