GALERII FOTO SENZATIONALE cu viitura pe Dunare la Budapesta! Nivelul apei a ajuns la aproape 9 m. Se indreapta spre Romania

Dunarea a atins noaptea trecuta nivelul record de 8,91 metri, fata de nivelul de 8,6 metri inregistrat la inundatiile din 2002. Potrivit specialistilor maghiari, debitul fluviului a inceput sa scada. Pe de alta parte, meteorologii din Romania au emis astazi doua avertizari privind ploi torentiale, iar hidrologii estimeaza ca varful viiturii va ajunge pe sector romanesc al Dunarii pe 16 iunie.

Dunarea la Budapesta: 8,91 metri

Desi autoritatile maghiare, ajutate de mii de voluntari si membri ai armatei, au ridicat diguri de protectie pentru a proteja orasul de apele revarsate ale Dunarii, stavilele din saci de nisip au cedat pe alocuri, iar apa a navalit pe strazile din Budapesta.

Potrivit publicatiei citate, strazile Bém Rákpart and Fő utca, din Buda, au fost inchise aseara, traficul rutier dintre sudul si nordul Budei fiind blocat complet.

Viitura este aşteptata in Dunaujvaros, la sud de capitala, in cursul zilei de astazi, urmand ca maine dimineata sa ajunga la Paks.

Premierul Viktor Orban a decretat situatie de urgenta in zonele afectate de inundatii, de-a lungul Dunarii, inca de marti trecuta. Ieri, a declarat ca Parlamentul ar putea vota luni extinderea situatiei de urgenta, potrivit agentiei MTI.

Aceasta viitura are o particularitate diferita de o viitura ce se formeaza in mod  normal pe Dunare si care implica o crestere rapida a debitului, dar si o scadere la fel de rapida. Colegii din Ungaria ne-au transmis ca deja sunt pe scadere, in decurs de doua zile va fi o scadere de peste un metru, iar in trei zile de peste trei metri. Viitura de pe Dunare a fost creata de Inn, care pe 3 iunie a creat o situatie critica, avand 6.600 mc/s, de trei ori mai mult ca Dunarea. Dar la fel de repede a scazut, azi avand 1.000 mc/s. Atunci cand am facut estimarea privind Romania am luat in calcul principalii afluenti din aval Budapesta – Tisa, Sava si Morava – a caror debite sunt apropiate de mediile lunii. Astfel, estimam ca debitul maxim la Bazias va fi pe 16 iunie, valoare estimata pentru debitul Dunarii urmand a fi 10.500 mc/s. Situatia trebuie monitorizata si vom actualiza prognoza de debite maxime„, au precizat reprezentantii INMH.

Pe de alta parte, nici nu a venit potopul peste noi ca exista deja riscul ca digul de la Fetesti, care protejeaza Autosrada Soarelui de Dunarea umflata de ploi, sa cedeze. Potrivit localnicilor, digul care avea la un moment o latime de 27 de metri are acum doar cativa metri. Oamenii se tem ca viitura asteptata pe Dunare le va matura gospodariile, iar apa va ajunge pana pe Autostrada Soarelui.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.