Gandeste-te de doua ori daca ai de gand sa te insori! Iti inseli nevasta sau rupi logodna, esti bun de plata, potrivit noului Cod Civil!

Schimbari radicale in privinta regulilor legate de casatorie si divort, potrivit noului Cod Civil care intra in vigoare in octombrie. Iti inseli nevasta sau sotul, esti sanctionat/a. Mai exact, sotul incornorat poate cere sa fie despagubit. Totodata, noile coduri prevad proceduri clare si in privinta logodnei.

Logodna este pentru prima data reglementata legal, iar ruperea unei logodne poate fi sanctionata sau supusa la plata unei despagubri, cum ar fi contravaloarea cheluielilor de nunta,  scrie citynews.ro.

Incheierea logodnei

Art.283 – (1) Logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria.

(2) Dispozitiile privind conditiile de fond pentru incheierea casatoriei sunt aplicabile in mod corespunzator, cu exceptia avizului medical si a autorizarii organului administrativ competent.

(3) incheierea logodnei nu este supusa nici unei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

(4) incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei.

Ruperea logodnei

Art.284 – (1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria.

(2) Clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa.

Restituirea darurilor

Art.285 – (1) in cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite.

(2) Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii.

(3) Obligatia de restituire nu exista daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Raspunderea pentru ruperea logodnei

Art.286 – (1) Logodnicul care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

(2) Logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligat la despagubiri in conditiile alin.(1).

Termen de prescriptie

Art.287 – Dreptul la actiune intemeiat pe dispozitiile art.285 si 286 se prescrie intr-un an de la ruperea logodnei.

Totodata, in noul Cod Civil se vorbeste despre „contractul prenuptial” care poate fi autentificat la orice birou notarial si care putea fi modificat pe parcursul casatoriei.

Regimurile matrimoniale

Art.327 – (1) Viitorii soti pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

(2) Indiferent de regimul matrimonial ales, nu se poate deroga de la dispozitiile prezentei sectiuni, daca prin lege nu se prevede altfel.

Efectele regimului matrimonial

Art.328 – (1) Intre soti, regimul matrimonial produce efecte numai din ziua incheierii casatoriei.

Independenta patrimoniala a sotilor

Art.332 – (1) Daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare sot poate sa incheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu terte persoane.

(2) Fiecare sot poate sa faca singur, fara consimtamantul celuilalt, depozite bancare, precum si orice alte operatiuni in legatura cu acestea.

(3) In raport cu societatea bancara, sotul titular al contului are, chiar si dupa desfacerea sau incetarea casatoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, daca prin hotarare judecatoreasca executorie nu s-a decis altfel.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.