TIMISOARA. S-a incheiat, deocamdata, calvarul soferilor pe cea mai tranzitata sosea din vestul Romaniei, DN68A, Lugoj – Deva, dupa luna de reparatii pe segmentul Cosava – Margina.
Asfaltarea s-a finalizat vineri dimineata si au fost ridicate restrictiile de trafic impuse inca din 25 iunie, care au dat peste cap circulatia si au dus la formarea de cozi interminabile care au pus la grea incercare nervii soferilor.
„Se circulă din nou fără restricții pe sectorul Coșava – Margina al DN68A!
Ca urmare a deteriorărilor cauzate de traficul intens din zonă, DRDP Timișoara a intervenit, în perioada 25 iunie – 25 iulie, pentru repunerea acestui sector de drum în siguranță (zona Coșava).
În lipsa reparațiilor exista riscul ca drumul să devină impracticabil.
S-a lucrat sub trafic, 24 de ore din 24, de luni până vineri saptămânal, iar circulația a fost direcționată prin semafoare (mai puțin în week-end când s-a circulat pe ambele benzi).
Constructorul a mobilizat permanent în șantier necesarul de muncitori și de utilaje necesare fiecărei etape a lucrărilor.
Luni, săptămână viitoare, DRDP Timișoara va interveni în regie proprie pentru trasarea marcajelor. Această operațiune nu poate fi realizată imediat după asfaltare deoarece este necesară o perioadă de timp pentru eliminarea substanțelor volatile din bitum.
În zona respectivă DN68A preia intreaga circulație de pe A1 până în momentul în care secțiunea autostradă Margina-Holdea (secțiunea cu tuneluri) va fi finalizată (2026)„, a transmis ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, vineri dimineata.
Asadar, mai ramane ceva de facut saptamana viitoare pe acest tronson de sosea: trasarea marcajelor rutiere. Aceasta insa este o chestiune de cateva ore, iar operatiunea se va face fara sa incurce prea mult traficul.
„După finalizarea lucrărilor la structura drumului în zona Coșava, săptămâna viitoare se va aplica marcajul rutier. Nu vor mai fi restricții.
Pe acel sector dintre cele două noduri rutiere ale autostrăzii A1, valorile de trafic sunt foarte mari indiferent de perioada anului, cu atât mai mult acum, când este în creștere și traficul de concediu„, au precizat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
UPDATE: Iata imagini pe zi cu traficul de pe Cosava – Margina!
Problemele pe DN68A sunt cauzate de traficul greu care tranziteaza soseaua din cauza ca lipseste bucata de autostrada dintre Margina si Holdea. Lucrarile pe acest segment, cunoscut drept „tronsonul cu tuneluri pentru ursi”, realizate acum de firmele omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, sunt insa in toi.
Acesti ultimi kilometri din Autostrada Vestului se vor finaliza cel tarziu in 2026.
Cu licitatia deblocata de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, in octombrie 2022 a fost semnat contractul cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru suma de 1.826.845.634 lei fara TVA.
Finalizarea tronsonului lipsa din Autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 km, este una dintre cele mai asteptate lucrari de infrastructura mare pentru vestul tarii.
Noua bucata de autostrada va avea doua ‘tuneluri pentru ursi’, ce vor masura, insumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din doua galerii unidirectionale, cu platforma de 11,25 m.
Odata finalizat si acest tronson, vom putea merge neintrerupt pe autostrada de la Nadlac pana dupa Sibiu, dar si spre Targu Mures si Cluj Napoca.
Pareri
Coșmarul va lua sfârșit când se va întregi A1 și vom ști, cu nume și prenume, funcție și grad, 😉 cui trebuie sa mulțumim pentru acest sabotaj de succes!
Gradul? General, nu stiu cu cate stele, dar sigur general. Functia? In guvern sau…?
Numele si prenumele? Sunt mai multi si n-o sa-i aflam noi vreodata. Dar vezi cazul Ponta – „Comarnic – Brasov”.
Oricum nu aici se iau deciziile, aici se executa. Pentru a face ceva la nivel de tara e nevoie de un popor, o turma divizata nu va rezolva nimic.
Functia doboara gradul.
@HHH În proiectul inițial al autostrăzii erau prevăzute doar niște supratraversări simple pentru animalele sălbatice din zonă. Apoi pe vremea când era Cioloș prim-ministru (în 2016), s-a impus în proiect realizarea celor două ecoducte, lucru care a ridicat enorm costul de execuție a lucrării.
Desigur, grija pentru fauna sălbatică a fost doar pretextul. Realitatea este că anumite grupuri de interese de la centru nu doresc să se creeze o axă de dezvoltare economică Arad-Timișoara-sudul Transilvaniei, care să polarizeze toate investițiile.
Pai si pe deasupra la cele doua tunele ce trec nu tot animale.
De tunele ai uitat sa zici, defapt alea erau si au fost marea problema…