Frumoasa ca o zi de primavara. A inflorit laleaua pestrita, langa Timisoara. Bijuteria, unica in Banat, surprinsa in imagini incantatoare. Foto

Ales Zarin, Ghita Manitiu

TIMIS. Una dintre cele mai frumoase rezervatii natuarale, Lunca Poganisului, se gaseste la aproximativ 25 km de Timisoara. Cuprinsa intre localitatile Nitchidorf, Sacosu Turcesc si Tormac, Lunca Poganisului ascunde o comoara de nepretuit: Laleaua Pestrita.

Firava floare, declarata monument al naturii, este inscrisa drept specie protejata in Conventia de la Berna, iar acest lucru ar fi trebuit sa-i asigure un viitor sigur. Insa, de la un an la altul numarul lalelelor pestrite este tot mai scazut, iar acum este pe cale de disparitie.

In Lunca Poganisului, Laleaua Pestrita e raspandita pe arii inca relativ extinse. Este intalnita in padurile de la Berini, Blajova, Cadar, Nitchidorf, dar si in jurul localitatilor Buzias, Otvesti, Cheveres, dupa cum se specifica in mai toate monografiile Timisului. Insa, cu toate ca floarea este de-o frumusete rara, potentialul ei nu a fost niciodata pe deplin exploatat.

Floarea este denumita „fritillaria degeniana”, numele insemnand tabla de sah si pahar de aruncat zarurile, facand aluzie la patratele ordonate, brun-roscate de pe potir. Poarta mai multe nume, deoarece petalele florii ei sunt de culoare violacee cu pete albe, iar din aceasta cauza in popor e cunoscuta sub denumirea de „Floarea de sah” sau „Bibilica”, ultima din cauza faptului ca oamenii o asemuiesc cu pasarea cu penaj la fel de pestrit, negru cu puncte albe.

Sursa Foto: Alex Zarin, Ghita Manitiu

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu adevărat superba. Le mulțumesc celor ce au fotografiat-o!

  2. Și în padurea Unip sunt frumoasele lalele pestrițe !