Gulas, vin, muzica, dar si costume de epoca si lupte intre turci si ungurii care aparau cetatea Timisoarei. Toata lumea, asteptata la distractie, la Zilele Culturale Maghiare. Video

TIMISOARA. Sarbatoare la Timisoara in acest sfarsit de saptamana cand se desfasoara Zilele Culturale Maghiare. Ca in fiecare an, festivalul dedicat promovarii traditiilor acestei minoritati are o componenta istorica, una muzicala, dar si una culinara.
Sute de timisoreni s-au adunat la spectacolele din centrul orasului, dar mai ales sa guste din bucatele unguresti.

Unul dintre punctele de atractie a fost vineri seara defilarea trupelor maghiare si turce prin centrul istoric, in costume de epoca specifice secolului al XVI-lea.

Atunci cand vorbesc despre istoria lor in Banat, maghiarii il cinstesc mereu pe comandantul militar Losonczy Stefan, eroul bataliei din 1552 din cetatea Timisoarei. Cu o mana de viteji a incercat sa faca fata zecilor de mii de spahii si ienicieri veniti sa cucereasca orasul. In memoria lui au fost trase vineri in tinte fixe 1552 de sageti, iar in biserica catolica Sf. Ecaterina a fost sfintit steagul de lupta al micutei armate de aparatori a cetatii.

Apoi in sunet de muzica medievala, cavalerii, domnitele, dar si cativa soldati otomani au defilat prin centrul Timisoarei spre bucuria sutelor de spectatori, iar cativa dintre nobili si-au incrucisat sabiile.

Pentru unii dintre timisoreni preparatele traditionale unguresti au fost provocarea serii. S-au luptat si ei, dar cu farfuriile cu gulas, cu langosii sau celebrii kurtos kalacs. Zecile de tarabe in care comerciantii pregateau bunatatile au fost luate cu asalt de cei dornici sa guste din mancarurile specifice si atat de apreciate.

Si asta in timp ce pe scena din Piata Operei, mai multe formatii rock intretineau atmosfera.

Festivalul Culturii Maghiare de la Timisoara se va incheia duminica seara.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Zilele culturii maghiare intr-un oras cu 3% maghiari. Probabil si cu cheltuiala de bani publici. Aceeasi discriminare pozitiva care se gaseste si in legea electorala care permite UDMR sa itre in parlament la fiecare legislatura.

    • pai ,tu sigur esti timisorean ,ca ti-ai facut CI ,ai trecut la Olt ,inainte si-napoi ,
      3% ca venira juvetzii !
      muica ce de jii !
      nu te pricepi ,nu te baga !
      las-o asa !

      • Corect

  2. Mda asa stiti sa comentati mereu. Voi aveti mereu dreptate si nimeni nu are voie sa va critice si sa miste in front. Cum va critica cineva este venit din alte parti si nu „intelege”. Dar unde sunt cei 150000 de Romani ramasi in Ungaria? Ati auzit de orasul Marul Rosu? Oras romanesc cu peste 70% si acum poate mai sunt 3%. Acolo de ce nu se organizeaza zilele Culturii Romane. Aceeasi aroganta imperiala, ca voi aveti drepturi predeterminate, imperiale – ca si rusii de altfel.

    • Ești primitiv amice Timisorean… Ce vina au maghiarii din TM că Orban&Co sunt niste primitivi…?!
      La fel cum sa i acuzi pe toți rușii ptr războiul pornit de Putin ! Ești prost grămadă și sigur NU ești Timișean autentic.😉

  3. Ce denaturati istoria? Numai ungurii au aparat Timisoara? Romanii unde au fost? Deci aici au locuit Doar unguri/huni? Asa porcarie de manipulare nu am mai auzit. Bravo idiotilor, credeti tot ce vi se spune ca habar nu aveti de istorie!
    Poate s-au luptat rromii cu turcii sau chinezii, dar romanii, exclus….