Guvernul introduce noi sanctiuni pentru folosirea telefonului mobil de catre conducatorii auto

Guvernul urmeaza sa adopte in sedinta de luni un proiect de ordonanta de modificare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prin care se introduc noi sanctiuni in cazul folosirii inadecvate de catre conducatorii de vehicule a telefoanelor mobile sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, atunci cand se afla in timpul mersului.

Astfel, potrivit notei de fundamentare, prin actul normativ se propune: „interzicerea, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, tinerii in mana sau folosirii cu mainile in orice mod nu numai a telefonului mobil, ci si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”.

De asemenea, se reglementeaza sanctiunea „cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (aceeasi ca la conducatorii de autovehicule) si pentru conducatorii de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, pentru savarsirea contraventiei ‘tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, a telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodata, se introduce „noua sanctiune de 6-8 puncte amenda (clasa a III-a) si 4 puncte de penalizare, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a contraventiei indicate”.

Proiectul de act normativ propune si „un mecanism mai aspru de sanctionare, raportat la pericolul social al faptei, in situatia in care utilizarea telefonului mobil, precum si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in alte conditii decat cele permise, se realizeaza concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor, in acest caz aplicandu-se sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducatorii de autovehicule”.

Sursa: wall-street.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 1. Se va intocmi un tabel in care cei din coloana 1-a vor fi „amendabili” iar cei din col. a 2-a „intangibili”.
    2. Si cine-i va prinde??? Amavut rabdarea sa stau pe marginea unui bulevard central (relativ lung intre doua semafoare) – in diverse puncte si la diverse ore ale zilei – si am facut o statistica: in medie 30% din „soferii” din trafic vorbesc la telefon. Apoi vin cei mai periculosi, care intre timp si fumeaza/rujeaza/se informeaza / … ; acestia sunt cca 5%. Incercati si dumneavoastra!

    • practic 95 % din soferi fac lucrurile astea. cei 35% i-ai vazut tu pe portiunea de drum la care te referi.
      in korea de nord e interzis fumatul la volan pentru ca ti-ar putea acoperi mirosul de ars care poate veni de la o avarie la motor.
      acuma pe bune, nu astea sunt problemele din trafic. si eu fumez la volan si nu consider ca pun viata cuiva in primejdie ( doar sanatatea mea ). toate astea ar fi acceptabile daca s-ar circula in primul rand cu limita legala si daca drumurile ar fi bine marcate si intretinute.