Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptata in sedinta de miercuri a Guvernului, in ciuda protestelor patronatelor, sindicatelor, primarilor si presedintelui Iohannis.
Sedinta de Guvern este programata de la ora 15.00, iar principalele masuri cuprinse in Ordonanta de Urgenta care ar urma sa fie adoptata de Cabinetul Tudose sunt transferul contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% si impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%. Anuntul privind adoptarea acestor masuri in sedinta de miercuri a Guvernului a fost facut de catre premierul Tudose marti.
Argumentele Guvernului si ale PSD
“Marea revolutie fiscala” este contestata de sindicate si patronate, deopotriva, dar si de primari. Principala masura contestata de catre sindicate este cea privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, in opinia acestora, la scaderea salariilor. Atat premierul Mihai Tudose, cat si liderul PSD, Liviu Dragnea, au sustinut ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotriva, “este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea”.
Dragnea a spus ca “niciun om de afaceri normal la cap si de buna-credinta nu isi va permite sa se foloseasca de aceasta modificare pentru a scadea salariul angajatului”, in timp ce premierul a criticat si ironizat sindicatele, sustinand ca sunt de neinteles si ca “au ajuns la o logica stramba plecand de la premisa ca ”inchidem tara si n-o sa mai munceasca nici albinele”. ”Se poate aplica Legea salarizarii fara niciun fel de probleme. in momentul in care a fost gandit transferul contributiilor ca masura in programul de guvernare a fost luat in calcul tot ansamblul masurilor fiscale si nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizarii”, a sustinut, la randul lui, ministrul Finantelor, Ionut Misa.
Pagina “Coruptia Ucide” a lansat un apel pentru organizarea unei manifestatii impotriva modificarii Codului fiscal, in Piata Victoriei, miercuri, incepand de la ora 14:00, in aceeasi zi in care Guvernul ar urma sa adopte prin OUG trecerea contributiilor de la angajator la angajat. De asemenea, organizatorii evenimentului intitulat “Opriti modificarea Codului fiscal!” fac apel la marile companii sa permita angajatilor sa isi ia liber prin rotatie pentru a participa la miting.
“8 noiembrie este Miercurea Neagra pentru economia Romaniei. Pentru a carpi un buget pe care nu a fost in stare sa il gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil sa distruga economia libera a Romaniei. Modificarile Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intentioneaza sa le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanta de Urgenta), vor aduce haosul in planurile de afaceri si in salarizare. in acest fel, inconstienta guvernantilor distruge orice sansa pentru o economie predictibila si stabila in Romania”, scrie pe pagina evenimentului.
Organizatorii anunta ca miercuri, de la ora 11.00, oamenii se vor aduna in Piata Victoriei pentru a opri aceasta OUG toxica.
″Sedinta de guvern incepe la ora 15:00, iar noi vom fi in Piata Victoriei pentru a opri aceasta noua OUG toxica. Facem apel la marile companii din Romania sa sustina acest protest si sa le dea cateva ore libere prin rotatie angajatilor, pentru a veni alaturi de noi. Sa nu se lase intimidate de teoriile conspiratiei si sa inteleaga ca este ultima sansa de a lupta impotriva unei ”Revolutii Fiscale” care le va pune in pericol business-ul”, scriu ei.
Marti, aproximativ 10.000 de oameni – angajati de la Dacia si din alte companii din industria auto – au protestat la Mioveni, iar sindicalistii spun ca vor continua actiunile de protest daca Guvernul va adopta modificarile din domeniul fiscal care sunt respinse deopotriva de sindicate si patronate.
Si Blocul National Sindical a anuntat ca sindicatele vor continua actiunile de protest.
Astfel, miercuri, incepand cu ora 16.00, aproximativ 1.000 de membri de sindicat vor protesta la Constanta, joi, de la ora 15.00, respectiv 16.00, vor avea loc proteste la Oradea si la Ploiesti, iar vineri, de la ora 14.00, este programata o actiune de protest la Timisoara. Miercuri, 15 noiembrie, incepand cu ora 16.00, sunt programate proteste la Cluj-Napoca. Toate actiunile de protest, la care se estimeaza ca vor fi apromativ 1.000-1.500 de participanti in fiecare oras, vor fi organizate in fata sediilor prefecturilor.
De asemenea, CNSLR – Fratia a anuntat, in 2 noiembrie, inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scaderea tuturor salariilor si pierderea unor locuri de munca, potivit sindicalistilor.
Sindicalistii spun ca aceasta masura va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale si intersectoriale care genereaza lipsa unei protectii reale ale angajatilor, in forma actuala a Legii 62/2011 si la intarzierea nejustificata a acordarii drepturilor salariale pentru angajatii unor unitati publice de asistenta sociala si medico-sociala.
Greva generala va fi declansata in sectoarele sanatate, invatamant, administratie publica si asistenta sociala, energie, petrol si gaze, chimie, petrochimie, comunicatii, transporturi, agricultura, potrivit CNSLR – Fratia.
In ce consta Revolutia fiscala
Printre masurile anuntate se numara reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobanzi, activitati agricole, introducerea unei “contributii asiguratorii pentru munca” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.
O alta masura se refera la majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala: de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere; de la la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei – limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv. Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.
Totodata, Guvernul are in vedere majorarea numarului microintreprinderilor care vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate, prin cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. in prezent, IMM-urile care realizeaza cifra de afaceri intre 500.000 de euro si 1 milion de euro platesc impozit de 16% pe profit.