TIMISOARA. Lucrarile sunt in linie dreapta la pasajul auto de sub intersectia Michelangelo, iar primarul Nicolae Robu a dat asigurari ca in scurta vreme vom putea circula cu masinile dinspre Universitatea de Vest spre Pestalozzi si invers.
Edilul sef al Timisoarei spune ca ieri s-a incheiat strapungerea completa a tunelului care va adaposti pasajul subteran iar in noiembrie se va deschide circulatia.
Ce mai este de facut pana la deschiderea circulatiei auto pe sub intersectia Michelangelo?
„Ieri s-a realizat strapungerea la pasajul Michelangelo, asta inseamna ca s-au finalizat sapaturile conexe tunelului propriu zis, de 115 m lungime, 14 m latime si 6 m adancime. Din tunel a fost dislocat tot pamantul din acest volum imens. Pasajul va avea lungimea de 455 m din care 188 inspre Universitatea de Vest, restul inspre Banca. Peretii verticali au 17,5 m, vizibili sunt doar pe o portiune de 6 m, dar ei merg in pamant pana la 17,5 m, pentru a conferi stabilitatea ceruta. Ma bucur ca am ajuns in acest stadiu si suntem in linie dreapta. Ceea ce a mai ramas meteodependent sunt lucrarile de betonare, de pregatire a fundatiei. Aceste lucrari inca mai au timp, ele necesita manopera importanta. Dupa parecierea mea ar dura circa 2 luni- 2 luni si jumatate. Tot ce mai este de facut, ca sa putem da si drumul la circulatie. Asta inseamna ca cel mai probabil in noiembrie vom reusi sa circulam prin subpasaj„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Primarul isi ia insa o marja de siguranta, dat fiind faptul ca vremea ar putea sa joace feste muncitorilor.
„In circa 2 luni estimam acuma, nu este un angajament ferm, noi avem la dispozitie 6 luni, estimam ca se va putea circula. In principiu cu totul realizat, dar nu exclud ca anumite detalii de finisaj sa se lucreze la ele in continuare. Acestea sunt estimarile. Facem tot posibilul ca inainte de venirea iernii sa se poata circula la capacitatea totala in intersectia Michelangelo. Toata lungimea si inaltimea plus planseul vor fi placate si, ca sa se realizeze placarea, trebuie sa se dea 16.000 de gauri. Numai ca se poate face sa circulam in timpul acesta”, a adaugat Robu.
Unde a ajuns pamantul scos din tunel la Michelangelo?
Pe principiul ca nimic nu se pierde, ci se valorifica, iata ca pamantul scos din tunelul in care se va amenaja pasajul subterand e la Michelangelo si-a gasit o utilitate importanta. In total s-au scos 9960 de metri cubi, a spus primarul.
O parte din aceasta cantitate uriasa, care continea nisip, a ajuns la Gradina Zoologica din Timisoara pentru imbunatatirea spatiilor in care sunt tinute animalele.
„Spre exemplu, cabalinele nu au voie sa stea in umiditate, asa ca in habitatele poneilor de la Zoo a fost dus acest nisip„, a precizat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara.
Pareri
Cum e cu „Sfredelusul italian” Liliana Iedu, ne arati si noua o poza cu el? Am fi curioase, poate, cine stie?
Robule, iar te ia gura pe dinainte.
Liliana dragutza, hai sa facem impreuna un mic calcul, referitor la afirmatiile edilului sef, citate in articol. Se afirma ca s-au excavat cca 10.000 mc nisip umed, care echivaleaza cu cca 18.000 t. Un camion uzual, sa zicem ca are capacitatea de 6t, iar ritmul in care se lucreaza, este de cca. 4 camioane/h. , la un program mediu de lucru de 10h/
zi. Un calcul simplu, ne arata ca ar fi fost necesare 75 de
zile lucratoare pentru excavarea si evacuarea nisipului din tunel. Unde este oare eroarea, cand stim ca pasajul a fost excavat in foar cateva zile?