Folosit ca ingredient in bucataria asiatica dar si ca planta medicinala, ghimbirul (Zingiber officinale) are proprietati uimitoare, cunoscute de mii de ani. Astazi este foaret raspandit, insa proprietatile lui sunt mai putin cunoscute de romani.
Numeroasele beneficii oferite de ghimbir se datoreaza combinatiei fericite de substante active din compozitia sa: vitamine (C, E, B6), minerale (calciu, fier, magneziu, seliniu, sodiu), carbohidrati si fibre. Totodata, uleiurile de ghimbir au efecte analgezice, sedative si antitermice.
Valoarea calorica a plantei este redusa (20kcal/100 g), fiind sarac in carbohidrati digerabili si nu contine grasimi.
Ghimbirul este folosit pentru a imblanzi efectele artritei reumatoide. In timp, multe medicamente antiinflamatoare, pe baza de ghimbir, au venit in ajutorul pacientilor diagnosticati cu artrita reumatoida si cu multe alte afectiuni.
Medicina moderna i-a atribuit ghimbirului si alte roluri printre care cel de antioxidant, de sedativ si de expectorant. In acelasi timp, durerile de ficat si balonarile abdominale se amelioreaza cu ajutorul infuziei de ghimbir, preparata din trei bucatele de radacina de ghimbir si o cana de 200 ml cu apa clocotita.
In farmacopeea orientala se mentioneaza ca radacina de ghimbir este in armonie cu sanatatea: planta este un remediu pentru durerile de cap, reduce sau elimina greturile de dimineata, ametelile si vertijurile.
Mai multe detalii pe realitatea.net