Fotografia castigatoare la World Press Photo of the Year 2013 a fost trucata in Photoshop. Cum a pacalit juriul


Fotografia care a castigat trofeul World Press Photo of the Year in 2013, cel mai prestigios premiu din fotografia de presa, a fost de fapt trucata de autorul ei, acesta aducand modificari imaginii ce prezinta un grup de barbati transportand cadavrele a doi copii pe strazile din provincia Gaza.

Fotografia realizata de Paul Hansen, publicata in cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost facuta pe 20 noiembrie 2012 pe strazile din provincia Gaza.

Ea prezinta un grup de barbati care transporta spre o moschee, in cadrul unei ceremonii funerare, cadavrele infasurate in panza alba a doi copii, nepotul si nepoata barbatilor din acel grup, ucisi la varsta de doi ani, respectiv trei ani, in urma distrugerii casei lor de un proiectil israelian.

Fotografia castigatoare a suferit, de fapt, modificari, scrie site-ul extremetech.com, care lanseaza intr-un articol discutia despre cum a reusit Hansen „sa pacaleasca o comisie de jurati cu experienta” prin abilitatile sale in Photoshop si cum un expert in computere „a observat nascocirea frauduloasa de la o posta”.

Evenimentul in sine surprins in fotografie – barbatii care transporta cadavrele a doi copii pe strazile din Gaza – nu este trucat, dar fotografia in sine este „aproape sigur” compusa din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini si reimbinate si obtinand, prin manipulare, o iluminare mai puternica pe chipurile barbatilor.

Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini in medicina legala. Potrivit articolului de pe extremetech.com, care explica in detaliu cum a decurs analiza manipularii fotografiei, aceasta a constat in mai multe etape bine definite: mai intai, imaginea de baza a fost convertita din format raw si deschisa in programul Photoshop pe 20 noiembrie 2012, data exacta la care a fost facuta.

Apoi, pe 4 ianuarie 2013, o alta imagine a fost deschisa si adaugata la cea originala, iar o ora mai tarziu o a treia imagine a fost introdusa, rezultatul final fiind salvat jumatate de ora mai tarziu.

Krawetz a efectuat si o analiza a nivelului de erori (error level analysis – ELA), prin care a comparat nivelul de eroare al pixelilor care au fost modificati prin algoritmul de compresie JPEG cu cel al pixelilor modificati prin manipulare fotogafica. Marginile albe marcate in ilustratia alb-negru sunt un semn al metodei de „ascutire” folosite in Photoshop.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. faptul ca analistul Neal Krawetz este evreu este doar o intimplare, oricum faptul ca acei 2 copii au fost omoriti (sa zicem victime colaterale) nu a fost falsificat pe calculator…
    pace si mai multa minte idiotilor de pe planeta!