Sedinta decisiva pentru salarizarea bugetarilor de anul viitor. Luni va fi aprobat de Guvern proiectul legii, iar mai apoi acesta va fi transmis la Parlament, pentru ca Executivul are de gand sa-si asume raspunderea pentru el in fata Legislativului.
Pana acum se stie ca absolut toti angajatii din sectorul bugetar vor beneficia de o majorare a salariului, anul viitor.
Este vorba despre o crestere de 15% si de modificarea valorii salariului minim, de la 600, la 670 de lei. In aceste conditii, bugetarii pot sa-si ia gandul de la tichetele de masa, tichetele cadou si cele de vacanta. Iar fondul de stimulente de la Finante va fi desfiintat. In plus, nu se vor mai acorda ajutoare sau indemnizatii pentru iesirea la pensie.
Premierul a sustinut, saptamana trecuta, ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.
Potrivit noi legi a salarizarii, bugetarii vor primi in continuare unele sporuri, cum ar fi cel pentru munca in timpul noptii. Insa acestea nu vor mai putea depasi 30% din salariu.
Vor continua in schimb disponibilizarile: pentru 2011, numarul de angajati de la stat ar trebui sa scada cu inca 30.000. Se va micsora si numarul celor care beneficiaza de ajutoare sociale.
Venitul minim garantat, subventiile pentru caldura si alocatiile familiale ar putea fi contopite intr-un singur ajutor, care va fi acordat conform unor criterii foarte stricte.
Ce prevede legea pentru profesori
In invatamant vin, se pare, vremuri mai bune. Cel putin asta arata proiectul legii salarizarii, in care coeficientii prevazuti pentru toate cadrele didactice au crescut. Nu se modifica, insa, cei pentru functiile de conducere, atat din invatamantul universitar cat si preuniversitar.
Astfel, profesorului universitar cu vechime intre 10 si 15 ani ii revine coeficientul 6,22.
In invatamantul preuniversitar, cele mai mari salarii de baza vor fi pentru profesorii cu studii superioare de lunga durata grad didactic I, care au peste 40 de ani vechime, un coeficient de 5,36.
Un profesor cu studii superioare de lunga durata debutant va avea coeficientul de ierarhizare 2,62 fata 2,37, iar profesorul cu studii superioare de scurta durata si cu grad didactic I, pleaca de la 2,89 fata de 2,62 si poate ajunge la cel mult 4,29 fata de 3,79.
Sindicatele ameninta cu proteste
Presedintele „Sed Lex”, Vasile Marica, a declarat ca vor fi doua variante prin isi arata nemultumirile fata de Legea salarizarii unitare: pe de-o parte prin actiuni de protest, iar pe de alta prin actiuni in instanta si la Curtea Constitutionala.
Opozitia ameninta cu motiune de cenzura
Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat ca opozitia va depune o noua motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe noua lege a salarizarii unitare prin care se va „statua diminuarea salariilor cu 25%”.