Guvernul Ponta vine in Parlament sa ceara votul de incredere. Vezi pe ce majoritate se bazeaza!

UPDATE ora 14.00: Toti ministrii propusi de Victor Ponta au fost avizati favorabil in comisiile de specialitate din parlament. Singurii candidati avizati in unanimitate au fost Vasile Cepoi si Leonard Orban, fosti membri in guvernele Boc si Ungureanu, dar si Mircea Diaconu.

La ora 16.00 va avea loc sedinta plenului reunit al celor doua camere parlamentare la care se va da votul de investitura guvernului Ponta.

__________

Cabinetul Ponta solicita luni dupa-amiaza votul de incredere al Parlamentului, dupa ce ministrii propusi vor fi audiati in comisii. Premierul desemnat mizeaza pe o majoritate confortabila, in conditiile in care a incheiat un protocol cu UNPR, un act similar urmand sa fie semnat cu grupul minoritatilor.

Cei 20 de ministri si ministri delegati propusi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul sau vor fi audiati de comisiile parlamentare de specialitate in cursul diminetii de luni, incepand de la ora 10.00 – la ora 16.00 fiind programat sa se reuneasca plenul comun pentru votul de investitura.

Victor Ponta a prezentat la 1 mai lista Guvernului:

– Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, desemnat pentru portofoliul Finantelor, este propus totodata pentru unicul post de vicepremier;
– Daniel Chitoiu (PNL) a fost nominalizat ministru al Economiei
– Ioan Rus (PSD) – ministru de Interne
– Andrei Marga (PNL) – ministru al Afacerilor Externe
– Titus Corlatean (PSD) – ministru al Justitiei
– Corneliu Dobritoiu (PNL) – ministru al Apararii Nationale
– Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene
– Mircea Diaconu (PNL) – ministru al Culturii
– Daniel Constantin (PC) – ministru al Agriculturii
– Ovidiu Silaghi (PNL) – ministru al Transporturilor
– Eduard Hellvig (PNL) – ministru al Dezvoltarii Regionale
– Dan Nica (PSD) – ministru al Comunicatiilor
– Vasile Cepoi – ministru al Sanatatii
– Ioan Mang (PSD) – ministru al Educatiei
– Rovana Plumb (PSD) – ministru al Mediului
– Mariana Campeanu (PNL) – ministru al Muncii
– Victor Paul Dobre (PNL) – ministru delegat pentru Administratie
– Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri
– Mircea Dusa (PSD) – ministru pentru relatia cu Parlamentul
– Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social

Initial, lista continea si propunerea ca Victor Alistar sa fie ministru delegat pentru strategii guvernamentale, insa in urma criticilor premierul desemnat a decis ca acesta sa nu fie printre ministrii pe care ii va propune acum Parlamentului. De asemenea, Ponta nu a mai facut o alta nominalizare.

Fata de lista membrilor Cabinetului anuntata initial, si propunerea pentru Ministerul Educatiei a fost schimbata, senatorul PSD Ioan Mang inlocuind-o pe Corina Dumitrescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca va solicita, luni, votul Parlamentului pentru investirea Guvernului bazandu-se pe cei 232 de parlamentari care constituie grupurile parlamentare ale USL, dar si pe voturile UNPR si ale grupului minoritatilor. Presedintii PSD si UNPR, Victor Ponta si, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat, miercuri, un protocol pentru sustinerea Guvernului USL.

Potrivit lui Ponta, acordul dintre USL si grupul minoritatilor a fost deja finalizat, acesta urmand sa fie semnat luni dimineata. „Ma bazez pe o majoritate stabila care sa permita Guvernului USL pana la alegeri sa puna in practica obiectivele pentru care vine la guvernare„, a spus Ponta.

Ponta urmeaza sa se intalneasca luni dimineata si cu reprezentantii UDMR. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca va avea luni, la ora 10.00, o intalnire cu premierul desemnat Victor Ponta, cu care va discuta „teme politice”, spunand ca el nu a intrerupt niciodata dialogul cu Ponta si cu liderii USL.

PDL va vota impotriva investirii Guvernului Ponta, atat in comisiile parlamentare cat si in plen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.