Frumoase ca niste papusi. Zeci de fetite imbracate in costume populare duc mai departe o traditie minunata de Florii in Banat. Foto

TIMIS. Imagini de poveste intr-o localitate din Banat, in care traditiile se pastreaza cu sfintenie de sute de ani.

CITESTE SI: S-a deschis targul de Paste din Piata Libertatii, la Timisoara. Concerte de nai, vioara si harpa, statui vivante, ateliere, casute cu ornamente si mancare, in centru si in cartiere 

Fetitele bulgaroaice de pana la 10-12 ani din comuna Dudestii Vechi s-au imbracat si in acest an in vesmintele traditionale si au facut spectacol.

Micutele ce poarta coloratele costume populare s-au adunat mai intai la biserica pentru a vesti sarbatoarea Floriilor.

In sambata Foriilor micutele merg la Lazarita, pe la neamuri si vecini, si interpreteaza cantece specifice prin care vestesc invierea lui Lazar. Anul acesta aproape 60 de micute in costume populare au venit la biserica din Dudestii Vechi

Lazaritele au fost rasplatite pentru cantecul lor cu oua, bani, dulciuri si batiste din partea parohiei, dar si a primariei.

Cateva dintre caracteristicile bulgarilor catolici din Banat sunt costumul popular unicat, pe care il poarta cu mandrie, si traditiile la care tin cu sfintenie.
Un costum de femeie poate ajunge si la 20 de kilograme greutate, este cusut in intregime manual si are cel putin zece piese spectaculos ornamentate. Se recunoaste usor pentru ca abunda in auriu si argintiu, paiete si margele de toate formele si culorile.

Chiar si pantofii care se poarta sau cizmele sunt impodobite la fel. Pe vremuri, firele de aur si argint se luau de la bijutier pe carute de grane, cai frumosi sau zeci de kilograme de legume.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.