Frumoase ca niste papusi desprinse dintr-un basm. Copiii care duc mai departe traditiile de poveste din Banat. Foto si video

TIMIS. Imagini desprinse parca dintr-o poveste, merg la sufletul banatenilor si aduna felicitari, dar mai ales emotie.

Fetitele bulgaroaice din comuna Dudestii Vechi, imbracate in vesmintele traditionale, au facut, din nou, spectacol.

CITESTE SI: Poveste de film. O fotbalista se retrage la 28 de ani pentru a fi alaturi de partenerul ei, diagnosticat cu cancer la creier. A dat gol in ultimul meci si apoi a fost ceruta de sotie. Foto si video 

In costumele de sarbatoare, fetitele sunt superbe si par niste papusi vii, asezate in pragul bisericii din localitate, pe cand vestesc sarbatoarea de Florii la catolici, care are loc duminica.

Comunitatea bulgară din Banat, din Dudestii Vechi si Brestea, respecta o traditie de sute de ani, in sambata Floriilor fetițele pana in 10-12 ani, imbrăcate in portul traditional merg la Lazarita, pe la neamuri și vecini, si interpretează cantece specifice prin care vestesc invierea lui Lazar.

Lăzărițele sunt rasplatite pentru cantecul lor cu oua, bani, dulciuri si batiste.
De multi ani, fetitele sunt invitate de sa se intalneasca in fata bisericii pentru a fi admirate, aplaudate si fotografiate.

Cateva dintre caracteristicile bulgarilor catolici din Banat sunt costumul pe care il poarta cu mandrie si traditiile la care tin cu sfintenie. Un costum de femeie poate ajunge si la 20 de kilograme greutate, este cusut in intregime manual si are cel putin zece piese. Se recunoaste usor pentru ca abunda in auriu si argintiu, paiete si margele de toate formele si culorile.

Chiar si pantofii care se poarta sau cizmele sunt impodobite la fel. Pe vremuri, firele de aur si argint se luau de la bijutier pe carute de grane, cai frumosi sau zeci de kilograme de legume.

De altfel, la Dudestii Vechi se gaseste una dintre cele mai mari comunitati de bulgari din Romania. Localitatea incearca sa isi duca mai departe traditiile asa cum le-au lasat aici primii bulgari de pe aceste meleaguri, acum  peste 300 de ani.

Iata si imagini din alti ani de la Lazaraita, la Dudestii Vechi!

E o mandrie si astazi sa imbraci costumul traditional la vreme de sarbatoare in Dudestii Vechi, iar bunicile care mai stiu sa coasa asa ceva le invata pe nepoate cum sa confectioneze frumoasele vesminte.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.