Gargauni in vestul tarii. Pompierii intervin in costume speciale

Gargaunii isi fac de cap in vestul si sudul tarii in aceasta vara. Insectele periculoase si-au facut cuiburi in tot felul de locuri, amenintand oameni si animale.

CITESTE SI: Ucis de un fulger. Un barbat din Banat a murit sub ochii sotiei 

Gargauni (viespi foarte mari) au fost semnalati in special pe Clisura Dunarii, dar si in Arad si Mehedinti.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, in aceasta vara, pompierii au actionat la 38 de interventii pentru indepartarea gargaunilor din gospodariile oamenilor.

Comparativ cu anul trecut, cand pompierii mehedinteni au intervenit pentru indepartarea a numai trei cuiburi de gargauni din gospodariile cetatenilor, anul acesta numarul solicitarilor la astfel de cazuri a crescut, la nivelul Inspectoratului, fiind inregistrate 38 de interventii”, transmite ISU.

Mai mult, pompierii care intervin pentru distrugerea cuiburilor de gargauni sunt nevoiti sa poarte costume speciale.

Intepaturile acestor insecte sunt foarte periculoase, in special, pentru persoanele sensibile, acestea fiind in pericolul de a dezvolta soc anafilactic.

CITESTE SI: Localitatile din Banat prin care trece conducta europeana ce transporta gaze naturale intre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Constructia magistralei a inceput in Timis 

Daca o persoana nu poate evita contactul cu insectele, fiind intepata de acestea, trebuie sa se indeparteze de focar si sa incerce sa stea linistita si nemiscata, pentru a incetini imprastierea veninului in organism. Totodata, sa solicite sprijin medical, iar pentru reducerea inflamatiei sau a durerii se recomanda aplicarea unor pungi cu gheata pe locul afectat, insa fara a depasi 20 de minute. Reactiile alergice locale pot aparea in primele doua minute, cel mult in 60 minute de la intepatura si se manifesta prin durere locala, inrosirea si umflarea zonei”, mai arata sursa citata.

Reactiile generalizate se pot manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, greata, varsaturi, umflarea buzelor si a limbii, anxietate, cianoza, puls tahicardic, colaps circulator, cu instalarea socului anafilactic.

Victima, in stare de soc anafilactic, prezinta mancarimi pe tot corpul, insotite de urticarie si umflaturi, cu o stare de slabiciune, pulsul devenind rapid si slab. Respiratia va fi una rapida si superficiala, care poate produce persoanei o stare de inconstienta si chiar imposibilitatea de a respira (stop cardio-respirator).

Victimele acestor insecte trebuie sa primeasca, de urgenta, ajutor medical specializat si sa fie transportate la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.