Garajele Timisoarei dintre blocuri, ilegale si inestetice. 20% dintre cele construite fara autorizatie au intrat in legalitate in ultimii 5 ani


Cititorii www.opiniatimisoarei.ro au reactionat imediat dupa publicarea materialului nostru si au trimis si ei, la randu-le, fotografii cu garajele din cartierele in care locuiesc. Marcel Radu a surprins in imagini mai multe garaje din zona Platanilor. Vezi foto mai jos!

________________________

TIMISOARA. Peste 8.500 de garaje sunt inghesuite printre blocurile din Timisoara. Nu toate sunt insa conform legii. Mai bine de un sfert dintre ele, mai exact aproape 3.500 din constructiile edificate ca si garaje sunt ilegale, insa autoritatile locale au vrut sa demoleze doar… 28 dintre ele. Motivul? incearca sa ii ajute pe proprietari sa intre in legalitate, desi sunt constienti ca aceste constructii nu prea ne ajuta sa ne consideram un oras de cinci stele, daramite sa obtinem titlul de Capitala culturala europeana. Avem noroc ca de ceva vreme este interzisa construirea garajelor pe domeniul public.

Potrivit unor statistici obtinute de la functionarii din Primaria Timisoara, la ultima inventariere a Directiei de Urbanism, facuta acum trei ani, in capitala Banatului existau 8.512 garaje, din care doar 5.087 au autorizatie de construire. Fara autorizatie erau 2.605 si alte 820 de garaje din tabla. Proprietarii au fost somati sa intre in legalitate, insa cu greu reusesc sa faca asta. Lucrurile se misca extrem de incet, in ultimii cinci ani doar 637 de garaje au intrat in legalitate, in vreme ce in ultimii sase ani au fost emise doar 28 de dispozitii de demolare a constructiilor ilegale. Din acest total, doar 14 au fost demolate de executorii din Primarie, actiunile fiind stopate pe vremea fostului primar, Gheorghe Ciuhandu, pentru ca ”nu se puteau demola toate, pentru ca sunt construite sub forma de baterie”, explica reprezentantii Primariei Timisoara. Datele de la Primarie se bat cap in cap… la directiile de specialitate.

Pe de alta parte, potrivit Directiei de Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din cadrul Primariei, pe terenurile din domeniul public sau privat al Timisoarei exista in evidenta Compartimentului Locuinte si Garaje un numar de 5.153 de garaje, din care 2.605 construite de timisoreni cu contracte de concesiune pentru terenuri de la Primarie aflate in derulare, 1.102 cu contracte in procedura de reinnoire, 1.446 fara contracte de concesiune pentru terenuri, acestea fiind revendicate (n.r. proprietarii platesc chirie in baza unei fise de calcul), precum si 75 de garaje care apartin statului roman.

Moda garajelor a trecut insa demult, acestea au fost in voga in perioada de dupa Revolutia din 1989. Timisorenii care nu detin astfel de constructii spun ca bateriile darapanate dintre blocuri nu fac o imagine foarte frumoasa orasului, mai ales ca proprietarii depoziteaza tot felul de obiecte in garaje, mai putin masini. In plus, in unele locuri, spatiul de langa baterii a fost transformat in rampa clandestina de gunoi.

Politistii locali spun ca nu prea au dat amenzi in ceea ce priveste garajele si ca se merge mai mult pe sesizari de la timisoreni.

”Politistii locali din cadrul Serviciului Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal pot actiona la acest capitol in special in momentul in care exista sesizari pe aceasta tema, fiind efectuate verificari in ceea ce priveste detinerea autorizatiei de construire. Conform Legii 50/1991 republicata, sanctiunile in aceste cazuri sunt de la 1.000 la 100.000 de lei”, a transmis Daniela Seracin, purtator de cuvant Politia Locala Timisoara.

Cu toate astea, pe piata imobiliara aceste constructii se vand chiar si cu 5.000 de euro. Norocul este ca autoritatile locale nu mai permit construirea de garaje, mai mult datorita faptului ca nu mai prea exista teren printre blocuri care poate fi concesionat. Chiriile platite de timisorenii care si-au ridicat garaje pe terenul Primariei nu sunt foarte mari, ei achita putin peste 12 lei pe metru patrat in fiecare luna, ca taxa de concesiune. Cei care au inchiriate garaje de la Primarie platesc putin peste 1 leu pe metru patrat pe luna.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate pentru noi cei de pe strada Platanilor demolarea sau ridicarea garajelor cu dedicatie (mogulilor din zona) vine prea tarziu. Deja s-au desfiintat spatiile verzi intre blocurile 13-15 si 9-11 (inca mai avem o speranta intre nr 5-7) si au inceput lucrari de amenajare a unor parcari ecologice pe spatii verzi, fara PUD sau PUZ, doar pe baza lui HCL 18/2000.

    Nu mai stiu ce prevederi au ramas in legislatia mediului (poate o tema de vreun articol dra Roxana), dar stiu ca s-au facut eforturi disperate inca de pe vremea guvernului Tariceanu, odata cu OUG 195/2005, care abroga (!!!) Legea Mediului 137/1995. NU stiu ce se imtampla atunci pe meleagurile dambovitene, dar ne-a afectat si pe noi cei din provincie. Legea Mediului nr 137/1995 prevedea ca statul trebuia să aibă în vedere principiul precauţiei în luarea de decizii privind spaţiul verde public şi prevedea dreptul publicului de a participa la asemenea decizii. Dupa un an de la ordonata de urgenta apare LEGEA 265/2006 care aproba acea „hotarare de guvern”. Apar alte ordonaţe care complică lucrurilor şi diluează percepţia despre mediu: OUG 114/2007 şi OUG 164/2008.

    In 2012 apare LEGEA 47/19.03.2012, pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor si OUG 58/10.10.2012 privind modificarea unor acte normative din domeniul protecţiei mediului şi pădurilor. Deocamdata nu fac niciun comentariu…

    Daca aveti curiozitatea sa cautati legislatia de mediu pe site-urile de profil (GARDA DE MEDIU) nu veti gasi acest lucru. Daca doriti sa va adresati prin emai cei de Agentia Mediului (nationala, regionala, locala) au mai multe adrese de mail in Timisoara, câte site-uri si-au facut, dar niciodata nu-ti vor raspunde la NIMIC.

    • Sper ca nu e pacaleala de 1 APRILIE !

    • In 28.03.2013 a fost promulgat un proiect de lege depus la Parlament in 2007, nr. 1222/17.12.2007 privind respingerea OUG 114/2007 pentru modificarea OUG195/2005 (care abroga Legea Mediului 194/1995) privind protectia mediului. Dupa lungi dezbateri si retrimiteri la comisiile de specialitate este aprobata si promulgata. Devine Legea 70/2013 ce aproba OUG 114/2007 pentru modificarea si completarea OUG 195/2005, care aproga LEGEA MEDIULUI 137/1995. Dupa cum am mai spus, in 1995 s-a facut greseala sa se ceara parerile cetatenilor lucrarile pe spatiul verde public si reglementeze dezbaterile publice. Sa asteptam apartia in Monitorul Oficial, sa vedem ce s-a hotarat in cele din urma (eu personal n-am inteles nimic dupa atatea modificari la completari pentru aprobari… mai exista Legea 24/2007 si Legea 47/2012 care fac referire la acelasi subiect). Oricum e prea tarziu: investitiile edilitare si-au facut de cap si nu mai ai ce sa mai repari.

  2. In ceea ce priveste sesizarile la Politia Locala nimeni, nu-ti asigura „protectia” in cazul in care torni pe careva. Agentii comunitari dau mâna cu reclamatul si tu vei fi toata viata blestemmat de parât. Spun din proprie experienta… si acum mai simt blestemele si aud injuraturile vecinilor de la parter, pe care i-am turnat ca faceau mizerie pe spatiul verde din spatele blocului, ca au avut caine la cusca langa geam, ca aveau depozit de lemne in garaj (masina nu mai aveau de mult). Apropo, verifica cineva daca proprietarii cu concesiuni de la primarie mai au masina pe care sa o tina in garaj? Exista undeva vreo conditie specifica?

  3. In cazul in care se trece la demolarea garajelor , primaria trebuie sa amenajeze locuri de parcare in zonele blocurilor de locuit. Asa este in tarile in care curge apa calda la robinet.

    • VIC faci parte din categoria celor ce nu au mers mai departe de Dumbravita, insa la heroglifice egiptene vad ca-ti dai cu parerea. Peste tot este acceasi poveste cu parcarile, fie ca esti in Italia,Spania,Franta, atunci cand vorbim de zona printre blocuri. Diferenta o fac parcarile zonale cu plata si cladirile construite cu parcari subterane, in rest e aceasi debandada.
      Iar la subiect,garajele nu sunt estetice, sunt oribile si multi se cred stapani nu doar pe garaje. Luati la purificat pe toti, insa ma tem ca primaria nu isi doreste eliminarea lor ci ca asa zisi proprietari sa intre in legalitate,tradus sa plateasca.

      • Ai uita de Germania, unde in orasele mai mari sunt mai multe parcari subterane cu plata si parcari inchise pe mai multe niveluri. Pe strazile inguste sunt locuri de parcare pt cateo masina. In orasele mai mici, la blocuri, sunt parcari sub bloc inchise… nu prea ai acces acolo. In general, nu prea sunt in aer liber cu verdeata. La noi sunt fara verdeata dar le zice ECOLOGICE.

  4. Eu am garaj cu autorizatie de constructie,intabulat CF, teren concesionat pana in 2016 ! Ce este in neregula ? Peste 80% din garajele din oras au acte! Cei care nu au acte normal ori intra in legalitate ori le darama primaria. Cine vrea garaj sau loc de parcare sa cumpere nu sa astepte sa ii faca moca primaria daramand proprietatea vecinului tipic romanesc. Daca eu nu am putut ca sunt fomist sa moara si capra vecinului! Astfel de garaje exact ca astea in bateriede beton sunt in toate cartierele de blocuri din Munchen. Taxa anul asta a fost de 250 de lei/garaj inmultiti cu cate garaje legale sunt NU renunta primaria la atata cascaval ca sa faca ce ? Sa construieasca ea pe banii ei locuri de parcarepentru fomisti care nu vor sa plateasca 3 lei p[arcarea in centru ? Vezi la exprimarea nea Mircea Leanca astia care avem garaje suntem Moguli ba nene ti-a spalat capul de tot televizorul asta ca o edificare a urii celor care nu au asa ceva. Vin sa ne abureasca cu mediuiul si alte bla blauri. Cand am obtinut autorizatia de construcitie a garajului de la primarie inseamna mai nea Mircea Leanca ca ma respectat toate procedurile si legile in vigoare sa-ti fie clar.

    • Din ce an este autorizatia de constructie (ca sa vad daca esti mogul sau ai dreptate)? Si mai ales pe ce strada stai, sa vin sa ma interesez de culoarea ta politica ?! Cat despre baterii de garaje in Munchen arata-mi niste poze sa ma interesez ca nu esti prost (crescut)!

    • Am recitit postarea ta si imi dau seama ca stai pe Platanilor (eu despre mogulii de acolo am scris), mai ales ca ţi-au reconcesionat de curand garajul… Măi mister (fara accente) Bau-Bau, dati numele adevarat ca sa vad cine esti si apoi imi cer scuze ca te-am aburit cu mediul.

  5. Autorizatia de constructie o am din 1995 atunci cand 80 de vecini am decis sa mutam muntele de pamant si macaraua lasata de comunisti in spatele blocurilor noastredupa treninarea constructiilor. Asa ca am platit 120 de basculante sa care pamantul am facut proiect si tot ce trebuia am depus documentatia la primarie am obtinut autorizatie de constructie. Apoi am platit la o firma cate 2000 de marci de garaj pentru executarea bateriilor! Ce este in neregula si de ce sunt mogul ? Poze poti gasi pe net din Munchen am stat acolo 6 luni chiar nu glumesc arata exact ca astea dintre bolcuri de la noi cu exceptia ca fiecare are usa vopsita in aceias culoare. Si ca sa termin cu garajele acum 1 an de zile a venit proprietarul terenului la 50 de garaje din cele 80 . Oamenii sau tocmit cu el si au mai platit inca 6000 de euro/garaj pentru teren. 300 de euro pe metru patrat acuma si sunt proprietari pe teren. Eu am garajul in cele 30 care am ramas cu concesiune pana va venii si aici proprietr. Am inteles ca este proprietar si pe trenul asta, se judeca cu statul inca . Cand va venii avem drept de preemtiune la cumparare daca vrea sa vanda deoarece pe teren avem constructii, negociem ca si ceilanti si care pot cumpara. cumpara si care nu au vandut la altii dar tot garaje au ramas. Stau in Aradului nu sunt nomenclaturist stai linistit.

    • Uite ca imi cer scuze ca te-am facut mogul si pe tine. Acum este clar ca ai dreptate si poate mai sunt multi care au platit pentru un garaj. Dar eu vorbeam de cei care au construit garaje (tot cu autorizatie de constructie de la primarie) pe locul de joaca al unor copii, fie ei de la gradinita rezidenta, fie din zona. Totul s-a facut in mare secret pentru ca au pus mâna pe garaje cetateni din alt cartier si acum le inchiriaza sau au ateliere auto. Colac peste pupaza, acum au tras sforile (tot cu autorizatie de constructie de la primarie) si vor avea parcare „ecologica”. Unii dintre ei mai au si locuri rezervate pentru handicap pentru masina de serviciu. Vezi tu, sintagma autorizatie de constructie mai ales de la primaria Timisoara este relativa (ca sa nu fac alta afirmatie nedorita). Ma incurca rau de tot chenarul asta minuscul in care trebuie sa scriu. Nu se poate face ceva dle Voin sa avem mai multa vizibilitate…

      • Asta este altceva ca luat din spatiile verz,i locurile de joaca amenajate pentru copii din curtea gradinitei nu este corect si primaria trebuie sa se sesizeze in ce fel sau eliberate acele autorizatii de constructie. Ati facut sesizare la primarie ? In mod normal ateliere auto nu au ce cauta in aceste garaje pentru asa ceva se anuleaza concesionarea terenului. Mregeti la biroul care se ocupa cu aceste spatii din cadrul primariei si fatei o sesizare trebuie sa va raspunda in 30 de zile.

        • Am avut acum cativa ani o tentativa naiva sa-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala. Dupa demers am gasit un băţ in yala de la usa si taiat cablul RDS pe casa scarilor. Tot pentru o interventie la primarie mi-au scos siguranta electrica din tabloul general din hol. Sunt Stan Păţitul si nu ma mai bag. O seara placuta.

  6. Am uitat cat despre culoarea mea politica stai linistit nu dau 2 bani pe nici un politician sau partid din Roamania ! Daca te-am jignit cu ceva imi cer scuze !

  7. Concesionarile se fac pe 10 ani eu am reinoit concesiunea in 2006 !

  8. Draga duduie,jurnalista lu’ peste,

    Se vede ca ai ramas cu ochii pe Discovery daca zici ca Timisoara ar avea pretentie de oras de „5 stele”.Te invit cordial la o promenada seara,in jur de ora 21 prin zona 700,sau Plopi,sau Fratelia samd.

    Oricum exprimarea ta ” nu mai prea exista teren printre blocuri ” este de ” 5 stele”.

    Felicitari tie,si profesorilor de romana pe care i-ai avut si te-au lasat sa termini liceul,daca l-ai terminat si pe ala…

    Apropo,BAC-ul l-ai luat ??

    • Duduie, frustrarea iti intuneca cei doi neuroni de care dispui si, in loc sa-ti vezi paru dintre ochi, cauti barnele altora. Reciteste ce-ai scris si nu te mai lua de pomana de jurnalista. Pe tine, madam prostie, te suspectez ca n-ai trecut pe la examenul de bacalaureat. Virgula e un element de tip science fiction pt mata. Asa ca, ciocu mic si joc de glezne, prostovanco!
      Mircea Cadar

  9. Dragi colegi, prieteni, carcotasi, timisoareni care cititi OPINIA TIMISOAREI si va dati cu parerea, va rog folositi-va cei 7 ani de acasa in exprimare. Aici este singurul loc din presa locala unde se mai poate comenta orice si se mai poate spune o parere faca sa te blameze careva ca scrii fara virgula. Acei care-si arata muschii, in loc sa-si foloseasca talentul literar in alta parte (unde trebuie), sa ne lase in pace. Nu vedeti ca nu mai exista niciun forum in orasul de 5 stele. Aveti grija cand cititi aceasta sintagma, pentru ca nu o intelegeti. Daca pe alte ziare online te face de rahat oricine numai daca pui degetul pe vreo tasta (tion) sau daca nici macar nu te lasa sa postezi (ziua de vest), aici sper sa cred ca s-a format un mic forum fara moderator pe care trebuie sa-l pastram si sa-l aparam. Ce va pasa daca unii dintre noi gresesc gramatical sau se balbaie, asta e important? Cand natiunea se duce de râpă, iar politicienii (locali) de toate culorile isi fac de cap, noi atacam jurnalisti SINGURA GURA DE OXIGEN pentru ceea ce a mai ramas din libertatea democratica pe care o traim. Mesajul meu nu se vrea patetic, poate nu mi-am gasit cuvintele potrivite, dar haideti sa pastram traditia forumistica pe care CINEVA incearca din rasputeri a ne lua…

  10. Garajele dintre blocuri ar trebui inlocuite cu parcari deoarece acestea sunt inestetice si ocupa mult spatiu (pe spatiu unui garaj pot parca aproape 2 masini. Multe garaje au evoluat in magazii sau magazine.
    Demolati-le!

  11. Si in zona Girocului mai exact pe strada Măgura, Cheia s.a. garajele dintre blocuri ar trebui înlocuite cu parcari deoarece acestea sunt inestetice si ocupa mult spațiu (pe spatiu unui garaj pot parca 2 masini.

  12. Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

  13. Este 13.04.2013 si numeni nu s-a speriat de articolul din ziar. Mai mult decat atat, activitatea parca e cu mai mult sârg si plină de elan. Precupetii isi vad de treaba lor, iar afacerea merge mai departe. Desigur, cei care au avut ochi pentru articol isi vor lua mai multe masuri de siguranta să nu transpire cineva si sa le opinteasca chiverniseala. Ma intreb, de ce mai scriu jurnalistii locali prin ziare daca e pierdere de timp cu morile de vant? Mai pe intelesul nostru, oare pentru cine mai scriu ziarele (locale)?

  14. ERATA: florale si ieftin