Greenpeace a intocmit lista brandurilor faimoase de imbracaminte care produc haine toxice pentru om si mediu. Vezi care sunt!

Greenpeace le-a pus gand rau marilor branduri de imbracaminte si a realizat o lista cu cele care folosesc materiale toxice. Urme de substante chimice toxice au fost detectate in articolele vestimentare fabricate de 14 mari companii.

Potrivit unui raport de analiza facut de Greenpeace, oamenii ar trebui sa stie cu ce se imbraca si pe ce dau banii. Reprezentanti ai Greenpeace au mers la cumparaturi in 18 tari si au adunat haine ce poarta etichete ale unor firme celebre, fabricate in special in China, Vietnam, Malaezia, Filipine.

Esantioanele au fost analizate si rezultatele sunt ingrijoratoare. In 2/3 dintre esantioane au fost depistate substante chimice toxice, au precizat reprezentantii organizatiei, care au prezentat un raport al acestor analize intr-o conferinta de presa tinuta la Beijing.

Nonilfenolul ne da peste cap sistemul hormonal

Substantele chimice sunt folosite ca detergenti in procesele de productie, inclusiv in cele de fabricarea unor textile naturale si sintetice.

In momentul in care aceste substante chimice se descompun, se degaja subproduse extrem de toxice. Unul dintre acestea este nonilfenol, perturbator hormonal capabil sa contamineze alimentele.

Nonilfenolul se acumuleaza in organismul viu, amenintandui fertilitatea si capacitatea de crestere. Aceasta nu este o problema doar in tarile in curs de dezvoltare, unde sunt produse aceste haine.

Luna trecuta, Greenpeace a dat publicitatii raportul Dirty Laundry, care avertizeaza ca furnizorii unor mari branduri textile polueaza unele fluvii din China cu reziduuri chimice. Vezi lista brandurilor in fotografia alaturata!

Greenpeace a trimis o scrisoare catre fiecare dintre companiile mentionate in raport, continand rezultatele testelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.