Fumatul ar putea fi definitiv interzis in orice tip de spatiu public inchis, inclusiv in restaurante si baruri, existand insa posibilitatea ca, pentru cei care nu pot renunta la tigari, sa se deschida localuri destinate exclusiv lor, in care sa nu aiba acces decat persoane peste 18 ani. Singurele locuri de relaxare publice in care vor mai putea fumatorii sa-si „savureze” viciul sunt terasele, atat timp cat acestea sunt separate printr-un perete de restul localului. Este decizia luata marti de senatorii din comisia de sanatate, care au aprobat in unanimitate initiativa legislativa depusa de deputatul PSD Manuela Mitrea.
In forma depusa de deputatul Mitrea, proiectul legislativ prevedea interzicerea „completa” a fumatului in spatii publice inchise, inclusiv in institutii, restaurante si baruri, abrogand astfel articolele din legea 349/2002 care permiteau infiintarea de spatii speciale pentru fumatori in localuri. Singura concesie facuta fumatorilor a venit ca urmare a propunerii senatorului PDL Tudor Udristoiu, care a invocat caracterul discriminatoriu al proiectului, si a dat permisiunea de a se deschide baruri sau restaurante speciale pentru fumatori.
Proiectul de lege defineste prin spatii publice inchise toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi (de stat si private), toate spatiile de navetisti (masini, platforme, pasarele, scari, statii de asteptari, etc), spatiile inchise de la locul de munca, sali sau unitati de jocuri de noroc, cabine telefonice, benzinarii, zonele de joaca pentru copii sau alte spatii prevazute de lege. In privinta spatiilor inchise de la locul de munca, acestea sunt definite ca toate spatiile din imobilele constructii, precum halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si/sau camerele utilizate de doua sau mai multe persoane, dar si barurile si restaurantele.
Initiativa, care modifica legea 349/2002, interzice si comercializarea produselor din tutun in spitale si unitati de invatamant, dar si in unitatile economice situate la mai putin de 250 metri fata de zona de acces in spitale sau scoli.
Legea prevede ca nu se admit niciun fel de exceptii sau derogari de la prevederile sale, in cazul neaplicarii acestora amenzile fiind intre 500 si 5000 de lei. Fondurile astfel colectate vor fi directionate catre programele de sanatate.
Pana la intrarea in vigoare a acestei initiave legislative este insa drum lung, caci raportul comisiei de sanatate va fi dezbatut de plenul Senatului in calitate de prima camera sesizata si apoi trimis deputatilor. Abia daca si Camera Deputatilor va adopta acest proiect, fumatorii vor fi obligati sa renunte total la tigari in spatiile publice inchise.