Franks, despre economia Romaniei: Operatia a reusit, dar pacientul a murit

„Am o veste buna si una proasta. Operatia a fost un succes, dar pacientul a murit”, a spus, miercuri, reprezentantul FMI Jeffrey Franks, referindu-se la situatia actuala in care se afla Romania.

„Faptul ca pacientul nu da semne vitale e de rau, deci Romania nu a inregistrat nicio crestere”, a comentat gluma presedintele asociatiei patronale UGIR-1903, Cezar Coraci.

Nu a fost insa singura anecdota pe care a spus-o Jeffrey Franks la intalnirea reprezentantilor delegatiei Fondului Monetar International cu sindicatele si patronatele, unde au discutat schimbarile propuse la Codul Muncii si alte aspecte privind piata muncii.

„Ne-a aratat un mineralier care era rasturnat, ne-a zis ca asta era economia romaneasca acum doi ani, iar dupa aceea, imaginea a doua, Romania era un mineralier, cam ruginit, dar functionabil. Asa, pe linia de plutire. Apoi ne-a arata viitorul, o salupa de viteza, dar foarte mica. Coelgii chiar au facut glume ca nu incapem toti in salupa, dar eu am inteles ce-a vrut sa spuna. Franks s-a referit la faptul ca economia Romaniei trebuie sa decoleze”, a povestit Coraci jurnalistilor.

„Unul dintre colegi a pus o intrebare foarte buna, daca cresterea TVA-ului a adus cresteri la buget, iar dumnealui (n.r. – Franks) a recunoscut ca nu s-a inregistrat acest lucru. A spus si dansul ca si-ar dori o tara cu o fisalitate mai redusa, insa mingea este in curtea Guvernului”, a mai adaugat presedintele asociatiei patronale.

Economia Romaniei poate creste prin sporirea valorii capitalului, prin cresterea fortei de munca sau prin cresterea productivitatii. Cresterea fortei de munca se poate realiza prin utilizarea unui numar mai mare de salariati sau prin cresterea timpului de munca, dar cheia sta in cresterea productivitatii, a modului in care sunt utilizate forta de munca si capitalul, a mai explicat seful misiunii FMI.

Totodata, Jeffrey Franks a subliniat ca nu trebuie sa fie diluate investitiile in prea multe locuri si ca un rol important in cresterea productivitatii il are imbunatatirea infrastructurii atat a celei rutiere, cat si a celei privind tehnologia informatiilor si telecomunicatiile.

In final, seful misiunii FMI a mai spus ca participarea la forta de munca in Romania este una dintre cele mai slabe din UE 27, trebuind sa se faca eforturi pentru reintegrarea in forta de munca a somerilor, a persoanelor care au incetat sa-si mai caute un loc de munca si a tinerilor.

La Bucuresti se afla misiunea Fondului Moentar International condusa de Jeffrey Franks, care va evalua performantele Romaniei in vederea eliberarii ultimei transe din imprumutul de la FMI si negocierii unui nou acord intre FMI si Romania, care va fi de tip precautionary stand-by si va fi valabil, cel mai probabil, pe o perioada de doi ani.

Romania a incasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de un miliard de euro de la Banca Mondiala, alte 300 de milioane urmand a fi eliberati in scurt timp, dupa aprobarea data de Board-ul BM, in data de 20 ianuarie 2011.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.