Google Doodle il omagiaza pe Herman Melville, la 161 de ani de la prima editie a cartii MOBY DICK

Super Doodle! Google si-a modificat, joi, logo-ul pentru a marca 161 de ani de la publicarea primei editii a romanului „MOBY DICK„, scris de Herman Melville.

„Moby Dick” a fost publicata pentru prima data in trei volume, la Londra, pe 18 octombrie 1851. Prima editie americana a cartii a aparut pe 14 noiembrie 1851, la New York.

La vremea respectiva, romanul „Moby Dick” a avut parte de o primire extrem de rezervata, cu efecte negative asupra carierei lui Melville. Redescoperita de public la mai mult de o jumatate de secol dupa publicare şi intrata rapid in canonul literar occidental, infruntarea dintre capitanul Ahab şi fabuloasa balena alba, imbogatita de autor cu semnificatia metafizica a unui conflict ireductibil intre Bine şi Rau, a devenit una dintre ipostazele cele mai semnificative ale luptei omului cu natura.

Herman Melville (1819-1891) s-a nascut la New York, intr-o familie de origine scotiana, cu ascendenta nobiliara. Deşi ocolit de succes in timpul vietii, Melville este considerat astazi unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai prozei americane moderne şi creatorul unui personaj intrat in panteonul figurilor de neuitat ale literaturii universale: capitanul Ahab. Scriitor prolific, a lasat posteritatii nu mai putin de unsprezece romane (ultimul dintre acestea, ramas in manuscris, nu a putut fi descoperit şi incredintat tiparului), majoritatea avand ca subiect viata marinarilor şi calatoriile lor pline de primejdii şi a caror sursa de inspiratie este experienta de tinerete a autorului. Melville a mai publicat poezii şi proze scurte, cea mai renumita dintre acestea fiind nuvela „Bartleby scribul” (1853), un text care anticipa caracteristicile literaturii existentialiste, se spune intr-o descriere a autorului, postata pe site-ul editurii Polirom.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.