TIMISOARA. Festivalul International de Jazz de la Timisoara a fost un prilej numai bun pentru reprezentantii primariei sa porneasca iluminatul arhitectural al cladirii Operei. Doar fatada este insa scaldata in lumina.
Lumini reci si calde pun in evidenta in fiecare seara cladirea istorica din centrul orasului care adaposteste atat Opera Romana, cat si Teatrul National. Dupa ce au iluminat Rectoratul Politehnicii, reprezentantii Primariei Timisoara au inaugurat iluminatul artistic al Operei. Cladirea simbol a orasului este invaluita de lumina calda si rece, dar si de nuante neutre. Primarul Nicolae Robu spune ca totul a mers conform asteptarilor si ca este posibil ca in cele doua zile ramase de JazzTM, iluminatul sa fie pornit chiar de artistii care evolueaza pe scena.
„Joi seara va porni din nou si, de fapt, de acum va porni seara de seara, automat. Poate va fi pornit din telecomanda de artistii aflati pe scena. Este gata doar partea din fata a operei, pentru partile laterale nu am stabilit un termen, dar se lucreaza. Va fi gata tot in aceasta vara”, a tinut sa precizeze primarul Timisoarei.
In ceea ce priveste fatada Operei si discutiile cum ca ar trebui sa revina la imaginea de odinioara, primarul Nicolae Robu spune ca nu s-a renuntat la ideea de a se face reparatii, cu toate ca specialistii de la Elba s-au chinuit mai bine de o luna sa aranjeze spoturile pentru iluminatul arhitectural.
„Noi ne dorim sa se repare, nu e mare lucru, in cateva zile se reinstaleaza corpurile de iluminat pe pozitiile lor. A durat mult pana cand s-au facut reglaje si s-a stabilit cum sa fie iluminatul, pentru ca una este pe o plansa si cu totul alta este la scara 1:1, dar o data ce totul este stabilit, nu e mare lucru sa dai corpurile jos si sa le remontezi. Sa vina banii de la guvern si va intra fatada in reparatii”, a declarat Robu. Toate interventiile au costat 100.000 de euro, iluminatul fiind insa sponsorizat de firma care se ocupa cu iluminatul public stradal in Timisoara.
Momentan nu se stie care va fi urmatoarea cladire scaldata in lumina. Primarul si-ar dori sa fie Palatul Loffler, insa nu se pune problema aranjarii unor spoturi pana cand cladirea istorica nu este renovata. Greu de crezut ca va fi reabilitata prea curand insa, chiar si cu bani din bugetul local, pentru ca proprietarii nu s-au pus de acord si acest imobil nu se afla primele pe lista cladirilor ce vor fi renovate cu bani publici.
„Ne dorim sa reparam cat mai repede cladirea si imediat ce va fi reparata, nu depinde de noi, ci si de situatia proprietarilor, mai bine zis. Asa ar fi frumos, ca aceasta sa fie prima cladire reabilitata, ca sa intregim aceasta parte a Pietei Victoriei. Vrem sa iluminam toate cladirile din Piata Victoriei, de indata ce le reabilitam, le vom si ilumina”, a mai spus Nicolae Robu.
E posibil ca si cladirea Primariei Timisoara si cea a Filarmonicii Banatul sa fie iluminate artistic in viitor. La Filarmonica se impun insa cateva reparatii.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
In palatul Loeffler,ajuns ruina, stau tot felul de beneficiari ai regimului comunist,in apartamente de sute de metri patrati.Acesti imbuibati cer sute de mii de euro daca le pun in vanzare, dar nu vor sa scoata un ban din buzunare cand vine vorba sa repare exteriorul.I as da afara prin o noua nationalizare, daca ar fi posibil si i as trimite sa locuiasca in ghetourile de blocuri confort II si III.
Cea mai cinstita solutie pentru cladirea Operei este revenirea la fatada veche, care e acum acoperita de fatada pe care o stim.
In acest fel Opera s-ar integra armonios cu celelalte cladiri din piata.
Cladirea Operei din Timisoara trebuie sa revina la fatada initiala, altfel va arata ca un hibrid nereusit..o caricatura de cladire!
Asta ar trebuie sa fie prioritatea nr unu, nu iluminatul ambiental!!
Iluminarea este deosebita, inca o data – daca mai era nevoie – specialistii de la Elba isi dovedesc profesionalismul, priceperea si, nu in ultimul rind, gustul estetic deosebit. La cit mai multe realizari!