TIMISOARA. Odata la patru ani, Timisoara imbraca haine de sarbatoare si-si asteapta electoratul la urne. Ignorat, sfidat si tinut la cozi in restul timpului, cetateanul devine, brusc, important in anii electorali si este plimbat mediatic prin tot felul de realizari edilitare.
Care, paradoxal, apar ca din pamant! Fantani, parcuri, sosele asfaltate, gratuitati pe tramvaie, locuinte ANL, retele de canalizare noi si alte investitii tocmai finalizate il conving pe timisorean sa puna stampila unde trebuie, fara a-si mai aduce aminte ca in ultimii trei ani si-a rupt masina prin gropile din asfalt, a platit „birul“ pe parcari, Parcul Copiilor a avut portile inchise sau ca primarul n-a avut timp, niciodata, sa-i asculte pasurile. Daca in anii primelor doua mandate, primarul Gheorghe Ciuhandu nu a facut, neaparat, o obsesie pentru exploatarea electorala a investitiilor din bani publici, incepand din 2004 strategiile de campanie au cuprins, obligatoriu, si inaugurarile cu taierile aferente de panglici.
Investitiile din bani publici i-au adus primarului „profituri“ valoroase din voturile timisorenilor.Marile investitii si inaugurari ale administratiei Ciuhandu se finalizeaza cu precadere in preajma alegerilor
2004: „profit“ de 59,02% din voturile populatiei
Pornind de la fantanile si parcurile electorale, care au fost numarate in lunile dinaintea alegerilor locale, incepand de la sfarsitul anului 2003 si pe tot parcursul anului 2004, pana la alegeri, electoratul a fost tinut ca pe palme, cu tot soiul de facilitati, totodata fiindu-i „servite“ ca pe tava marile realizari ale echipei din fruntea orasului.
Mai mult, in tendinta de a construi cat mai repede si mult, uneori s-au ridicat obiective publice chiar pe conducte de gaz sau conducte din reteaua de alimentare cu apa a orasului.
„Spre bucuria noastra, cei din zona, ne-am pomenit cu un ditamai turn de forat care a sapat o fantana de vreo 150 m adancime. Dupa plecarea celor care au forat, au venit altii care au sapat si au depus conductele de alimentare si scurgere de la fantana. Fain si frumos, au construit fantana propriu-zisa, au placat totul cu faianta si mai trebuiau montate cele doua robinete. Dupa cateva zile, ce sa vezi? Dispare fantana din temelie. Cica din greseala, constructia s-a facut pe niste conducte de gaze“, povestea un alegator din Timisoara legenda fantanii de la intersectia strazilor Brancoveanu cu Rusu Sirianu. Ulterior, fantana publica s-a construit cativa metri mai incolo.
Trecand peste acest episod care demonstreaza „practica“ manipularii electoratului in anii electorali, trebuie sa mai spunem ca in 2003 si 2004 in Timisoara s-au construit 60 de fantani publice, pe care s-au inscriptionat numele primarului Gheorghe Ciuhandu. Tot in 2004, la initiativa Consiliului Seniorilor, s-au infiintat celebrele consilii de cartier, care reprezinta principala „sursa“ de voturi pentru primarul Gheorghe Ciuhandu.
Incepand din vara anului 2003, deci cu un an inaintea alegerilor locale, in Timisoara au inceput sa se finalizeze diferite lucrari si obiective publice. Astfel, a fost schimbata linia de tramvai din zona Traian, s-a finalizat blocul-camin din strada Polona, o investitie de 11,1 milioane de lei, s-a investit un milion de lei in Parcul Alpinet, din spatele Catedralei Metropolitane, s-au modernizat Bulevardul 16 Decembrie si strada Gh. Doja, iar viceprimarul Adrian Orza si-a trecut in contul electoral expozitia de kitsch in aer liber „Art Tuborg“.
In 2004, odata cu apropierea alegerilor, s-au intetit si efortul de a se demonstra ca banii publici pot fi investiti cu folos. Mai exact, s-a construit si inaugurat Cantina de Ajutor Social, s-a dat in folosinta blocul ANL de pe strada Miloia, s-a renovat scena din Parcul Rozelor (ca, deh, trebuia o scena pe masura populismului discursurilor electorale!), s-a demarat constructia de case ANL, s-a inaugurat la Primarie o linie dedicata exclusiv ofului cetateanului de rand, Telefonul Cetateanului, s-a decis ca pensionarii sa circule gratuit pe mijloacele de transport in comun, s-a „renovat“ canalizarea zonei Martirilor – Musicescu, s-a inaugurat sistemul de urmarire online, prin GPS, a troleibuzelor RATT, s-a construit o centrala termica in strada Polona, in valoare de 3,7 miliarde de lei vechi, s-au montat cosuri de gunoi suspendate, s-a inaugurat Incubatorul de Afaceri din cadrul Universitatii Politehnica, unde Consiliul Local Timisoara a fost partener, s-au inaugurat cateva locuri de joaca pentru copii si altele.
La finalul acestui maraton investitional, Gheorghe Ciuhandu a castigat al III-lea mandat de primar inca din primul tur cu un procent de 59,02%, in timp ce contracandidatul sau, Horia Ciocarlie, din partea PSD, a fost votat doar de 16,88% dintre timisorenii prezenti la urne.
2008: un nou an electoral al marilor realizari… Rezultat: Ciuhandu castiga alegerile cu 53,6% din voturi
In anul electoral 2008, primarul Gheorghe Ciuhandu, la finalul celui de-al treilea sau mandat la conducerea Primariei Timisoara, a pus in practica mai multe proiecte care pareau a fi nerealizabile pana in acel moment. De pilda, nimeni nu ar fi crezut ca se vor acorda gratuitati pe mijloacele de transport in comun pentru studenti.
Un alt vis vazut cu ochii de primar este achizitionarea si punerea in circulatie a unor noi autobuze sau chiar introducerea sistemului de ticketing pe RATT.
In anul de gratie 2008, marile realizari ale primarului Ciuhandu au fost puse la loc de cinste in presa vremii, dar mai ales in Monitorul Oficial al Primariei Timisoara. Dintre acestea, spicuim: inaugurarea a 300 de locuri de parcare ecologica pe Calea Sagului, achizitionarea unor noi autobuze Mercedes, amenajarea Gradinii Botanice, acordarea de gratuitati studentilor pe mijloacele de transport in comun, editarea unui manual de istorie a Timisoarei sau inaugurarea fantanii arteziene de pe strada Pestalozzi. De asemenea, in anul electoral 2008 s-a amenajat Piata Mehala, a avut loc prima editie a Targului de Paste si au demarat lucrarile la Podul de pe Calea sagului, dar si la Casa Casatoriilor.
Consilierii locali ai acelul mandat isi amintesc de realizarile primarului Gheorghe Ciuhandu si remarca faptul ca politicianul Ciuhandu a incercat sa „mituiasca“ electoratul cu proiecte indraznete.
„Mandatul unui primar dureaza 4 ani. in mod obiectiv si firesc, orice bun gospodar isi calculeaza pasii in asa fel incat sa poata termina in cei 4 ani de mandat cateva obiective considerate de el a fi importante. Asa se intampla ca, in mod normal, in ultimul an de mandat – cel electoral – se finalizeaza multe din proiectele importante (asta in cazul in care vorbim despre un primar care realizeaza cate ceva). Problema principala nu este legata de aceste proiecte ci de faptul ca, in anul electoral politicienii, indiferent de nivelul la care actioneaza, incearca sa mituiasca electoratul, adoptand hotarari sau legi neviabile sau inoportune“, este de parere Adrian Pascuta, fost consilier local in mandatul electoral 2004-2008.
Pascuta a luat la analizat anul 2008 si a constatat ca din propuneri populiste si nerealiste, unele idei s-au transformat in afaceri pentru campania lui Ciuhandu. Un exemplu oportun este acordarea de reduceri studentilor care circula cu transportul in comun. „In anul de gratie 2008, hotararea era nu doar realizabila ci si oportuna. Amenajarea Parcului Botanic tot in 2008 este o alta realizare cu impact electoral. Tot in aceeasi idee, in 2008 au aparut in Timisoara primele autobuze moderne. Daca in 2012 vor ajunge si primele tramvaie moderne, am avea o noua coincidenta greu de explicat. Reabilitarea masiva a strazilor in special in anii electorali este un alt fapt greu de contestat. Ei bine, toate aceste miscari specifice anilor electorali nu sunt altceva decat incercari prin care unii alesi locali, indiferent de orasul sau partidul pe care-l reprezinta, incearca sa cosmetizeze un mandat lipsit de cele mai multe ori de realizari majore“, a mai declarat Adrian Pascuta.
In final, la alegeri investitiile finalizate in anul electoral i-au adus lui Ciuhandu 53,5% dintre voturile exprimate si, evident, un nou mandat. Pe locul doi s-a clasat atunci candidatul PDL Gheorghe Ciobanu cu 16,5% dintre sufragiile exprimate.
2012: anul proiectelor indraznete si al Parcului Copiilor!
Aventurile electorale continua si in prezent. Primarul Ciuhandu a inceput o mini-campanie de manipulare inca de anul trecut. Daca prin 2009 sau prin 2010 a evitat sa mai taie panglici, in 2011 a luat foarfeca in mana si a trecut la fapte. Casa Casatoriilor, Statia de Epurare, Clinica de Maxilo-Faciale, Bulevardul Constantin Brancoveanu sunt doar cateva dintre marile realizari ale lui Ciuhandu, care s-au transformat in atuuri in eventuala cursa electorala.
Daca in urma cu cativa ani le-a oferit gratuitati si fantani timisorenilor, anul acesta le-a promis amenajarea a doua parcuri importante, dar si mult asteptata modernizare a zonei Cetate si chiar si un pasaj subteran in intersectia de la Podul Michelangelo. Asadar, anul acesta se incheie si epopeea Parcului Copiilor, care se va redeschide, mai frumos ca oricand, cu doar cateva saptamani inainte de alegeri. Tot in 2012 se taie panglica si la Parcul Rozelor, modernizat pe bani europeni.
Consilierii locali actuali confirma aceste inaugurari in prag de alegeri. Adrian Pau, unul dintre alesii actuali ai PDL, considera ca investitiile si reparatiile vizibile in Timisoara se intampla tot mai intens din patru in patru ani.
„Inca de anul trecut, in an pre-electoral, in Timisoara s-au schimbat foarte multe. Toti banii acestia multi se investesc din patru in patru ani, iar cei care sunt la putere gestioneaza aceste fonduri, dandusi seama ca au mers aiurea pe proiecte care nu si-au gasit finalitate. Cand realizeaza ca trebuie sa intalneasca din nou electoratul, se pun pe treaba. Nu stiu daca toate proiectele au fost amanate in special pentru alegeri, dar, de exemplu, stiu sigur ca se va forta sa se deschida Parcul Copiilor in preajma alegerilor, undeva in mai-iunie“, ne-a marturisit consilierul local Adrian Pau.
Desi nu si-a anuntat candidatura pentru al cincilea mandat la Primarie, unul dintre cei mai longevivi edili din tara ii avertizeaza pe dusmani sa se pregateasca. Iar celor care spun ca el face si drege numai in campanie, le atrage atentia ca nu doar administratia trebuie sa lucreze. Cat despre proiectele amanate pe anii electorali, Ciuhandu arunca pisica in ograda Consiliului Local sau a Guvernului.
„Sunt niste aberatii. S-au facut multe investitii majore in Timisoara: statia de sortare, cea mai mare si moderna din Romania, statia de epurare, s-au adus mijloace de transport in comun, s-au refacut artere de penetratie in oras, s-au extins retelele de apa canal. Sunt dupa aceea lucrari pe care noi le-am inceput si le continuam, cum ar fi lucrarea de la Vacarescu, parcarea din Piata 700. Sunt chestii care au si trenat si nu neaparat din vina executivului, ci pentru ca fie Consiliul Local, fie anumite impedimente ne-au adus in anumite intarzieri“, a acuzat Ciuhandu.
Oricum, el crede ca, per ansamblu, lucrurile au mers inainte si a reusit sa schimbe cat de cat perceptia populatiei despre Timisoara. „Dincolo de faptul ca perceptia populatiei nu este stralucita, oamenii recunosc ca se fac eforturi“, a completat edilul.
„Acestor oameni care spun ca eu fac investitii numai in campanie electorala, le spun ca gresesc si ca ar fi bine sa se preocupe mai mult de soarta orasului lor si sa puna umarul, ca nu numai administratia trebuie sa faca treaba, toti ar trebui sa puna umarul pentru viitorul acestui oras. Nu pot sa va spun acum cat la suta sunt decis sa candidez sau nu. Le spun doar oamenilor sa se pregateasca!“, a conchis Gheorghe Ciuhandu.
Oficial, in cursa pentru fotoliul de primar al Timisoarei s-a inscris doar Nicolae Robu, presedintele PNL Timis. Ciuhandu a aruncat cateva „pastile“, dar nu si-a facut inca publica o eventuala candidatura. Orice ar fi, el s-a asigurat din timp ca va fi ales de timisoreni si pentru al cincilea mandat.
Gheorghe Ilas
Liliana Iedu
Roxana Deaconescu
Pareri
marele barbos totusi a facut si o greseala in an electoral: a pus votantii lui – pensionarii – sa stea ca prostii ore intregi la coada ca sa isi (re)valideze legitimatiile.
nu e adevarat! mai documentati’va!! cate strazi s’au refacut in 2009/2010, cand au fost incepute proiectele pentru parcul copiilor, parcul rozelor, etc.
Atat timp cat ocuparea centrului Timisoarei si mutilarea lui de clanurile tiganesti s-a facut sub administratia si obladuirea lui Ciuhandu nu poate fi judecat decat ca un politician parazit care a invatat in timp sa profite de oameni creduli.
Reparatii de strazi si inaltarea de cladiri prin contracte dubioase si termene depasite mi se par exemple proaste de dat cand vrei sa-ti faci un CV prezentabil.
iar voi sunteti concurenta…a inceput campania?!
mda! strazi refacute? pe orice strada asa zis refacuta exista gropi , diferente de nivel la capacele de canalizare , calmatoare la trecerile de pietoni ,oricum faci ,oricat eviti tot iti rupi masina .locuri de parcare in cei 16 ani nu a reusit sa faca ,nici piste de biciclete (a trage niste linii pe trotuare existente nu mi se par a fi piste de biciclete)in schimb stalpisori de diferite culori ,dimensiuni si diverse materiale avem din abundenta (din orasul florilor am devenit orasul stalpilor si a trambulinelor la treceri de pietoni si nu numai)timisoara arata dupa chipul si asemanarea primarului.multe ar fi de spus dar spatiul este insuficient.
Ce va mirati atata? Asa se intampla in fiecare oras, dar cu precadere la Timisoara. Primarul asta asa a facut tot timpul si toti il pupa in fund.
parca ziceau detractorii ca nu a facut nimic. acu zice ilas ca face, dar doar in campanii. va incurcati in minciuni distrusilor:). deci aia care il voteaza sunt idioti. voi fiind etalonul moralitatii si inteligentei. comicilor:)
Dupa 22 de ani nu puteti intelege ca ei isi fac datoria la locul de munca pentru care au luptat politic de 16 ani. Nu puteti pricepe ca au realitatea lor si au intrat in istorie prin usa din faţă. Si-au externalizat unele atributii si indatoriri, iar acum isi vad de sloganul „fapte nu vorbe”. Pe cand voi (noi) ne amagim degetele pe tastatura sau scandam lozinci SF in strada.
Pascuta e traseist politic.
Roade si el un oscior pe unde poate.
Nu voi ati scris ca avea magazine in chioscurile RATT ?
iei au scris de pascuta. si? presa scrie cum vrea sponsorul, nu cititorul. simplu.
Titlul si sensul articolului este mincinos si tendentios. Eu beneficiez din plin de unul din obiectivele de investitii ale primariei care nu a fost facut in an electoral: Parcul Carmen Sylva din zona p-ta Balcescu (fostul parc Doina). Este unul dintre obiectivele comunitare de exceptie realizat de catre primarie. A fost o binefacere pentru comunitate si mai ales pentru locuitorii din zona. Multumesc celui care a avut ideea amenajarii acestui spatiu.
nimic nou sub soare, asa ne-a prostit 15 ani sunt sigur ca spera ca mai inghitim odata, acuma si timisorenii isi vor da testu cu ocazia alegerilor, cat de mult pun botu?