Ati intrat in cel de-al 5-lea mandat de presedinte al Politehnicii Timisoara. Cand ati venit la Timisoara ce v-ati propus si nu ati realizat?
Sa castig titlul, un trofeu. E cel mai mare regret al meu. Am fost foarte aproape de 4 ori, de doua ori in campionat si de doua ori in cupa. Cand ai reusite, trebuie sa recunosti ca e si meritul altora, dar cand nu reusesti, trebuie sa recunosti ca o parte din vina iti apartine si tie.
Care a fost cea mai mare bucurie?
Sunt mai multe bucurii, dar cand vezi ca in cadrul echipei nationale ti-au aparut jucatori ai tai, ai clubului, crescuti de tine e ceva ce nu pot explica. Daca e sa vorbim de performanta sportiva, e faptul ca am eliminat pe Sahtior Donetk. Ca regrete, regret faptul ca nu am langa mine familia. Dar, pe de-o parte fetele sunt cu voleiul, sotia cu activitatea ei… dar nu ti-e usor cand nu ai familia langa tine.
De ce nu le aduceti la Timisoara?
Le-as aduce cu cea mai mare placere, daca si la Timisoara s-ar investi in voleiul feminin, asa cum se investeste in baschet sau rugby. Sa vad obiective indraznete, atunci poate una din fete, daca nu chiar amandoua ar veni la Timisoara.
De ce nu investiti dumneavoastra?
Pentru ca investesc la Piatra Neamt impreuna cu asociatii mei. Unul dintre ei este bolnav cu voleiul din Piatra Neamt, el zice intai volei si apoi altele, deci e greu.
Si pe domnul Iancu nu l-ati convinge?
A investit in fotbal, substantial, dar cand trebuia sa ajungem la maturitate deplina a venit unul si ne-a luat licenta. Si ne-a adus cu cel putin 3-4 ani inapoi.
Ati fi putut face mai mult ca sa nu se ajunga in situatia aceasta?
Din punctul meu de vedere nu. Pentru ca noua ni s-a dat licenta, apoi ni s-a retras, probabil vor mai fi zeci de ani comentarii cum ni s-a dat licenta, apoi ni s-a luat. Suntem singurul club caruia i se da licenta de cand se face licentierea la prima comisie, cea abilitata, iar la a doua ni se ia. Invers au mai fost cazuri.
Se va mai intampla ca Poli sa nu-si ia licenta?
Se fac eforturi ca sa nu existe probleme. Trebuie insa sa recunosc si sa spun lucrurilor pe nume ca exista si riscul sa nu primim licenta in acest an, dar daca factorii locali asa cum au spus, vor veni langa echipa nu vor mai fi probleme. Pana la 31 martie trebuie sa incheiem toate spetele, club-jucatori, jucatori-club, club-Fisc, club-Benfica si sper sa le rezolvam cat mai repede.
Daca totusi nu se ia licenta, mai ramaneti la Poli?
Eu deocamdata imi doresc sa raman. Nu am plecat, desi credeti-ma ca puteam s-o fac, dar am considerat ca plecand in momentul in care e greu ar fi fost un act de lasitate, dovada ca si acum in perioada de vara nu a fost usor sa remontez un club in totalitate. Toata lumea se gandea la deplasari in Europa si ne-am trezit cu acea decizie. Atunci a fost foarte important sa-i iei si in grup si individual sa-i remontezi si sa-i faci sa inteleaga ca tot impreuna putem aduce echipa in prima liga. Acum am depasit momentul, suntem aproape promovati, centrul de copii incepe sa produca.
Transferurile lui Filip si Roman la Avicola Buzias au starnit un mic scandal intre LPS Banatu si Poli Timisoara. Cand va exista o colaborare intre cele doua entitati?
Eu am un proiect de colaborare pe care vreau sa-l pun in practica care sa implice clubul, liceul si elevul. Un proiect prin care poti sa-i controlezi pe elevi atat la scoala, cat si acasa sau la club. Un control de la distanta, dar foarte bine focalizat. Daca copilul nu e acasa, e la scoala. Daca nu e la scoala, e la antrenament la club. Daca dispare de aici, fiecare din noi ne alarmam un pic, fie clubul, fie scoala, fie parintele. De aia tin foarte mult ca scoala sa fie aproape si toti sa faca scoala. Am copii care sunt la Liceul cu Program Sportiv Banatul, dar sunt si la scolile generale. Prin profesori, in fiecare luni la intalnirea cu antrenorii cu coordonatorul centrului de copii si junior pe care o au, profesorul trebuie sa spuna daca copilul se prezinta la cursuri, trebuie sa spuna notele elevului, pentru ca e foarte important acest aspect. Deja am acest program, dar una e sa-l ai aici foarte aproape, si alta e sa te duci la 2-3-4 scoli generale.
De ce e asa de importanta scoala pentru un fotbalist care castiga din talent bani foarte multi?
Nu toti pot sa faca mare performanta, ca nu se poate. Dar pleci de la ideea ca o data trebuie sa se dezvolte ca individ si sa fie un tip sanatos. Apoi te mai gandesti ca Doamne fereste, se accidenteaza si trebuie sa-si abandoneze activitatea fotbalistica si nu are pe ce sa se bazeze, ce va face in continuare. Te gandesti ca ajunge la varsta biologica de 34-35 de ani cand se lasa de fotbal, avand in spate o scoala poate usor usor sa ramana in fotbal sau poate sa-si dezvolte o afacere, sa devina util societatii. Pe la 18-19-21 de ani cam iti dai seama daca face sau nu performanta. Eu sunt de parere ca e nevoie de scoala in sport. De aia tin neaparat ca ei sa faca o scoala.
Bun, si atunci de ce zicala aceea ca fotbalistii sunt prosti, ca raman repetenti sau corijenti?
Sa bat in lemn, dar nu am avut cazuri din acestea. Am avut cazuri cand au fost pe muchie de cutit. Am avut discutii cu ei, cu scoala si a trecut. Nu vreau sa ma laud, dar cred ca si clubul are o mica contributie vizavi de ce s-a intamplat la Bacalureat. Din cei 24 sau 25 cati au dat BAC-ul, au luat 18. Si toti erau jucatori la Poli. Deci se poate face si fotbal si carte. Dupa ce termina, iar ma intereseaza sa mearga la invatamantul superior. Avem unii care sunt la stiinte economice, la drept si ma bucura ca-si preocupa timpul cu astfel de activitati. Atata timp cat esti educat raspunzi altfel atat pe strada, in familie, cat si la antrenament. Asta cu prostia e o enuntie proasta. Au fost generatii cand se punea accent mai mult pe fotbal, decat pe carte, dar au fost si generatii de fosti jucatori de exceptie. Cornel Dinu de exemplu a terminat o facultate de drept, Mircea Lucescu, Stefan Constantin care a absolvit facultate de Matematica cu 10, Cristi Pustai antrenorul de la Gaz Metan Medias care e profesor de matematica, deci nu e asa. Sunt si la noi in cadrul clubului oameni care au fost jucatori foarte buni si acum antreneaza si se pot lauda cu facultati terminate cu note foarte bune.
Desi la Timisoara e un centru de copii si juniori care produce, in ultimii ani la echipa au ajuns jucatori ca Borbely, Brezinsky, Goga, Milhazes, Nibombe, Ghionea, care au oprit intrarea in primul 11 a multor jucatori foarte tineri.
Aici era vorba de obiectivul clubului. Un club ca Poli care si-a propus si-si propune in continuare o participare in cupele europene avea nevoie de o clasare in primele 4 locuri. Aveam un nucleu de jucatori, Luchin, Scutaru, Axente, Alexa, Torje, Pantilimon si pe langa ei am adus alti jucatori cu care sa dai o forta superioara echipei: forta tehnica, fizica. Am transferat un Goga la 24 de ani, Sepsi la 21 de ani, Brezinsky la 22 de ani, nu am transferat jucatori de dragul de a aduce. Am adus si jucatori ca Borbely la 27 de ani de la campioana Slovaciei, dar care venea dintr-un campionat ca cel al Germaniei, am adus un Zicu, dar care s-a dovedit foarte bun. La etapa aceea am fost obligati sa-i dam pe cei tineri la un alt esalon la liga a II-a, apoi i-am adus in Liga 1 si au jucat la Buzau si acum sunt toti in interiorul clubului.
Cand v-ati apucat de managementul acestui club de unde v-ati inspirat?
Meseria asta se fura, nu se invata. Am avut norocul sa merg sa vad cum sunt organizate Arsenal Londra, Barcelona, am stat la Ajax, am vazut cum merg lucrurile la Parma. Acolo trebuie sa va spun ca am fost impresionat ca, dupa ce am vazut toata baza spotiva, terenuri, sali de forta, am ajuns si la centrul medical, proaspat renovat in care au bagat undeva la 20 de milioane de euro si ei mi-au spus ca acolo nu intram ca nu e nimic interesant. Am vazut si cum e organizat si Manchester City si am avut ocazia sa vorbesc cu oameni imediat dupa ce seicul Mansour a preluat clubul. Cei de la City imi spuneau chiar ca investitiile masive ale noului patron i-a obligat pe ei sa se apuce sa refaca stadionul. La City am vazut ce inseamna respect fata de suporteri… Tot stadionul era incalzit, aveau restaurant unde fanii se intalneau si povesteau. Si sponsorii echipei aveau locul lor unde se intalneau si discutau afaceri la o cafea, un pahar de suc.
Se poate face si la noi asa ceva?
Normal ca se poate. Trebui insa sa renuntam la talk-show-uri sa atragem lumea pe stadion si sa aratam ca si la noi se pot face lucruri trainice in fotbal. Talk-showurile astea din fotbalul romanesc nu fac decat sa-i alunge pe oamenii cu bani.
Aveti un discurs de politician. Nu v-a tentat sa treceti in barca cealalta?
Putini stiu ca am fost consilier local la Piatra Neamt in anii 92-96. Atunci mi-am dat seama ca nu e pentru mine. Eu nu sunt omul cu daca, poate, mie-mi place sa spun lucrurilor pe nume.
In afara de fotbal si volei ce sport mai urmareste Gheorghe Chivorchian?
Ma bucur ca se investeste in baschet, chiar am urmarit meciul cu Asesoft si cand am vazut mi-a venit sa sparg televizorul. Ma bucur de reusita celor de la rugby si ma gandeam ca si lor li s-a intamplat cam ce ni s-a intamplat si noua cand fiind foarte aproape de a cuceri un trofeu, le-a fost interzis un jucator, pe Fercu, unul dintre cei mai buni jucatori din Romania, mi s-a parut chiar inadmisibil sa-l suspenzi pueril, pentru ca-i e teama sa urce in avion. E o mare prostie, dar in fine.
Ce va doriti in 2012?
Imi doresc sanatate, sa promovam, sa vad cat mai multi jucatori la echipele nationale, sa inceapa partea de marketing sa produca si cel mai mult imi doresc sa aduc lumea la stadion sa jucam iar cu 20-25 de mii de oameni in tribuna. Mai am o dorinta, un nou stadion, cel putin la standardele celui facut la Cluj si eu cred ca este un proiect realizabil.