BEVERLY HILLS, CA - January 12, 2015 (L-R) Patricia Arquette, Lorelei Linklater, Ellar Coltrane, and Ethan Hawke. The cast of Best Motion Picture, Drama "Boyhood" at the 72nd Annual Golden Globe Awards show at the Beverly Hilton Hotel on January 11, 2015. (Lawrence K. Ho / Los Angeles Times)
„The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, si „Boyhood”, de Richard Linklater, au fost desemnate cel mai bun film-comedie, respectiv cel mai bun film-drama, la cea de-a 72-a gala a premiilor Globul de Aur, care a avut loc duminica seara, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles (California).
„Hotel Grand Budapest” descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelica, si ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al sau. Inspirat de doua carti scrise de autorul austriac Stefan Zweig („Suflete zbuciumate/ Ungeduld des Herzens” si „Rausch der Verwandlung”), filmul prezinta un furt de proportii si recuperarea unei picturi renascentiste, dar si lupta pentru o avere de familie, pe fundalul schimbarilor dramatice ce au afectat Europa, in pragul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Alaturi de Ralph Fiennes, in film joaca actorii F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody si Tilda Swinton.
„Hotel Grand Budapest/ The Grand Hotel Budapest”, nominalizat la patru categorii, a concurat la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film-comedie cu „St Vincent”, „Birdman”, „Pride” si „Into the Woods”.
In filmul „12 ani de copilarie/ Boyhood”, regizorul Richard Linklater se concentreaza asupra lui Mason, de la primele zile din scoala primara in Austin pana la plecarea la colegiu.
Drama a fost filmata de-a lungul a 12 ani, cu aceiasi actori, regizorul urmarindu-le evolutia fizica si emotionala.
Duminica seara, „12 ani de copilarie” – nominalizat la cinci premii Globul de Aur – a mai primit distictia pentru cea mai buna regie (Richard Linklater).
Lungmetrajul revolutionar al lui Linklater a concurat la Globul de Aur pentru cel mai bun film-drama cu „The Imitation Game”, „The Theory of Everything”, „Selma” si „Foxcatcher”.
Lungmetrajul „Boyhood”, care a avut nevoie de 12 ani pentru a fi realizat, este marele invingator al celei de-a 72-a gale a Globurilor de Aur, unde productia regizata de cineastul Richard Linklater s-a impus, duminca, la trei categorii principale, informeaza bbc.com.
Lungmetrajul „Boyhood” a castigat duminica seara trei trofee, inclusiv cel decernat in cadrul categoriei „cel mai bun film – drama” la cea de-a 72-a editie a galei Globurilor de Aur. Regizorul Richard Linklater si actrita Patricia Arquette – la categoria „cea mai buna actrita in rol secundar” – au adus acestei pelicule celelalte doua trofee.
„The Grand Budapest Hotel” a fost desemnat cel mai bun film – comedie sau musical la gala Globurilor de Aur de la Los Angeles. Regizorul Wes Anderson a multumit membrilor Asociatiei Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), care decerneaza Globurile de Aur, citind de pe o coala de hartie cateva dintre prenumele acestora, despre care a spus ca sunt „exotice”.
Eddie Redmayne a castigat Globul de Aur pentru cel mai bun dintr-o drama actor gratie evolutiei sale din filmul „The Theory of Everything”, iar Julianne Moore a fost desemnata cea mai buna actrita dintr-o drama pentru prestatia ei din filmul „Still Alice”.
Michael Keaton s-a impus la categoria „cel mai bun actor dintr-un film – comedie/drama” pentru rolul din filmul „Birdman”, iar Amy Adams s-a impus la categoria feminina echivalenta pentru rolul din filmul „Big Eyes”.
Gala Globurilor de Aur este renumita pentru atmosfera de obicei foarte relaxata in care se desfasoara, insa cea de-a 72-a gala a evenimentului s-a derulat intr-un ton mult mai sobru, intrucat multi dintre prezentatori si castigatori au vorbit despre cateva evenimente grave petrecute recent in lume, precum tragedia din orasul Ferguson, atacul terorist comis in redactia saptamanalului de satira francez Charlie Hebdo si drepturile comunitatii LGBT.
„Pentru fratii, surorile, prietenii si familiile noastre din Franta, vreau sa va spun ca inimile noastre sunt alaturi de voi in seara aceasta”, a declarat actorul Jared Leto, care a rostit apoi o fraza similara in limba franceza.
Jeffrey Tambor a devenit primul artist transgender din istorie care a fost recompensat cu un Glob de Aur dupa ce s-a impus la categoria „cel mai bun actor intr-un serial – comedie” pentru evolutia sa din show-ul „Transparent”, produs de grupul Amazon, in care joaca rolul unei femei transgender.
De asemenea, „Transparent” a devenit prima productie a grupului Amazon care castiga un Glob de Aur, dupa ce s-a impus la categoria „cel mai bun serial – comedie”.
Matt Bomer s-a impus la categoria „cel bun actor intr-un rol secundar intr-un lungmetraj TV” pentru evolutia sa din filmul „The Normal Heart”, produs de HBO, dedicat victimelor facute de SIDA.
John Legend a castigat Globul de Aur pentru cel mai bun cantec original pentru single-ul „Glory”, inclus pe coloana sonora a filmului „Selma”. Cantecul face referire la lupta pentru drepturi civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.
ntr-o gala marcata de faptul ca putine vedete au castigat mult ravnitele trofee, George Clooney a adaugat evenimentului de duminica intreaga aura oferita de statutul sau de super-star hollywoodian, atunci cand a urcat pe scena pentru a primi Cecil B. DeMille Award.
Patricia Arquette a fost desemnata cea mai buna actrita intr-un rol secundar dintr-un film pentru evolutia ei din „Boyhood”, cimentandu-si astfel statutul de favorita la castigarea Oscarului.
J.K. Simmons a fost desemnat cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru rolul din „Whiplash”, in care interpreteaza rolul unui instructor de muzica extrem de exigent.
Richard Linklater s-a impus la categoria „cel mai bun regizor” pentru filmul „Boyhood”, cineastul dedicand trofeul parintilor sai.
O victorie surprinzatoare a fost repurtata de Amy Adams, care a invins-o pe favorita Emily Blunt („Into the Woods) la categoria „cea mai buna actrita – comedie/musical” cu rolul din filmul „Big Eyes”, regizat de Tim Burton, in care joaca rolul artistei Margaret Keane. Amy Adams a castigat un Glob de Aur la aceeasi categorie anul trecut pentru evolutia ei din „American Hustle”.
in ceea ce priveste productiile de televiziune, gala de decernare a Globurilor de Aur are reputatia unui eveniment plin de originalitate, care recompenseaza adeseori productii aflate la debut in defavoarea „veteranilor”.
Astfel, „The Affair”, produs de Showtime, a fost desemnat „cel mai bun serial TV – drama”, iar artista debutanta Gina Rodriguez a fost desemnata cea mai buna actrita dintr-un serial-comedie pentru evolutia ei din „Jane the Virgin”.
Kevin Spacey a castigat primul sau Glob de Aur pentru rolul interpretat in cel de-al treilea sezon al serialului „House of Cards”, produs de platforma online Netflix. „A fost a opta oara cand am fost nominalizat. Nu-mi vine sa cred ca am castigat”, a declarat starul american.
Maggie Gyllenhall a fost desemnata cea mai buna actrita dintr-o miniserie TV pentru rolul din „The Honorable Woman”, iar Joanne Froggatt a fost desemnata cea mai buna actrita intr-un rol secundar dintr-o miniserie TV” pentru evolutia ei din „Downton Abbey”.
Serialul „Fargo”, produs de FX, s-a impus la categoria „cea mai buna miniserie TV sau lungmetraj TV”, in defavoarea mareului favorit, serialul „True Detective”, produs de HBO. Starul din „Fargo”, Billy Bob Thornton, s-a impus la categoria „cel mai bun actor dintr-o miniserie TV”.
„Cel mai bun film strain” a fost desemnat lungmetrajul „Leviathan” (Rusia), iar la categoria „cel mai bun film de animatie” s-a impus „How To Train Your Dragon 2”.
Lista completa a castigatorilor premiilor Globul de Aur din 2015:
CINEMA:
Cel mai bun film – drama: „Boyhood”
Cel mai bun film – comedie/ musical: „Grand Budapest Hotel”
Cea mai buna regie: Richard Linklater („Boyhood”)
Cel mai bun rol principal masculin intr-un film – drama: Eddie Redmayne („The Theory of Everything”)
Cel mai bun rol principal masculin intr-un film – comedie/ musical: Michael Keaton („Birdman”)
Cel mai bun rol principal feminin intr-un film – drama: Julianne Moore („Still Alice”)
Cel mai bun rol principal feminin intr-un film comedie/ musical: Amy Adams („Big Eyes”)
Cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-un lungmetraj: J.K. Simmons („Whiplash”)
Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un lungmetraj: Patricia Arquette („Boyhood”)
Cel mai bun scenariu: Alejandro González Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. („Birdman”)
Cel mai bun film de animatie: „How to Train Your Dragon 2”
Cel mai bun film strain: „Leviathan” (Rusia)
Cea mai buna coloana sonora: Jóhann Jóhannsson („Theory of Everything”)
Cel mai bun cantec: „Glory” din „Selma”
TELEVIZIUNE:
Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: „Transparent”
Cel mai bun serial de televiziune – drama: „The Affair”
Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: „Fargo”
Cea mai buna actrita in rol principal intr-un serial de comedie/ musical: Gina Rodriguez („Jane the Virgin”)
Cea mai buna actrita intr-un rol principal intr-un serial de televiziune – drama: Ruth Wilson („The Affair”)
Cea mai buna actrita in rol principal intr-o miniserie/ film de televiziune: Maggie Gyllenhaal („The Honorable Woman”)
Cel mai bun actor in rol principal intr-un serial comedie/ musical: Jeffrey Tambor („Transparent”)
Cel mai bun actor in rol principal intr-un serial – drama: Kevin Spacey („House of Cards”)
Cel mai bun actor in rol principal intr-o miniserie/ film de televiziune: Billy Bob Thornton („Fargo”)
Cea mai buna actrita in rol secundar intr-un serial, miniserie sau film TV: Joanne Froggatt (” Downton Abbey”)
Cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-un serial, miniserie sau film TV: Matt Bomer („The Normal Heart”)
Cecil B. DeMille Award: George Clooney