Grupuri de medicamente pentru tratamentul racelii

Răceala este una dintre cele mai cunoscute și mai comune maladii, ale cărei semne sunt recunoscute cu ușurință de fiecare. Este o infecție virală a nasului și gâtului (tractul respirator superior), de obicei  inofensivă.

Cuvântul cheie este “infecție virală”. Aceasta înseamnă că este necesar să fie tratată în primul rând cu medicamente antivirale, adică acele mijloace care afectează în mod direct „vinovatul” bolii. În același timp, o parte a agenților antivirali împiedică pătrunderea virușilor în celule, iar cealaltă le ucide sau le împiedică să se înmulțească.

Este important să cunoaștem că antibioticele nu acționează asupra agenților cauzali ai infecțiilor virale (acestea sunt utilizate în tratament pentru răceală și gripă numai cu dezvoltarea complicațiilor bacteriene sau cu o probabilitate extrem de mare de dezvoltare a acestora).

În același timp, majoritatea cazurilor de răceală nu necesită utilizarea medicamentelor antivirale (cu excepția persoanelor cu imunitate slăbită, a bolilor grave concomitente care fac parte din așa-numitele „grupuri de risc”, precum  gripa și  infecția cu Covid-19).

Cum să tratați răceala în cazurile în care nu este necesară utilizarea medicamentelor antivirale?

Medicamente răceală:

  • medicamentele simptomatice –  ele elimină principalele manifestări ale răcelii – cefalee, nas înfundat, tuse, febră, dureri musculare. În acest caz, este necesar să se utilizeze analgezice și medicamente antipiretice. În plus se recomandă instilarea nasului cu picături nazale, precum și hidratarea membranei mucoase prin spălarea pasajelor nazale cu apă sărată sau un decoct de mușețel.

  • medicamente  imunostimulante – sarcina lor este de a reduce durata bolii și de a preveni apariția complicațiilor. Logica în acest caz este simplă: cu cât imunitatea este mai puternică, cu atât este mai puțin probabil să se alăture o infecție suplimentară – de exemplu, microbi, datorită cărora se pot dezvolta complicații sub formă de faringită, laringită, bronșită sau chiar pneumonie.

Cum să alegi cele mai bune medicamente pentru răceală și gripă

Medicamente antivirale

  • Remavir

  • Flumadine

  • Relenza

  • Tamiflu

Particularitatea tratamentului cu aceste medicamente constă în faptul că cel mai bun rezultat este obținut dacă începeți tratamentul imediat din momentul în care apar primele simptome.

Medicamente pentru tratamentul simptomatic

Agenții simptomatici sunt  cel mai extins grup de medicamente. Aceste preparate sunt oferite în primul rând de medicii de asistență primară și farmaciști, atunci când pacienții cer o recomandare pentru tratamentul răcelii sau gripei. Aceste medicamente nu numai că diferă în ceea ce privește costul, ci vin și într-o varietate de forme – sub formă de capsule, pulberi, spray-uri, soluții pentru administrare internă și simple comprimate.

Unul dintre remediile populare anti-răceală este Oscillococcinum. Reprezintă  un medicament homeopatic recomandat în stările de gripă și răceală pentru ameliorarea simptomelor. Are minim efecte secundare și nu influențează capacitatea de conducere a vehiculelor.

Preț Oscillococcinum variază în dependență de numărul de flacoane cu unidoze.

Din medimentele cu efect similar de reducere a simptomaticii fac parte Theraflu, Modafen, Coldrex, Fervex, Parasinus. Aceste preparate ameliorează simptomele neplăcute ale gripei şi răcelii, cum sunt congestia nazală şi sinusală, febra, durerea de cap, dureri musculare și articulare, durere în gât.

Medicamente pentru răceală copii – trebuie să fie folosite cu mare prudență, pentru a nu le pune în pericol sănătatea. De obicei nu se administrează medicație fără prescrierea medicului la copii mai mici de 4 ani. În cazul când administrăm două sau mai multe medicamente la copii, trebuie să avem grijă să nu conțină aceeși substanță activă. Părinții optează deseori pentru siropuri precum Panadol, Nurofen, Ibalgin. Dozajul este realizat în funcție de vârsta și de greutate copilului.

În concluzie, aș dori să vă reamintesc că toate  medicamentele administrate, ar trebui să fie prescrise de medicul d-voatră. El vă poate ajuta cum să alegiți un remediu pentru răceală potrivit. Auto-medicația poate prelungi perioada de recuperare și provoca dezvoltarea complicațiilor. Prin urmare, nu vă asumați riscuri: căutați ajutor calificat – și numai după aceea cumpărați medicamentele recomandate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.