Gheorghe Zamfir si Vasile Pintea, distinsi cu titlul de Ambasador Cultural al Timisului, de Ziua Judetului

TIMISOARA. Doua dintre cele mai importante personalitati culturale din Romania, naistul Gheorghe Zamfir si pictorul Vasile Pintea, au fost distinsi cu titluri onorifice, pentru intreaga cariera, cu ocazia Zilei Judetului Timis.

In cadrul sedintei festive organizata vineri, cei doi mari artisti au primit titlurile de Ambasadori Culturali ai Judetului Timis, ca o recunoastere a complexitatii artistice si a promovarii tarii noastre in intreaga lume.

De Ziua Judetului, presedintele Consiliului Judetean Timis a transmis si un mesaj tuturor timisenilor.

„Astazi ne adunam cu inimile pline de bucurie si mandrie pentru a celebra o zi de o importanta deosebita in istoria noastra – Ziua Judetului Timis. In anul 2016 consilierii judeteni au ales ca ziua Timisului sa fie sarbatorita in ziua de 28 iulie, ziua cand a fost instaurata administratia romaneasca, in judetul Timis-Torontal. 28 iulie este o sarbatoare a noastra, a tuturor celor care ne regasim in acest peisaj multicultural, efervescent, inovator, reprezentand marca inconfundabila a Timisului si a timisenilor.
Privind in urma, in anul 1919, vedem un moment de hotarare si unitate, cand destinele acestui judet au fost stranse intr-o comuniune a vointelor pentru a cladi un viitor comun. Stramosii nostri, cu incredere si sacrificiu, au deschis calea catre o societate mai dreapta si mai prospera, care sa se bucure de libertate si demnitate.

Astazi, aici, in cadrul acestei adunari festive, suntem datori sa cinstim memoria lor si sa reflectam asupra drumului parcurs. Fiecare reusita, fiecare realizare si fiecare progres al judetului nostru poarta amprenta mostenirii lasate de inaintasii nostri. De-a lungul anilor, Timisul a devenit un loc in care valorile culturale si traditiile se impletesc armonios cu inovatia si modernitatea”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Judetului au debutat joi, atunci cand Ansamblul Profesionist Banatul a sustinut un spectacol folcloric in premiera, in cadrul caruia chiar presedintele Consiliului Judetean Timis a interpretat o piesa din folclor.

CITESTE SI: ‘Ordin de la imparatie sa ma duc in catanie’. Presedintele CJ Timis, Alin Nica, interpret de muzica populara din Ardeal. Video

Vineri, in 28 iulie, publicul iubitor de cultura este invitat la un nou eveniment provocator: „Expozitie de presa: Timisul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Judetene Timis „Sorin Titel” si pun in valoare momente importante din evolutia judetului. Expozitia va avea loc in foaierul Palatului Administrativ si va fi insotita de un recital muzical marca Incanto Quartetto.

Tot in 28 iulie, sute de dansatori din judetul Timis vor aduce in Piata Victoriei jocuri autentice din arealul folcloric al judetului Timis si ritmuri in care se regaseste identitatea multiculturala a acestui spatiu, printr-o activitate de tip flash-mob organizata de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis.

„Lecturi aprinse, lecturi in lumina farurilor de motocicleta” este o alta activitate interesanta, programata pentru vineri, in Piata Sf. Gheorghe. Textele ce se vor citi provin din fondul de presa al Bibliotecii Judetene Timis „Sorin Titel”. Biblioteca Judeteana Timis a lansat conceptul de „Lecturi aprinse” din dorinta de a contribui si a aduce un plus de valoare culturala pentru judetul Timis, transformand Timisoara intr-o capitala a lecturilor publice, statut care s-a confirmat de-a lungul anilor.

Ziua de 28 iulie marcheaza instaurarea administratiei romanesti in judet, in anul 1919, dupa retragerea trupelor de ocupatie de pe teritoriul comitatului Timis.

Programul detaliat al evenimentelor organizate vineri, in 28 iulie:

– ora 10.00. Muzeul National al Banatului. „Timisoara in Culori si Povesti: Tururi gratuite ale expozitiilor”;
– ora 10.00. Consiliul Judetean Timis. Expozitie de presa: „Timisul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Judetene Timis „Sorin Titel” si pun in valoare momente importante din evolutia judetului. Expozitia va avea loc in foaierul Palatului Administrativ si va fi insotita de un recital muzical marca Incanto Quartetto;
– 18.00 Piata Victoriei, Timisoara. Flashmob. Hora timiseana cu participarea publicului;
– ora 18.00. Muzeul National de Arta Timisoara. Vernisajul expozitiei „Personalitati din Banat” ce prezinta portretele a 60 de personalitati reprezentative pentru Timisoara si regiunea Banatului, semnata de artistul Aurelian Scorobete;
– ora 19.00. Sala Capitol, Timisoara. Lada cu Zestre. Gala Festivalului de folclor;
– ora 21.00. Piata Sf. Gheorghe, Timisoara. Lecturi aprinse, lecturi in lumina farurilor de motocicleta. Textele ce se vor citi provin din fondul de presa al Bibliotecii Judetene Timis „Sorin Titel”;
– ora. 21.00. Muzeul Satului Banatean Timisoara. Premiera Musical-ului Come into the Light.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Greu circula autobuzul spre muzeul satului

  2. Banuiesc ca domnu a cantat ,,m-a facut muica oltean,, cand a fost numit ambasador cultural al….Timisului…
    Idiocracy…..
    Opriti planeta…vreau sa cobor…

  3. Fără Musta și Jurma știrile au devenit insipide. Nu mai știu cum ii cheamă pe cei cinci rezidenți care și-au propus să meargă din casă în casă și să facă reclamă la vaccin. Eee, ce vremuri faine, pline de eroism!!! Plimbări cu Salvarea, miciuri și grătare, mai murea câte unul peste 65 de ani, ce sărbători! Tancuri păzind covidul sub drapel, imnul… Eeee.. Dar să nu disperam, OMS, Rafila, Arafat, ba chiar și distinsul nostru domn președinte Jojannis, toți ne-au fost alături, au supravegheat să fim sănătoși. Au ridicat salariile, pensiile, ne-au ținut departe de stihiile covidoase. Copiii și-au salvat bunicii, chiar de se mai căra câte unul la ceruri. Da, ce vremuri!!!

  4. Sa nu uitam de Oancea,cel sponsorizat de Pfizer cum ne invita cu lumanari la spitalul ,,lui,,..
    Cum dansau pinguinul noaptea ,,eroii in alb,,…Cum aveam concert non stop de sirene….cum plangea Musta pe la tv…
    Eh ce vremuri….Izolete,masti,certificate de arian,paznicii din magazine ridicati la randul lui Sf Petru….Eh ce vremuri….