In timp ce nutritionistii recomanda consumul moderat al anumitor fructe, cand vine vorba de cirese, specialistii nu sunt la fel de rigurosi.
Fata de alte fructe, ciresele sunt mai sarace in vitamine si minerale si mai bogate in zahar (14-15 g/100 g), de unde si continutul lor caloric care nu poate fi neglijat (60 de cal/100g). Sigur, ciresele de mai sunt mai apoase, mai putin dulci si cu siguranta mai sarace in calorii, dar nici gustul nu se compara! In cirese, gasim betacaroten (un precursor de vitamina A) si quercitina, un flavonoid cu proprietati antioxidante si anticancerigene.
Consumul de cirese are efect antiinflamator si amelioreaza durerile din guta, artrita si sindromul premenstrual.
Continutul mare de potasiu si fibre confera cireselor proprietati diuretice si laxative, cu diminuarea retentiei de lichide din organism si ameliorarea constipatiei.
Pectinele, fibrele solubile din cirese, ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange, deci indirect au efect favorabil cardiovascular. in cirese, exista sorbitol, un alcool natural al zaharului, cu efect laxativ, care odata ajuns in organism, este supus fermentatiei, produce gaze, balonare si accelereaza peristaltismul intestinal. Asa ca nu va speriati, nu va plezneste burta de la cirese, ele doar pun intestinele in miscare.
Citeste mai mult aici.