Federatiile sindicale din Educatie anunta ca greva continua si considera ”nemultumitor” textul ordonantei de urgenta privind majorarea salariilor din sistemul de invatamant. Ei cer Guvernului sa isi asume printr-un act normativ modificarile cuprinse acum doar in Nota de fundamentare a ordonantei. ”si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”, adauga sindicalistii. Ei sustin insa ca greva nu este doar despre salarii, ci ”si despre viitorul educatiei”. ”Nu ne-ati convins ca, dupa incheierea grevei, veti investi cu adevarat in acest domeniu”, afirma reprezentantii sindicatelor.
”Federatia Sindicatelor Libere din invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret», in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, cer in continuare Guvernului si partidelor aflate la guvernare sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic. Aceasta atitudine a Guvernului Romaniei este interpretata ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul mentionat mai sus in noua lege a salarizarii”, se arata intr-un comunicat de presa comun al celor doua federatii.
Sindicalistii atrag atentia ca salariatii din invatamant aflati in greva ”sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grila de salarizare pentru invatamant in maximum trei ani”, solicitand scurtarea acestei perioade.
Mai multe AICI.
Pareri
Dati înainte ca oricum 🙂
Isi bat joc de toti elevii din anii terminali…..sa le fie rusine tuturor …..fondul clasei , cadouri pt doamna , 2% pt scoala…..toate astea ar trebui sa dispara din scoala …..liste cu cine a dat bani si cine nu a dat bani pt 8 martie…..si multe altele !
Nu trebuie școală, avem Google.
Profesorii au dreptate. Desi copilul meu este in an terminal eu sustin total protestul lor. Toti fripturistii si repetentii din politica trebuie sa invete sa se poarte cu educatia.
Aha, si ai reclamat undeva ca ti se cer bani? Daca nu, esti complice. Ca prost esti era clar.
Si fata noastra este in clasa a XII-a, insa sprijin protestul 100%. Examenele se mai pot da si ulterior, pe cand nemernicii de la putere trebuie fortati acum. Da, e santaj din partea profesorilor, dar e justificat, doar asa pot reactiona, altfel ii doare undeva. Bine ca pentru alte chestii au bani, nu le mai enumar acum.
Voi doi care aveți copii in an terminal, a VIII – a sau a XII- a, sigur lucrați în învățământ. Altfel nu ati fi împotriva propriilor copii. Jmecheria cu care defilează, profesorii este salariul debutantului , care sa fie salariul mediu pe economie. Asta înseamnă o creștere de peste 60% ( aproape 7000 de lei/ luna). În spatele acestor ” cerinte” se afla grilele de salarizare. Mai concret la ceilalti profesori, adică cu vechime, la calculul salariilor se afla niște coeficienți care se vor înmulți cu acea valoare ” impusa”. Mai puneți la socoteala și faptul ca salariul asta vine, pentru cei cu vechime, cu spor de vechime, gradație de merit și alte sporuri. În concluzie salariile se pot dubla. De unde scoate guvernul atâta bănet cand și asa e un mare decicit bugetar? Nu simpatizez de loc aceasta alianta, PSD- PNL, dar cei aproape de 300 000 de angajați în învățământ, prin dublarea salariilor, acum și nu în trei ani, va crea o si mai mare inflație, și uite asa vor porni alte greve. Voi înțelegeți ca inflația e o chestie foarte simpla, adică creșterea salariala, fără o baza economica, va crea creșterea preturilor. Voi cei care nu faceți parte din sistem, vreți o inflație de 100%? Și asa unele produse, mai ales alimentare, au avut aceasta crestere de preturi. Dar liderii de sindicat? Cei trei lideri au venituri ( deci fără taxe) de 25 000 lei / luna, respectiv 43000 de lei ( Hadar). Cat vor fi veniturile după?
Mișcarea e strict politică. Universitarii tac. Hadăr este exponentul indiferenței universitare față de calitatea învățământului. Majoritatea sindicalistă din universități e formată din femeile de serviciu și o parte din auxiliar. Primesc ceva bomboane de Crăciun, niciodată respectul meritat. În măreața mișcare de acum nu s-a pomenit nimic despre nesimțirea rectorilor și senatelor universitare. Rectori pe viață, măreți oameni politici, nulități academice, istoria ne amintește de măgarul senator – azi avem și studentul senator. Mișcarea de azi nu pomenește de faptul că didacticul auxiliar din universități nu are drept de vot în alegerea rectorilor, deși auxiliarii sunt parte a comunității universitare iar rectorul nu e ales pentru performanța academică ci pentru cea administrativă. O parte din vremelnicii puștani studenți – aleg rectorul. Auxiliarii nu au spor de stres, nici un profesor sau lider sindical nu a pomenit asta, în marea mișcare actuală…
Din câte bag eu seama, un profesor vrea sa aibă un salariu cat un medic primar, adică vreo 14 000 de lei/ luna, salariu brut. O sa zică unii ca medicul mai „primeste”. În ultima vreme sunt putini care mai risca. Apoi, ca are gărzi, ca lucrează și in privat, etc. Pai, profesorul nu are plata cu ora? Nu lucrează în particular dind meditații și neplatind impozite? Nu toți, vor zice unii. Nici toti medicii nu lucrează la privati. Nimeni nu zice cat concediu au profesorii. Vacante după vacante. Prin lege 62 de zile, dar sunt mai multe. Sa nu vorbesc de cei din invatamantul universitar, unde scoala ( vreo 10/11 ore pe saptamana). În rest sesiuni și vacante. Norma unui profesor de liceu e maxim 18 ore pe săptămână, adică 3- 4 ore pe zi. Medicii nu inchid spitalele! Profesorii au închis școlile . Dar pregătirea medicilor? Sase ani facultatea, 5 ani rezidentiatul și apoi alti ani pentru secundariat și primat. Toată viata! În învățământ o dulce farniente. În învățământul universitar se promovează pe lucrări de doi bani. Daca s- ar fi aplicat Legea 1/ 2011, nici 5 dintr- o suta de profesori universitari nu ar fi primit acest titlu. Acum toți sunt conferențiari. Mai puțin și vor fi profesori. Marea performanta este prezentarea online line a cursurilor, prezentare luata de pe internet, și pe care _ in domeniul științelor tehnice- n- o inteleg nici ei, ce sa zicem despre studenti, fără admitere, unii de la licee teologice, umaniste etc. Nicio șansă!
Ne spui povesti din 2014? Lucrurile stau acum mai rău, decât atunci.
La tot ce spui vinovati sunt lingaii de parinti care au pramatii acasa si vor sa fie puslamalele in frunte si cu coronita , am avut 2 copii in scoala nici un profesor sau diriginte nu mi a cerut bani de nici un fel , ci doar lingaii de parinti dupa fiecar sedinta ni se transmitea cati bani sa mai adunam pentru diverse , asa ca lingaii de parinti au adus invatamantul ude este acum . daca stii ca se aduna asa bani in scoli indeumati copii in invatamant . Au dreptate profesorii si daca acum vor ceda ce au fiost calcati in picioare de analfabetii politicieni ce vor fi in viitor , sper ca ne aducem aminte toti erau facultati prin toate catunele si cladirile din orase , acum ??? ce s-a intamplat au pierit cum au aparut ca ciupercile dupa ploaie , asa ca din pacate majoritatea politicienilor sunt absolventi a acelor asa zise universitati din catune , plus gramada de manageri care conduc diverse companii , de economisti nici numai vorbim !!!!!
Corect ar fi ca aceste mariri sa fie date profesorilor cu merite , adica note mari la capacitate , bacalaureat , olimpiade …acestea sa fie un criteriu de majorare a salariilor , nu e corect ca unuia care are 4-5 la tiltularizare sa primeasca bani ca si unul care a invatat si a luat note mari pentru a „prinde”un post .