Google Maps, vinovat ca mai multi copii au fost respinsi la clasa pregatitoare, la Liceul Pedagogic din Timisoara

TIMISOARA. Criteriile de departajare impuse de Liceul Pedagogic Carmen Sylva la inscrierile in clasa pregatitoare sunt din nou motiv de scandal.

CITESTE SI: Calatori ‘ingroziti’ intr-un autobuz din Timisoara! Prea ca la tara… 

Imediat dupa finalizarea primei etape de inscrieri, mai multi parinti au fost anuntati ca micutii lor au fost admisi, iar din toamna vor invata la acest liceu.

Insa, bucuria parintilor a fost scurta. La cateva zile de la publicarea listelor, unii s-au trezit ca, de fapt, cei mici sunt… respinsi.

Uluiti, acestia au sesizat atat Inspectoratul Scolar, cat si conducerea liceului, ca unul dintre criterii nu a fost respectat.

Este vorba despre criteriul care se refera la distanta dintre locul de munca al parintilor si scoala, distanta ce a fost masurata cu ajutorul aplicatiei Google Maps, in pasi. Parintii au reclamat faptul ca, in unele cazuri, distanta a fost masurata din fata intrarilor laterale in scoala, si nu de la intrarea principala, asa cum ar fi trebuit, iar in urma acestei masuratori, copiii lor nu au fost acceptati in clasa pregatitoare la Liceul Pedagogic.

„Noi am avut o retinere majora in a spune ceva despre criterii de departajare. S-a procedat la inscrierea copiilor, nu ne-am asteptat sa fie 135 de cereri. Dumnealor au facut restul, s-a afisat lista finala, noi am primit-o la 2 zile dupa ce au vazut-o parintii. Noi am aflat cand au inceput sa vina sesizari din partea parintilor. Ei ne aduceau la cunostinta ca au suspiciuni legate de nereguli la inscrieri. Inspectoratul Scolar poate sa verifice modul in care s-a facut procesul de inscriere. Vineri am hotarat ca membri ai comisiei judetene sa mearga la Liceul Pedagogic si sa verifice dosarele, pe criteriile specifice. S-au verificat toate, nu am stat sa analizam daca criteriile sunt bune sau nu, doar le am luat in considerare. Banuim ca cei care au lucrat in comisia institutiei a luat in considerare si lateralele scolii. Noi nu am luat decat intrarea oficiala a institutiei. Cu aceiasi unitate de masura am calculat, care nu e updatata din 2014, dupa cum zic parintii. Au fost parinti care aveau distanta de 1000 de metri, dar ei au primit punctaj ca si cum ar fi fost la 500 de metri. Lucrurile acestea le am consemnat toate”, spune Aura Danielescu, inspectorl scolar general al ISJ Timis.

CITESTE SI: Tunelul iubirii a inflorit la Timisoara! Cat poate fi de frumos orasul primavara! VIDEO! 

Reprezentantii scolii spun, la randul lor, ca este posibil sa fi aparut o eroare in calcularea distantelor dintre scoala si locurile de munca ale parintilor.

„Noi am propus acolo un criteriu, distanta fata de scoala a locului de munca al parintelui. Au existat erori, ele s-au datorat in mare parte celor care au manipulat calculatorul si au cerut calculatorului date despre distanta. Adresa oficiala este bulevardul CD Loga numarul 45, dar pentru fluidizare se utilizeaza inca doua intrări, intrarea de pe strada Eminescu si de pe strada Beethoven. Am crezut ca nimeni nu va face referinta la alta intrare decat cea de pe Loga. Comisia de primire a dosarelor a facut calculul la intrarea principala. Din punctul meu de vedere orice rea intentie este exclusa. S-a facut o greseala pur si simplu, care va fi indreptata”, a declarat directorul Liceului Carmen Sylva, Cornel Petroman.

Un alt criteriu care a starnit reactii din partea parintilor a fost cel legat de aprecierea sintetica a activitatii prescolarului. Mai exact, in cazul in care doi sau mai multi elevi ajungeau la egalitate de punctaj, acestia urmau sa fie departajati cu ajutorul acestui criteriu. Astfel, parintii trebuiau sa aduca o adeverinta de apreciere sintetica a activitatii prescolarului.

„Exista situatii in care statusul copilului s-a modificat din admis in respins sau invers. Am luat ultimul criteriu, aprecierea sintetica, despre care nu stiam detalii, daca e vorba de apreciere psihosomatica, dezvoltare psihica, am considerat ca e descriminator cum au procedat. Ei mai aveau 16 locuri de ocupat si au luat aceasta apreciere in considerare. Nu mi se pare potrivit sa departajezi dupa acest criteriu. Copiii au avut asezata in dosar acea apreciere, din partea unei unitate de invatamant. Doi dintre copiii respinsi vin din SRL-uri (n.r. – gradinite private), si nu este normal ca un SRL sa dea o apreciere din punct de vedere vedere al invatamantului”, a mai spus Aura Danielescu.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis au verificat toate cele 135 de cereri de inscriere in clasa zero depuse la Liceul Pedagogic Carmen Sylva. Au trimis apoi un raport Ministerului Educatiei, pentru a fi aprobate mai multe schimbari in structura celor trei clase pregatitoare aprobate in acest liceu.

„Ministerul analizeaza si ne poate debloca locurile. Daca Ministerul admite sa se intoarca la Pedagogic, atunci cu totii ar trebui sa fie trecuti. Nu putem sa le dam inca 3 clase in plus, pentru a admite toti acesti elevi. Noil avem deja probleme cu spatiile. Nu am fost noi de vina pentru aceasta situatie si atunci cine isi mai permite sa suplimenteze clase. Noi avem oricum probleme si cu lipsa cadrele didactice. Nu este firesc sa suporte consecintele clasele de gimnaziu si sa fie mutate fie in alte spatii, fie dupa amiaza. Noi ne mentinem decizia de a le da cele 7 locuri suplimentare, in total 27 de copii in doua clase si 28 in a treia clasa. Mai mult nu putem face. Noi avem acum 82 de copii promovati, in loc de 75, cate locuri sunt in cele 3 clase pragatitoare”, a spus Aura Danielescu.

In total, de la Liceul Pedagogic au fost respinsi 5 elevi care initial fusesera acceptati, fie pentru ca au fost depunctati din cauza distantei dintre locurile de munca ale parintilor si scoala, fie pentru ca nu aveau fisa cu aprecierea sintetica a activitatii copilului in dosarul de inscriere.

Aceasta nu este prima data cand Liceul Pedagogic este implicat intr-o astfel de situatie. Anul trecut, unitatea de invatamant, impreuna cu Inspectoratul Scolar Timis, au fost amendate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza criteriilor de admitere in clasa pregatitoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate s-au adus si acte false, doar, doar plodul lor va fi admis la aceasta scoala. Pacat.
    Traim inca intr-o tara in care pila functioneaza.
    Daca ar fi sa fie corect, toti copiii inscrisi ar trebui sa fie acceptati

  2. Inspectoarea generală zice ca nu a analizat daca sunt criterii de departajare bune sau rele ! Pai ce naiba scoala aia nu e de stat , nu se supune unor legi general valabile , directorul ăla care trebuia pensionat demult face ce vrea el ? Sau având în vede e ca au fost colegi la inspectorat închid ochii ?

  3. Toti astia care s-au mutat pe camp (pardon, in cartiere de vile) in Sag, Dumbravita, Giroc ca sa plateasca chirii mai mici vor acum sa-si trimita plodul sa invete musai la super-scoala in buricul Timisoarei. Si atunci ne miram ca in oras e vesnic traficul infernal si ca in jurul scolilor a ajuns o aventura sa poti gasi un loc liber de parcare.

  4. Oare de ce aproape toată lumea are impresia că doar Pedagogic-ul este școală bună???
    Copiii, dacă vor să învețe, vor învăța la orice școală…Iar profesorii, cu cât sunt mai „vedete” și de la școli mai renumite, cu atât au mai puțin timp să se ocupe de copii. Și tot în unele școli „de top” se pierd foarte multe ore, fără să mai fie recuperate vreodată 😆😆😆

  5. Actualmente sunt doar 80 de copii in clasele pregatitoare in clasa 0 A 27 in B 26 si in C 27 de unde 82 de copii astea sunt minciunii si va spun sigur ca am vazut listele cu ochii mei in Pedagogic astazi 13.04.2018 si tot asa de bn pot spune că deşi am două fete in sc pe cel mic nu l-au luat pentru clasa 0 asta oare cum se numeste discriminare nu? RUSINEEEE DUPA CE IN CLASELE 1-4 la una din fetele mele NOI PARINTI AM DOTAT CLASA CU TABLA INTERACTIVA, PROIECTOR , LEPTOP , IMPRIMANTA aşa suntem răsplătiți de către autorități RUSINEEEE LOR