Gabriela Szabo, la start. Zeci de copii si tineri au alergat pentru dreptul la o viata normala, nu departe de Timisoara. Video

TIMISOARA. O noua alergare de suflet pentru oameni care isi poarta cu demnitate suferinta, pentru oameni care se pot afla oricand printre noi, la scoala, la serviciu, pe strada.

Asociatia Romana de Hemofilie si Centrul Medical Cristian Serban din Buzias au reeditat un eveniment ce marcheaza deja de multa vreme fiecare primavara – Hemofilia Cros, de Ziua Internationala a Hemofiliei, sub slogaul ‘Astazi alergi in locul meu, maine alergam impreuna‘.

Evenimentul, la care an de an participa tot mai multi alergatori, este o modalitate de constientizare a importantei profilaxiei si a tratamentului pentru fiecare bolnav cu hemofilie din aceasta tara.

Organizatorii au promovat sportul in aer liber, care de multe ori, pentru adulti, este imposibil din cauza articulatiilor deteriorate, iar pentru generatia tanara exista oportunitati si speranta atat timp, cat accesul la tratament este garantat.

Aceasta, pentru ca vorbim despre cei care sufera de una din cele mai cumplite maladii, hemofilia, o boala rara care nu are vindecare, dar pentru care exista tratament.  Printre vedetele crosului din acest an s-a numarat si campioana olimpica si mondiala Gabriela Szabo.

VIDEO: George Stefanita

In Romania sunt inregistrati peste 3000 de bolnavi de hemofilie, o afectiune care provoaca sangerari spontane indeosebi in muschi si articulatii si chiar a tesuturilor din jurul cailor respiratorii. Tratamentul lunar al fiecarui pacient se ridica la cateva mii euro si trebuie administrat toata viata. De cativa ani, exista un program national pentru aceasta boala.

Desi este o boala incurabila, hemofilia se poate tine sub control cu conditia accesului nerestrictionat la tratament, a administrarii unui factor de coagulare ce lipseste din sange. Cu toatea astea, intr-un clasament european Romania este pe penultimul loc in ceea ce priveste tratamentul pacientilor ce sufera de aceasta boala.

Este o situatie acceptabila, o situatie destul de buna, din pacate cu mari disparitati intre regiunile de dezvoltare ale tarii, intre calitatea si asistenta lor. Hemofilia Cros, desfasurat astazi la Buzias, s-a dorit a fi un semnal de alarma pentru constientizarea importantei tratamentului acestei boli„, transmite prof. dr. Marghit Serban, Centrul Medical Buzias.

Eu, om de sport, in mijlocul acestor minunati oameni care prin sport vor sa se afirme, prin sport vor sa se exprime in asa fel inca sa intelegem ca sanatatea este cea mai de pret si ca cea mai ieftina pastila de sanatate este miscarea si sportul… Pentru a putea alerga, pentru a putea merge mai mult decat cativa metri, pacientii cu hemofilie au nevoie de interventii chirurgicale, dar si de un tratament constant. Majoritatea bolnavilor au proteze de sold sau de genunchi, fara de care cu greu s-ar putea deplasa„, a spus Gabriela Szabo, fosta campioana olimpica si mondiala la atletism.

Astazi cu tratament, administrat si corect si in cantitate suficienta, ne gandim sa facem si sport. Tocmai de aceea am inceput sa incurajam colegii nostri cu hemofilie, mai mici, mai in varsta, sa practicam sportul. Sigur, avem multe restrictii, nu putem sa facem orice fel de sport, dar sa ne bucuram de mica alergare, de un tenis de masa… Asta putem sa facem…
In Romania, asociatia nationala de hemofilie a fost infiintata 1992. Autoritatile comuniste au refuzat inainte de 89 sa considere hemofilia ca fiind o boala tratabila, iar bolnavii nu beneficiau de ingrijiri speciale. In prezent, tratamentul bolnavilor este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate„, spune Daniel Andrei, presedinte Asociatia Bolnavilor de Hemofilie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.