Google Earth aniverseaza 10 ani de la lansare. Iata ce lucruri surprinzatoare au fost descoperite cu ajutorul lui

Serviciul de harti Google Earth a implinit 10 ani, timp in care oamenii din toate colturile lumii au facut descoperiri surprinzatoare cu ajutorul sau.

Mii de zacaminte arheologice noi
Sistemul de imagini 3D Google Earth poate servi ca instrument de sprijin pentru cei care lucreaza in arheologie. In 2011, arheologul australian David Kennedy a spus ca s-a folosit de acesta pentru a localiza 2.000 de noi zacaminte. El a observat amanuntit hartile zonelor si a solicitat ulterior ajutorul unor colegi pentru ca, deja pe teren, sa se asigure de descoperire.

Lagar de detinuti in Coreea de Nord
Google Earth a servit, de exemplu, la descoperirea unui lagar de detinuti in Coreea de Nord. Activisti ai drepturilor omului si bloggeri au utilizat programul Google – gandit pentru recreere, educatie si marketing – si l-au aplicat pe hartile tarii, scrie cotidianul spaniol ABC. Drept rezultat, s-a descoperit un sistem de zeci de lagare de detinuti pe teritoriul nord-coreean. Nu mai putin de 250.000 de detinuti politici si familiile lor lucreaza pentru portii de mancare in lagare de munte, potrivit estimarilor unor grupuri internationale pentru drepturile omului.

„Steaua lui David” pe un aeroport
Datorita unei imagini obtinute de Google Earth s-a descoperit in 2010 ca pe acoperisul unei cladiri a aeroportului din Teheran (Iran) se afla „Steaua lui David”, simbol al iudaismului. Functionarii care lucrau acolo au cerut ca simbolul sa fie retras. Cladirea fusese construita de ingineri israelieni, dar nimeni nu parea sa cunoasca existenta „Stelei lui David” pe acoperis.

Si-a gasit mama… dupa 26 de ani
Este emotionanta povestea unui tanar indian care, in 2012, a dat asigurari ca si-a gasit mama cu ajutorul programului Google Earth. Nu o vazuse de 26 de ani. Dupa ce s-a pierdut intr-un tren spre Calcutta cand avea numai 5 ani, el si-a petrecut copilaria intr-un orfelinat pana ce a fost adoptat de o familie australiana. Nu isi mai amintea aproape nimic, dar datorita tehnologiei, cand se afla deja in Australia, a putut trasa o ruta prin satul in care se nascuse, Khandwa, pana ce a gasit locuri pastrate in memorie, precum cascada in care obisnuia sa se joace. Si uite-asa a descoperit unde locuia mama sa.

Un fragment din Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontiera
In ceea ce priveste China, acum trei ani s-a descoperit ca un fragment din Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de o suta de kilometri, ajungea dincolo de frontierele tarii. Era vorba despre o portiune „pierduta” a acestei impresionante fortificatii. Partea descoperita de britanicul William Lindesay si echipa sa aparea pentru ultima data intr-un atlas din secolul al XII-lea, alaturi de bataliile lui Ginghis Han.

Citeste mai multe pe ziare.com

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.