FOTO! Prima scoala ortodoxa a fost deschisa la Timisoara, dupa o investitie de 400.000 de lei! Vezi ce vor invata copiii!


TIMISOARA
. Scoala Sfantul Antim Ivireanul a fost inaugurata la Timisoara. Copiii vor avea ateliere practice, cursuri de limbi straine si rugaciune la prima unitate privata de invatamant ortodoxa din judet.

Scoala  se afla sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Timisoarei. Situata pe strada Alunis, la marginea orasului, intr-un cartier linistit, cu multe familii tinere, unitatea de invatamant a fost realizata intr-o cladire a Primariei Timisoara. Imobilul a fost reabilitat, 400.000 de lei este suma cheltuita pentru amenajarea claselor, pentru mobilier, dotarea cu computere, dotarea baii si a bucatariei, insamantarea gradinei si achizitionarea de rechizite scolare, carti si altele necesare.

La inaugurare au fost prezenti parinti si copii, dar si un numar mare de preoti – peste 20 – din partea Arhiepiscopiei, din parohie si din parohiile vecine, invitati, reprezentanti ai autoritatilor etc.

Cele doua sali de clasa, unde vor invata cei 21 de prichindei din clasa pregatitoare si, respectiv, din clasa I, sunt gata  pentru inceperea anului scolar. Mobilier nou, bancute cu scaunele, dulapuri pentru rechizite si materiale de lucru, machete cu importante edificii din Europa si din lume si trei icoane si o cruce, deasupra celor doua table albe, ii asteapta pe elevi.

Mirosul de vopsea proaspata  razbate din fiecare incapere, iar dictionarele de limbi straine, colectiile de reviste de pictura, abecedarele si alte manuale sunt frumos asezate pe rafturi pentru micutii scolari.

Avem doua invatatoare si profesori pentru atelierele de dupa-amiaza. Orele sunt conform programei scolare nationale si au ateliere de limbi straine, de gatit, lucru manual, gradinarit, la care elevii participa dupa-amiaza. Invatatoarele au fost alese in urma unei selectii, dupa ce au fost depuse aproximativ 40 de CV-uri”, ne spune Ioana Popescu, administratorul scolii.

Desi anul scolar incepe in 17 septembrie, la Scoala Sfantul Antim Ivireanul elevii vor merge la cursuri inca din 10 septembrie. Parintii au fost de acord, iar invatatorii ii vor ajuta pe cei mici sa se acomodeze cu scoala si disciplinele pe care le vor studia. Inscrieri se mai pot face in zilele urmatoare.

Scoala este autorizata de ARACIP (Ministerul Educatiei). In Timis mai exista si alte unitati de invatamant confesionale, dar aceasta este prima ortodoxa. Ea functioneaza dupa normele elaborate de Ministerul Educatiei, dupa o programa scolara nationala, dar, desigur, exista si discipline specifice, pe care elevii le invata in acest loc”, ne-a spus Vasile Miclaus, inspector scolar in cadrul ISJ Timis.

Investitia de 400.000 de lei a fost facuta in urma contributiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Timisoarei, a parohiilor din intreg orasul, precum si cu ajutorul acordat de Biserica romano-catolica din Bavaria care a oferit mobilier si alte bunuri, explica parintele Cristian Pavel, consilier social in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Cat costa sa studiezi la Scoala Ortodoxa din Timisoara?

La scoala se poate inscrie oricine. Avem si program ‘Scoala dupa scoala’. Cheltuielile de scolarizare sunt urmatoarele: 500 lei pe luna pentru un elev, 750 lei pe luna pentru frati, 300 lei pe luna pentru un elev in situatia in care acesta opteaza doar pentru Programul Scoala dupa scoala”, precizeaza Ioana Popescu, administratorul unitatii de invatamant. Dar,  pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse, sunt asigurate burse care acopera 80% din chltuieli, adica 400 de lei pe luna. Diferenta o platesc parintii.

In ceea ce priveste cursurile speciale la care participa elevii, acestea sunt asigurate in orele de dupa-amiaza. Este vorba despre limbi straine: germana, engleza si franceza, despre cursurile practice in cadrul carora cei mici invata sa gateasca felurite mancaruri, lucrul manual sau chiar gradinaritul. In curtea scolii au fost plantate deja seminte, iar in cateva saptamani plantutele se vor inalta, iar scolarii vor invata sa le ingrijeasca si vor descoperi tainele gradinaritului.

In fiecare dimineata, elevii vor participa la rugaciuni. Nu putem vorbi de ore de rugaciune, ci mai degraba de minute de rugaciune, prin care elevii se vor apropia de Dumnezeu”, adauga parintele Cristian Pavel.

Scoala este deschisa de luni pana vineri, zilnic, intre orele 8-17.

Parintii sunt incantati de programul oferit de scoala. Maria, mama unei eleve de clasa I, ne-a spus ca a ales aceasta scoala, cu programul de dupa-amiaza din mai multe motive. „Locuiesc in apropiere si faptul ca pot lasa copilul pana la ora 17 este foarte bine pentru mine, care lucrez. Mai mult, copilul meu va invata, pe langa disciplinele obligatorii, ca la toate scolile de stat, si alte discipline care il vor apropia de Dumnezeu, il vor disciplina mai bine si il vor invata sa fie mai organizat. Mi se pare ca acestea sunt niste trasaturi care nu ar trebui sa lipseasca nimanui”, a explicat timisoreanca.

Iata cum arata si programul zilnic al prichindeilor:

08.00-08.30 – Primirea copiilor;
08.30-08.45 – Micul dejun (bucatarie proprie);
08.45-09.00 – Evanghelia si Apostolul zilei;
09.00-13.00 – Curriculum national;
13.00-13.30 – Servirea mesei (bucatarie proprie);
13.30-14.00 – Activitati libere / Odihna;
14.00-15.00 – Pregatirea temelor pentru clasa I-a /Activitati recuperatorii pentru clasa pregatitoare;
15.00-16.00 – Optionale;
16.00-17.00 – Ateliere practice (gatit, traforaj, lucru manual, gradinarit).

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Voi desteptilor,care ati creat programul asta pentru prichindei…ati avut vreodata copii?,,cum va inchipuiti voi ca unui prunc din clasele mici ii ajung 30 de minute de somn dupa o zi de scoala?
    In rest,o initiativa buna,in special pt familiile nevoiase,ca altii nu cred sa-si trimita prichindeii acolo sa li se bage biblia cu lingura in cap.

  2. Mda. Un loc unde conditionam copilul, fara sa-i dam vreodata sansa ca el sa aleaga. Nu va ajunge decat poate tarziu in viata sa se intrebe care ii rostul lui aici, de unde vine si incotro se indereapta. In loc de orele acelea de indoctrinare ar fi mai potrivit daca ar invata despre viata, iubire, bunatate, frumusete, arta, creativitate.

  3. O noua pagina din ofensiva ortodoxa! Cu conotatii mai mult economice!
    Plus excesele specifice…
    Astfel, nu se spune ca acesti copii vor fi hraniti conform dogmelor! Ori sa tii un copil de 6-10 ani in post de doua ori pe saptamina, plus posturile mari, ii poate afecta dezvoltarea fizica si intelectuala.
    Parerea mea este sa nu amestecam lucrurile: scoala e scoala, iar biserica e biserica! Cum spune Cosmin, le rapim posibilitatea sa aleaga!

  4. Mi se pare o idee nemaipomenita. Felicitari! Pacat ca este doar in orasele mari asa ceva. Eu una sunt deacord cu asta. Copil trebuie sa aibe cei 7 ani deacasa, pe care din cate vad zi de zi multi dintre copiii nostri numai au asa ceva. Mai un pic si le sar in gatul invatatoriilor , pentru ca a profesoriilor au inceput de mult sa sara, iar parintii lor nu le fac nimic pentru ai astampara. Pe vremea cand parintii din ziua de azi erau copii asa se purtau la scoala cum se poarta odraslelelor astazi?Cu ce este gresit ca invata copilul sa aibe respect si credinta? Ce este gresit ca in fiecare dimineata spune o rugaciune? Ce este gresit ca invata de mic un pic de meserie, ca doar nu-l pune pe copil la lucruri grele?! Voi cand ati fost copii nu v-au invatat bunicii vostri lucru manual? Nu v-au invatat sa va rugati in fiecare seara inainte de culcare? Nu a-ti spus ingerasul in fiecare seara? De aia se intampla ce se intampla pentru ca ne-am inrait si nu mai credem in dumnezeu, dar cand avem un necaz mare unde fugim 99.9 % dintre noi? Nu tot la dumnezeu si ne rugam sa ne ajute?

  5. de ce trebuiau 2o de preoti la inaugurare? nu era suficient preotul din cartier sau mitropolitul?

    • Ca sa aiba si ei prezenta la lucru, ca nu prea tin bisericile deschise, tot usile incuiate … vezi biserica de la Padurice din Soarelui, St.O Iosif, Ronatz, etc…