Una dintre cele mai apreciate mancaruri care se fac in gospodariile Banatului este fara doar si poate gulasul.
Nu e greu de preparat, iar secretul consta in felul in care se pregateste.
Iata mai jos o reteta pastrata din mosi stramosi!
Ingrediente
500 g carne de vita
4 linguri ulei
2 cepe
1 catel de usturoi
1 morcov
4 cartofi
1 lingurita boia dulce
1 varf de lingurita boia iute
3 rosii
1 lingurita zahar
100 g smantana
patrunjel verde
sare
piper
Mod de preparare
Se portioneaza carnea, se rumenesc bucatile pe toate partile in ulei incins, se scot si se pastreaza la loc cald. in grasimea ramasa se pune ceapa tocata marunt si dupa ce a devenit aurie se adauga usturoiul zdrobit, morcovul ras, rosiile curatate de coaja si taiate bucati. Se lasa la calit, amestecand permanent, iar dupa 2-3 minute, se adauga bucatile de carne rumenite, boiaua, sarea, piperul, zaharul si apa fierbinte cat sa acopere toate ingredientele. Se lasa sa fiarba, la foc mic, aproximativ 35 de minute pana cand carnea este aproape patrunsa. Se adauga cartofii taiati cuburi si daca este nevoie se completeaza sosul cu apa fierbinte. Gulasul este gata cand au fiert cartofii. Pentru a fi mai picant, se poate adauga mai mult piper sau boia iute.
Pareri
Iată o rețetă păstrată din moși strămoși ! (Așa scrie mai sus.) Adică, din înaintea primului război mondial. Din vremea Austro-Ungariei. Cel mai gustos Gulaș, se gătește în ceaun atârnat pe trepied, la foc moderat de tabără. Se servește, precedat de niște păhărele cu Prunicilină de vre-o 40 de grade (la antreu) și urmat de câte o carafă cu vin rubiniu demisec. După care, nu strică nici vre-o două ceasuri de tras pe dreapta = somn de voie. Sănătate curată !
Să-mi fie cu iertare dar, secretul gulașului, e CHIMIONUL !!! Rețeta adevărată conține chimion, altfel, e un simplu papricaș ! Rețineți !!!