FOTO! Dezastru intr-un cimitir din Timisoara, unde buruienile ingroapa mormintele! Ce propunere are viceprimarul Traian Stoia?

TIMISOARA. Buruieni crescute peste varfurile crucilor, un monument dedicat eroilor Revolutiei neingrijit de ani buni, porti ruginite, garduri inclinate. Asta pot vedea timisorenii in Cimitirul Saracilor din Lipovei, aflat in proprietatea Primariei Timisoara.

Reprezentantii municipalitatii au uitat sa se ingrijeasca de locul in care sunt ingropati sarmanii Timisoarei, mortii care nu au familie. 55 de inmormantari pe an se fac acolo, de inhumari ocupandu-se societatea care are in administrare si Cimitirul din Calea Lipovei. Traian Stoia a vizitat Cimitirul Saracilor si a ramas socat de ce-a gasit acolo.

„Din perioada de la Revolutie, acest cimitir este in proprietatea Primariei Timisoara, are o suprafata de 13.000 mp, exista acolo aproximativ 1.000 de morminte, mai sunt 60% spatii disponibile. Aici au loc 55 de inmormantari pe an, sunt inmormantati cei fara apartinatori, care provin de la Insitutul de Medicina Legala. De inmormantari se ocupa societatea comerciala ce a luat in administrare Cimitirul din Calea Lipovei – SC DenisAlex. In prezent, Cimitirul Saracilor nu are un regulament de functionare si arata jalnic. Practic, nimeni nu se ocupa de intretinerea lui, pentru ca nu e reglementata situatia. Vegetatia are o structura de padure… fosta morga are acoperisul si frontonul in pericol de prabusire, portile sunt ruginite, pe una dintre ele nu incape o masina mare, crucile abia pot fi identificate”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

De intretinerea cimitirului nu se ocupa nimeni, insa Stoia e hotarat sa puna specialistii din primarie sa intocmeasca un caiet de sarcini si sa scoata la licitatie administrarea acestuia.

„DenisAlex face inhumarea doar, atat are ca sarcina, dar pentru a se putea face si aceasta operatiune trebuie defrisat in zona gardului, pentru ca in mijloc nu se poate intra. Gardul este inclinat si nu prezinta siguranta, crucile abia ies din vegetatie, monumentul ridicat acolo in memoria eroilor este neingrijit. In primul rand ar trebui sa fie defrisata vegetatia, dupa parerea mea acest lucru il pot face numai cei de la Penitenciar, ar trebui demolata cladirea fostei morgi, delimitate aliniamentele cu morminte si insemnarea acestora cu borne si alei, ar trebui reabilitat gardul, dar si portile, ingrijit monumentul in memoria eroilor”, a mai spus Stoia.

Viceprimarul sustine ca in perioada urmatoare vom avea un caiet de sarcini pentru scoaterea la licitatie a Cimitirului Saracilor, iar la rectificarea bugetara din luna septembrie va cere bani pentru curatarea locurilor de veci. Mai mult, propune ca doar o treime din cimitir sa ramana Cimitirul Saracilor, iar in restul spatiilor sa se faca inmormantari obisnuite, mai ales in conditiile in care in Cimitirul din Calea Lipovei nu prea mai exista loc.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din cauza acestui cimitir str.Liniştei este gâtuită la un singur sens şi nu se poate face legătura între Lipovei şi Aradului. Dacă tot este 60% liber de ce nu se lărgeşte str.Liniştei şi optimizează circulaţia între Lipovei şi Aradului?

  2. Zona libera de 60% nu este in zona adiacenta str.Linistii unde se afla defapt cimitirul evreiesc(la fel de parasit)dar si eu cred ca totusi s-ar putea gasi solutii pt largirea strazii.

  3. Ati inceput sa stergeti mesajele deranjante? Daca nu as fi o doamna, v-as intreba: Ce are …. cu prefectura? Vorbim de cimitir, nu de circulatie!