TIMISOARA. Vineri, 12 noiembrie, între orele 17:00 și 19:00, se deschide expoziția Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii. Organizată de Fundația Art Encounters din Timișoara, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, Infra-Noir va explora impactul mișcării suprarealiste în România, reunind lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare.
Curatoriată de Mica Gherghescu, curator al Centrului Pompidou, expoziția are ca punct de reper gruparea suprarealistă formată din Ghérasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, D. Trost și Virgil Teodorescu. Între 1945 și 1947, prin activitatea lor în București, artiștii au asimilat și dezvoltat moștenirea suprarealistă internațională, producând o serie de lucrări și publicații experimentale admirate de personalități centrale ale suprarealismului, printre care André Breton.
Totodată, Infra-Noir va examina momente-cheie în peisajul suprarealismului românesc prin lucrări semnate Victor Brauner, Théodore Brauner, Jacques Hérold, Benjamin Fondane, Jean David sau Hedda Sterne. Vizitatorii se vor putea bucura de fotomontaje, cadavres exquis, desene-talisman, cubomanii și albume-obiect, precum și de ineditul unor publicații avangardiste.
Curatoarea expoziției, Mica Gherghescu, explică:
„Prezentând ansambluri importante din creația suprearealistă înscrisă într-un context global care nuanțează dinamica internațională la nivel local, expoziția revine asupra întâlnirilor cataclismice din mediul artistic românesc, prin prezența câtorva lucrări exemplare din colecția Centrului Pompidou din Paris cât și din colecții private din România. Și devine, în cuvintele lui Ghérasim Luca, un laborator al unor puteri latente considerate ca posibilități.”
Diana Marincu, Directorul Artistic al Fundației Art Encounters, a spus:
„Expoziția Infra-Noir continuă misiunea Fundației Art Encounters de a construi rețele instituționale și de a susține cercetarea istorică prin organizarea de expoziții și prin programul editorial. Colecția Centrului Pompidou este o resursă importantă și bogată, și suntem foarte mândri să putem aduce o parte din aceasta la Timișoara, să o prezentăm vizitatorilor locali și să dezvoltăm un program de mediere puternic în jurul acesteia.”
Expoziția va fi organizată la sediul permanent al Fundației Art Encounters, Bd. Take Ionescu nr. 46C, Timișoara, în perioada 12 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022. Program de vizitare: marți-sâmbătă, între orele 12:00-18:00.
Pentru a ne asigura că vă puteți bucura de expoziție în condiții de siguranță sanitară, accesul va fi permis până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală, în baza certificatului verde și cu purtarea măștii de protecție.
____
Expoziția Infra-Noir face parte din MAP – Mentorate, Artiști, Parteneriate, program cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Co-finanțatori: Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Local Timișoara
Sponsorul programului permanent: Banca Transilvania
Cu sprijinul: Muzeul Național de Artă Timișoara
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, Radio Guerrilla, TVR Timișoara, Revista Arta, Observator Cultural, Zeppelin, The Institute, Modernism, Propagarta, StudentFest
Sponsori: Thesaurus Wines, illy, Melbo Instal, Agasi
Pareri
„[…]30% din capacitatea maximă a spațiului”: la o expozitie de arta (mai ales suprarealista) nu exista niciun pericol ca valoarea aia sa se atinga :))