Google il omagiaza pe Thomas Edison

Logoul de azi al motorului de cautare Google a fost modificat de americani pentru a marca 164 de ani de la de la nasterea marelui inventator american Thomas Edison.
Thomas Alva Edison a fost un important inventator si om de afaceri american a sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX. A fost cunoscut si ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind si cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practica a descoperirilor stiintifice (1903 brevete). Este un autodidact, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa realizeze inventii in domeniul electricitatii (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, inregistrarii mecanice a sunetului (fonograful) si cinematografiei – kinetoscopul.

Pentru meritele sale, Academia Americana de Arte si stiinta ii acorda in anul 1895 „Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricitatii si in anul 1915 „Medalia Franklin” pentru contributia sa pentru binele umanitatii.
Edison s-a nascut in Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii si si-a petrecut copilaria in Michigan. A fost partial surd din adolescenta, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina operator de telegraf in anii 1860. Primele inventii ale lui au fost legate de telegraf. In adolescenta sa, Edison a lucrat si in alte domenii, vanzand mancare si bomboane calatorilor din trenuri. Primul sau brevet de inventie a fost obtinut pentru masina electromagnetica de inregistrat voturi in 28 octombrie 1868.

Inventiile lui Edison

Inventeaza si experimenteaza in 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri contrare. In anul 1877 inventeaza fonograful, primul aparat de inregistrat sunete si totodata de redarea lor.
In anul 1878 perfectioneaza telefonul lui Alexander Graham Bell (amplifica vocea cu ajutorul curentilor de inductie) si, folosind microfonul inventat de Hughes, breveteaza telefonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune, caruia ii adauga apoi soneria electrica de apel.

In anul 1879 inventeaza becul cu incandescenta. iar in anul 1880 realizeaza prima distributie de energie electrica instaland o centrala electrica pe pachebotul transatlantic „Columbia”, prima nava iluminata electric.
In anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tractiunii electrice pe calea ferata.
In ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea in functiune prima centrala electrica care alimenteaza cladirile unui oras.

In anul 1883 descopera efectul care ii poarta numele, efectul Edison, care se refera la emisia de electroni de catre metalele incalzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrica. Descopera acest fenomen intamplator: introducand intr-un bec cu incandescenta o mica placa metalica observa ca un galvanometru din circuit indica trecerea unui curent electric daca placa era legata la polul pozitiv al sursei de alimentare si ramanea la zero daca placa era legata la polul negativ al sursei de alimentare. Nu i-a acordat vreo importanta pe moment, dar la notat totusi. Fenomenul a fost studiat si dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punandu-se astfel bazele electronicii.

In anul 1892 inventeza un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni in miscare, care folosea o banda de celuloid de 35 mm cu perforatii pe margine. Primele incercari, efectuate in laborator, au fost executate cu ritmul de 15 imagini pe secunda, care pe moment nu au dat rezultate satisfacatoare.
In anul 1894 inventeaza kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini in miscare, cu o frecventa de 46 de imagini pe secunda, dar acest aparat nu permitea decat vizionarea filmului decat de o singura persoana. Aparatul folosea benzi de film perforate pe margini, unde imaginile luminate prin transparenta puteau fi urmarite printr-o lentila. Primul „spectacol” public a avut loc intr-o sala de pe Broadway, dupa care aparatul a fost construit in serie si comercializat.

In anul 1912 realizeaza un prototip de cinematograf sonor, combinand cinematograful propriu-zis cu fonograful. Rezultatele au fost mai mult spectaculoase decat satisfacatoare.
In anul 1914 perfectioneaza acumulatorul alcalin cu placi de fier si de nichel introduse in solutie apoasa de hidroxid de potasiu sau de sodiu ca electrolit, inventat de germanul Jungner in 1901.
Desi a avut destule inventii proprii, Edison nu s-a sfiit sa isi atribuie fara scrupule rezultatele muncii altora.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.