TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara a incurajat si a sustinut mereu performanta. Dupa ce, in anii trecuti, a acordat (si acorda in continuare) cele mai mari burse, din venituri proprii, studentilor merituosi, le-a acordat acestora o serie de facilitati, a introdus, in premiera nationala, admiterea pe baza de portofoliu, UPT vine acum cu o alta premiera – formarea unor grupe de excelenta, care sa valorifice la maxim potentialul studentilor si din rândul carora sa fie, eventual, selectati viitorii profesori sau specialisti de inalta performanta.
Intrucât admiterea la Universitatea Politehnica Timisoara se desfasoara si in varianta portofoliului de realizari, prin care candidatii cu cele mai bune rezultate la concursurile din domeniul IT de la nivel de liceu pot sa-si valorifice acest parcurs si, pe de alta parte, datorita faptului ca la admiterea la cele doua facultati – Automatica si Calculatoare si respectiv Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale – numarul de studenti admisi pe locuri de olimpici este cel mai ridicat, din anul universitar 2021-2022, vor fi formate primele grupe de excelenta pentru studentii celor doua facultati.
Inscrierea in cadrul acestor grupe se va face pe baza de invitatie, pentru studentii cu rezultate deosebite in liceu si va insemna participarea la activitati suplimentare, cu posibilitatea recunoasterii acestora la anumite discipline obligatorii, dar si pregatire supervizata pentru participarea la concursuri. Activitatile pot fi cursuri de nivel avansat din zona algoritmicii (chiar si pentru zona de gaming), roboticii, inteligentei artificiale etc. sau, in anii mai mari, proiecte semestriale complexe sau activitati de cercetare din domenii de inalta tehnologie.
Cursurile vor fi tinute de cadre didactice din universitate, de colegi performanti din cadrul A.R.U.T. (Alianta Româna a Universitatilor Tehnice) sau de catre invitati de la universitati sau companii de prestigiu din strainatate. Studentii beneficiari ai acestui sistem de excelenta vor avea acces la burse suplimentare din veniturile proprii ale universitatii, la sprijinirea participarii lor la concursurile universitare din tara si strainatate printr-un sistem de granturi dedicate si la recunoasterea unor activitati didactice daca efortul in domeniile acelor discipline a fost suplimentar in cadrul sistemului de excelenta.
„E un demers normal pentru Universitatea Politehnica având in vedere preocuparea noastra constanta de a-i avea studenti pe cei mai buni. Urmarim prin aceste grupe de excelenta sa le cream tinerilor capabili din IT toate conditiile pentru a se dezvolta in acord cu potentialul pe care il au acum. Ideea a pornit de la rezultatele foarte bune ale studentilor nostri la concursul ACM din acest an si va putea fi extinsa in anii urmatori si spre alte facultati sau domenii. Nu ascund faptul ca, având in vedere si sistemul de programe de master pe care il avem, o oferta care s-a indreptat in ultimul an spre pasionatii de machine learning, cloud computing sau securitate cibernetica, precum si ce gândim la doctorat si in zona de cercetare, atât ca burse cât si ca dotare, prin acest program speram sa ne formam si viitorii colegi din universitate”, a declarat rectorul universitatii, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan.
La facultatile din domeniul IT – Automatica si Calculatoare si, respectiv, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale – admiterea se face prin concurs cu proba de verificare a cunostintelor la matematica sau proba online bazata pe portofoliu de realizari, iar inscrierile se fac in perioadele 6 – 16 iulie 2021 (online) si 12 – 16 iulie 2021 (fizic).