Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat dupa afisarea rezultatelor partiale foarte slabe de la bacalaureat, ca este pentru prima data cand elevii de liceu si-au castigat diploma de absolvire prin munca.
„Ii felicit pe cei 65 de elevi care au obtinut nota 10 la bacalaureat, asta demonstreaza ca se poate. Din acest motiv, Ministerul Educatiei a decis sa organizeze, la Bucuresti, o ceremonie de premiere a tinerilor. Cei care nu au reusit la bacalaureat in sesiunea din iulie se vor duce din nou la exmen in toamna. Nu ma astept la scaderea standardelor”, a spus Daniel Funeriu.
„Rezultatele de la bacalaureatul din acest an ne-a aratat ca Romania este la rascruce. Natiunea trebuie sa aleaga daca merge pe mana celor onesti sau daca incurajeaza smecheria sau superficialitatea. Am demonstrat prin fapte ca angajamentul nostru este sa schimbam Romania. Vrem o Romanie sigura pe ea. A venit momentul sa schimbam Romania, sa schimbam atitudini, a venit momentul sa schimbam comportamentul, sa schimbam mentalitati fundamentate in 20 de ani de interese obscure in educatie”, a completat oficialul. Ministrul i-a invitat pe sefii partidelor de opozitie la o discutie despre viitorul educatiei din Romania.
„Vreau sa le spun celor care astazi nu se afla printre cei cu succes, ca maine, cu conditia muncii, seriozitatii, perseverentei, vor putea sa obtina diploma de bacalaureat. Am de spus un cuvant special pentru inspectorii scolari are au rezistat influentelor de tot soiul, inclusiv politice, si nu au scazut standardele. Cei care si-au inteles pe deplin datoria sunt cadrelele didactice din invatamantul preuniversitar, care prin tot ce au facut, au demonstrat ca nu mai doresc sa fie partasi la niciun fel de rabat de la onestiate, transparenta si pana la urma normalitate”, a declarat ministrul.
Mai putin de 50% dintre candidati au luat bacalaureatul anul acesta. Promovabilitatea dupa centralizarea tuturor rezultatelor este de 44, 47%. Profesorii spun ca este cel mai slab procent de promovabilitate din ultimele doua decenii.
Federatia Asociatiilor de Parinti considera ca rezultate slabe de la bacalaureat au fost cauzate de atitudinea autoritatilor de discreditare a cadrelor didactice si a elevilor, dar si de lipsa masurilor care sa conduca la imbunatatirea procesului instructiv-educativ. Copiii sunt produsul acestui sistem de educatie hulit de insusi ministrul Educatiei!, sustine federatia. Potrivit acesteia, posibilitatile de frauda ar fi trebuit eliminate discret, fara a stresa copiii si fara ca acestia sa fie tratati din start ca infractori.
Pareri
Foarte corecta abordarea. Mai bine mai tarziu, decat niciodata.
De acord, sa persevaram in a mentine standardele, dar am citit in presa centrala ca la liceele cu promovabilitate de 100%, nu au fost camere de supraveghere, iar la alte licee, au fost doar pe hol…Ce semnal se transmite iarasi, ca cei corecti, care au aplicat dispozitia ministrului (300 camere in Timis) au fost fraierii? Ar trebui destituiti directorii de liceu/centre care nu au avut camere, altfel nu ducem treaba pana la capat, iar la anul revenim de unde am plecat.
Am dat BAC-ul la Loga in 2003 si pot sa-ti spun ca de atunci si pana acum nu s-au schimbat standardele. Niciodata nu au fost profesori supraveghetori din interior iar cei care au venit nu au fost lasati de conducere sa pateze renumele institutiei de invatamant cu smecherii.
PS: Un adevarat profesor e acela care nu lasa sa se resimta la clasa problemele lui personale.
Si inca ceva: daca notele din cursul anului erau date pe merit, respectivii nu ajungeau la BAC, si promovabilitatea era mare.
Degeaba e criticat Funeriu ca a pus punctul pe i si a facut treaba buna cu camerele. Nu camerele au pus stres pe copiii ci ideea ca nu mai pot copia asa usor si profesorii in consecinta au trebuit sa fie mai radicali. Desi e trist, e totusi un lucru bun, trebuie sa ne confruntam cu realitatea
Are dreptate Funeriu, parintii ii invata pe copii cu smecherie, hotie, las ca merge si cu plicu, si cu relatiile etc. Asa s-au obinuit profesorii cu meditatiile date pt note nu pt a invata copilul, cu cadouri etc. Deci parinti, mai bine i-ati pune sa invete pe copiii nu sa ii ocrotiti, incetati sa mai gresiti in continuare!
Fac parte dintr-un colegiu renumit din Iasi si vreau doar sa subliniez faptul ca la noi ,nu numai ca s-au pus camere in salile de examen dar n-a miscat unul in timpul examenului.La orice miscare mai brusca ,supraveghetorii veniti din alte licee,mai neimportante,ne amenintau ca ne dau afara din examen.Acest examen a fost unul dintre cele mai severe din ultimii ani si consider ca este f bine asa.Nu toata lumea trebuie sa faca facultate.De unde conceptia asta?Daca toata lumea ar deveni doctor,avocat,inginer,cine ar mai face muncile de jos?trebuie sa fie cineva si pentru asta..asa ca…dragi absolventi,daca va doriti intr-adevar sa faceti o cariera,INVATATI!!Iar de nu..MUNCITI!
Sunt de acord cu tine ca nu toata lumea trebuie sa faca o facultate. Dar ce sa intamplat acum este o prostie pentru ca doar in unele locuri sa respectat hotararea de a nu se copia. In consecinta toti care au copiat vor lua locurile de la facultati a celor care defapt le merita
INDIFERENT de acidul politic mediatizat de mass-media Funeriu A FACUT BINE ca a pus piciorul pe prag !!
Era prea de TOT ca sa avem o promovabilitate mare,pe linga faptul ca SE STIE ca scolile profesionale au fost desfiintate de ANDRONESCU si MARGA-ca dealtfel si anularea examenelor de treapta..,
Eu in 1987 am luat BACUL cu peste 7,SI AM PIERDUT NOPTI INVATIND…
CEi din prezent pierd noptile pe INTERNET in loc sa INVETE…DE CE automat profesorii sint de vina ca elevii nu au luat BACUL??!!
Pentru ca nu le-au dat adresa de MESSENGER sau FACEBOOK elevilor??
De acum inainte dragi elevi picati la BAC prajiti-va burta pe CARTE!!