Germania ridica multe dintre restrictiile de munca pentru romani. De anul viitor nu mai avem nevoie de permis!

Germanii cauta forta calificata de munca si romanii se numara printre cei de care au nevoie pentru a retura motoarele economiei. Vezi care categorii de muncitori sunt cautati in Germania!

Din 2012, absolventii de facultate, ucenicii si sezonierii nu mai au nevoie de permis.

Guvernul federal de la Berlin a decis, miercuri, sa inlesneasca accesul fortei calificate de munca din Romania pe piata muncii din Germania. Astfel, incepand cu, romanii absolventi de facultate care cer un loc de munca potrivit pregatirii lor, persoanele care incep o pregatire profesionala intr-o intreprindere si lucratorii sezonieri nu vor mai avea nevoie de permis de munca pentru Germania incepand din 2012, se arata intr-un comunicat al ambasadei germane la Bucuresti remis Mediafax.

Totodata, in cazul locurilor de munca in care pregatirea si calificarea profesionala este una standardizata a fost exclusa verificarea prioritatii. Drept rezultat, nu se va mai verifica, mai intai, daca pentru acel loc de munca exista, in Germania, o persoana in cautarea unui loc de munca.

„Incepand cu 2012 va fi mult mai usor pentru romani sa lucreze in Germania. Un numar mai mare de forta de munca – forta de munca cu o inalta calificare, ucenici si muncitori sezonieri – nu vor mai avea nevoie de un permis de munca in Germania. Interdictii privind libera circulatie a fortei de munca pentru romani vor continua, insa, sa existe doar in locurile de munca unde cerintele de calificare sunt reduse„, a explicat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim.

In comunicatul ambasadei germane se mai arata ca restrictiile care au fost mentinute au drept scop protejarea somerilor de lunga durata si a persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, cu o pregatire profesionala slaba, de derapajele existente pe piata muncii, indeosebi pe cei din Germania de Est.

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fara Romania) aplica restrictii cetatenilor romani pe piata muncii. Li se adauga alte state europene precum Norvegia sau Elvetia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.