TIMISOARA. Situatie neasteptata pe piata rezidentiala la Timisoara in acest an. Locuintele s-au scumpit cel mai putin intre orasele mari din Romania.
La nivel national, dupa un plus de 1,9% in lunile de toamna, preturile apartamentelor si caselor au consemnat o evolutie pozitiva si la finalul lui 2021. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata pentru un apartament s-a majorat, mai exact, cu 1% in ultimele 30 de zile, de la 1.536 la 1.551 de euro pe metru patrat util.
Pe fondul provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor s-au inscris pe o traiectorie sensibil ascendenta in ultimele 12 luni: acestea sunt, in momentul de fata, cu 14,8% mai ridicate comparativ cu inceputul lui decembrie 2020 – cand ajungeau la o medie de 1.351 de euro pe metru patrat. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se Brasovul, iar, la polul opus, Timisoara.
Apartamentele din Timisoara au cunoscut o scumpire cu doar 0,1% in ultimele 30 de zile, de la 1.362 la 1.364 de euro pe metru patrat util. Comparativ cu perioada similara a anului anterior, cresterea a fost de 6% (de la 1.287 de euro pe metru patrat util).
Cu un pret mediu de 1.354 de euro pe metru patrat, locuintele vechi din oras sunt, in prezent, cu 5% mai scumpe decat in urma cu un an (cand costau 1.289 de euro pe metru patrat).
Apartamentele nou-construite, pe de alta parte, au consemnat un avans mai accentuat la 12 luni, de 9,3% mai exact, de la 1.278 la 1.397 de euro pe metru patrat util.
Pareri
La anu o sa vedem scadere brusca la 900 euro pe m2 in Timisoara fiindca s-a construit cu mult peste cerere.
de ani de zile toti asteapta o scadere… iar in realitate au tot crescut. statul incurajeaza specula, numai ce au marit limita pentru tva 5% la 140000 euro 🙂
PTOSTEALA pe față fac asa zișii analistii imobiliari, la vomanda unor grupuri de interese, fie dezvoltatori sau speculanti.
Si uite asa se distorsioneaza piata, in mod intentionat. Mai precis a crescut pretul cerut, NU pretul real de vanzare. Pretul real de vanzare, este de cele mai multe ori, 99% la apartamentele vechi, mai mic decat pretul cerut – in general intre 10% si 30%. Toate aceasta poveste, si discutie rupta de realitate, se poate termina prin anonimizarea la nivel de cod postal si publicarea bazei de date a notarilor. Asa cum este in alte tari. Pana nu se face asta nu exista o industrie imobiliara ci o specula continua.
Manipulare cu complicitatea presei disperate dupa titluri șoc
Sincer Brasov, Cluj, Sibiu sant mult peste Timisoara. Din pacate a cam ramas in urma cu calitatea vietii
Ne indreptam incet dar sigur inspre Germania. Acolo foarte putini reusesc sa stranga din salariu bani de un apartament, majoritatea nemtilor traiesc toata viata in chirie in apartamentele fondurilor de investitii care au puterea financiara sa si le permita. Incet incet pe nevazute si in Romania se va intampla la fel. Inceputul e foarte aproape si poarta denumirea de hyperinflatie (vezi Turcia). In Turcia deja se apropie de final, fondurile germane de investitii au cumparat aproape toate apartamentele cu potential de inchiriere si turcii care deja foarte multi dintre ei nu mai au nicio sansa sa-si poate permite un apartament vreodata sunt sortiti sa fie chiriasi pe viata. Acelasi lucru se va intampla si in Romania si in alte tari. Uitati-va bine la preturile de acum si mai vorbim peste 1 an cel mult 2.
De acord cu tine. In majoritatea tarilor vest europene se aplica modelul cu fond de investitii – chiriasi in general nu e neaparat o chestie germana. 1..2 ani e prea putin, fenomenul va prinde avant cand o sa creasca demografic Romania si e clar ca nu prin natalitate..ci prin imigrare positiva.