Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Muncii. Ce pierd sau castiga salariatii?

Premierul Emil Boc a confirmat astazi ceea ce, in urma cu cateva zile, spunea ca este doar o varianta de lucru. Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind modificarile la Codul Muncii.

Emil Boc a declarat ca partidele din coalitia guvernamentala au propus astazi asumarea raspunderii in Parlament, urmand sa fie organizate consultari cu grupurile parlamentare. Apoi, Guvernul va lua „decizia finala”.

In ceea ce priveste cel mai controversat punct al acestor modificari, referitor la contractul colectiv de munca, premierul a anuntat ca reprezentantii UNPR au facut o propunere, care va fi luata in considerare.

„Coalitia propune asumarea raspunderii, urmand sa avem consultari cu grupurile parlamentare, si in urma acestora Guvernul sa ia decizia finala. De asemenea, am retinut propunerea, si am tinut cont de ea, a UNPR-ului, ca in privinta contractelor colective de munca, acestea sa fie reglementate prin lege speciala. Asta inseamna ca legea contractelor colective de munca ramane in vigoare, nu este abrogata prin Codul Muncii, problema contractelor colective de munca urmand a fi reglementata dupa Codul Muncii, prin lege speciala.” – a spus Emil Boc.

Premierul a promis ca, in perioada urmatoare, Executivul va continua sa tina legatura cu sindicatele si patronatele „la toate nivelele”, si, de asemenea, va tine cont de amendamentele parlamentarilor care voir fi depuse in perioada urmatore.

Ultima intalnire a sindicalistilor cu reprezentantii Guvernului a fost un esec, lideriii confederatiilor plecand de la aceste discutii foarte furiosi.

Ei au anuntat ca, daca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe Codul Muncii, fara sa tina cont de parerile lor, vor organiza mitinguri si marsuri de protest de amploare, chiar „violente”.

Mai mult, presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu a declarat ca singura sansa a populatiei sa opreasca modificarile Codului Muncii este sa iasa in strada si sa arunce cu pietre.

Ce pierd si ce castiga salariatii?

Iata care sunt cele mai importante modificari ale Codului Muncii, conform proiectului de act normativ, furnizat de sindicate:

-► Perioada de proba poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca. Aceasta perioada nu poate depasi 90 de zile calendaristice.

Conform proiectului, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

De asemenea, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

-► Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

-► Munca temporara. Conform proiectului, un utilizator poate apela la agenti de munca temporara „pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar”, iar misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

-► Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

De asemenea, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Urmeaza protestele?

Presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu a declarat ca singura sansa a populatiei sa opreasca modificarile Codului Muncii este sa iasa in strada si sa arunce cu pietre.

„In momentul in care isi asuma, singura sansa pentru salariati este sa iasa in strada cu pietre si sa arunce dupa ei cu pietre. Deci vreau sa fie foarte clar, aiai este vorba despre un interes anormal, legat de structura relatiei angajator-angajat.” – a spus Hossu, enervat.

Liderul Cartel Alfa a explicat ca nu este de acord cu propunerea de modificare a Codului Muncii, potrivit careia „un angajat poate sa fie dat afara in mod colectiv, iar a doua zi angajatorul poate sa preia pe alticneva fara nicio raspundere fata de fostii angajati”.

In opinia lui Hossu, aceasta este o forma noua de sclavagism.

Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.

Hossu a avertizat astazi ca viitorul miting trebuie sa fie „mult mai violent”, deoarece „se pare ca numai violenta este lege in Romania”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.